Mekaniker mäter spänningen i BMW

Få bra priser på elarbeten på din BMW

14 april 2020, 15:54

När organisationen Euro NCAP säkerhetstester bilar hör BMW till de bilmärken som oftast får flest stjärnor.

När en BMW idag rullar ut från fabriken är den nämligen fylld med innovativ teknik som garanterar maximal komfort och säkerhet. Euro NCAP:s säkerhetstest kontrollerar tekniken bilen är utrustad med för att undvika kollisioner.

I moderna bilar används mer och mer elektronik, för till exempel krockkuddar, navigationssystem och intelligenta säkerhetssystem som nödbroms och identifiering av fotgängare. Detta ökar också risken för att det uppstår fel på en eller flera delar av de elektriska systemen.

När elektroniken blir behäftad med fel måste man vanligtvis köra bilen till en verkstad. All den elektronik som proppas in i bilarna har också förändrat hur verkstäderna arbetar idag.

Idag har begrepp som felsökning och nollställning av felkoder blivit en del av verkstadsterminologin. Om bilen rapporterar fel på igenkänning av vägskyltar eller körfältsassistenten går man på verkstaden in och läser av bilens felkoder. Detta görs med hjälp av en dator som ansluts till bilens datorsystem.

Om det finns felkoder i systemet skall mekanikern utföra elarbeten på bilen. Det kan finnas många olika saker som är fel, men för att ge dig en uppfattning om vad ett verkstadsbesök kostar har vi beräknat det genomsnittliga priset på en rad olika reparationer av elektronisk utrustning för BMW.

Priserna har vi beräknat från alla de offerter som BMW-ägare har fått från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se.

Detta handlar om genomsnittliga priser utan hänsyn till årsmodell eller bilmodell så priserna på de reparationer som du behöver få utförda kan mycket väl skilja sig något från de priser som visas nedan.

Spara i genomsnitt*
971 kr / 34%

I framtiden behöver bilen kanske inte alls lämnas in på verkstad

Den intelligenta bilen är idag närmast en dator på fyra hjul.

BMW befinner sig högt upp i hierarkin när man tittar på vilka utrustningspaket som finns i bilarna. Nödbromsfunktioner, speciellt belysning som kan ändras automatiskt och till och med beröringsfri öppning av bagageutrymmet är några av de funktioner som både skapar säkerhet och komfort.

De många avancerade säkerhetssystemen fungerar som regel i ett sammanhängande nätverk, och fel som uppstår på ett ställe kan resultera i fel på andra ställen i systemet.

När fel skall rättas till sker det som sagt med hjälp av en dator. Användningen av datorer öppnar för helt nya möjligheter. Utvecklingen av trådlös teknik går så starkt framåt att framtiden mycket väl kan se väldigt annorlunda ut från vad som är fallet idag.

Verkstäderna kommer kanske i framtiden att kunna korrigera och rätta till fel på bilen med hjälp av den trådlösa tekniken, fast bilen inte befinner sig fysiskt på verkstaden.

Idag fungerar bilens elektroniska system genom att en massa små sensorer registrerar eventuella fel och skickar meddelande om dem till bilens datorsystem.

Med hjälp av den trådlösa tekniken kommer verkstäderna i framtiden att kunna logga in på bilens dator och läsa av felkoder. Flera biltillverkare har idag etablerat telejourer där verkstäderna snabbt kan få hjälp av experter för att själva lösa också ofta mycket komplicerade fel i bilens elektroniska system.

Mekanikern kan bespara kunden både tid och pengar genom att först beställa hem reservdelen och sedan kalla in bilen för ett verkstadsbesök om det skulle visa sig att ett fel inte kan åtgärdas genom att helt enkelt nollställa felkoden, utan att en del på bilen måste bytas ut.

Ovanstående gör att det kanske verkar som att ”gör det själv”-mekanikerns saga är all. Men så behöver det inte alls vara. I de flesta biltillbehörsbutiker kan man köpa en felkodsläsare som gör det möjligt för hobbymekaniker att själv greja med bilens elektronik. För de allra flesta bilägare är det dock bäst att ta bilen till en verkstad när det uppstår fel i bilens elektronik.

Om din bil behöver komma till en verkstad för att få elektriska arbeten utförda, använd autobutler.se för att inhämta offerter.


Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.