Eftermontera dragkrok på Mercedes-Benz - genomsnittspriser & info

21 juli 2017, 14:54

Pris för montering av dragkrok

Sommaren är här, och för många bilägare betyder det aktiviteter där körning med släpvagn ingår.

Hör du till de bilägare som älskar att campa eller bara vill kunna köra till soptippen med trädgårdsavfall, har du förmodligen redan en dragkrok på bilen.

Om din bil inte redan har en dragkrok, kan du lätt eftermontera en sådan. Eftermontering av dragkrok är nämligen en rutinuppgift på de allra flesta verkstäder.

För att ge dig en idé om vad det kostar att få en dragkrok monterad på din Mercedes-Benz har vi beräknat ett genomsnittspris, som täcker alla de offerter som verkstäderna har skickat till användarna av autobutler.se.

I beräkningen har uteslutande medtagits offerter till Mercedes-Benz-ägare, men du ska vara uppmärksam på att det angivna priset täcker både alla Mercedes-Benz-modeller och alla olika typer av dragkrok.

Spara i genomsnitt*
3.308 kr / 24%

Undersök själv priset. Det kan vara stora skillnader mellan de offerter du får. Registrera dig här på sidan och få offerter. På autobutler.se får du uteslutande skriftliga offerter, och du kan genom att jämföra de olika offerterna med de omdömen som verkstäderna har fått på autobutler.se lätt hitta den verkstad du föredrar.

Dragkrok – ha koll på elektroniken

Vill du själv montera den nya dragkroken, finns det en lång rad online-butiker som säljer sådana.

Se till att du beställer en dragkrok som är godkänd för användning i Sverige, och kom också ihåg att köpa passande eltillbehör. Den medföljande släpvagnskopplingen används för att koppla släpet till bilens elektriska system, så att släpet får fungerande körriktningsvisare, baklyktor, bromsljus och dimljus.

På den svenska marknaden finns det två olika kontakter. En 7-polig och en 13-polig kontakt med 7 respektive 13 stift i kontakten.

Kontakten med 7 poler är den absolut vanligaste i Sverige, men många släpfordon, inte minst husvagnar, behöver mer ström än den 7-poliga kontakten kan leverera, t.ex. till kylskåp. Därför använder en del i stället en 13-polig kontakt, som alltså kan leverera mer ström.

Hastighetsregler för körning med släpvagn

Innan du kopplar släpvagnen till bilen måste du känna till hastighetsreglerna. Du får nämligen inte köra lika fort med släp som utan.

Det finns i princip tre olika hastigheter som gäller vid körning med släp. I första hand gäller dock alltid hastighetsskyltarna vid vägkanten. Mer detaljer finns på Transportstyrelsens webbplats.

Den högsta tillåtna hastigheten på alla vägar, även motorväg och motortrafikled, är 80 km/h. Den gäller dels bromsat släp, dels obromsat sådant med en totalvikt på högst 750 kg, om totalvikten ej överstiger halva bilens tjänstevikt, eller, om släpet är olastat, dess tjänstevikt är mindre än halva bilens tjänstevikt.

Annars är det för övriga släpfordon 40 km/h som gäller.

För så kallade efterfordon, t.ex. båtuppdragningsvagn eller olika redskap, gäller 30 km/h.

Vid körning i Tyskland gäller andra regler. Där får man på motorväg köra i 100 km/h med släpvagn, om man har ett så kallat ’Tempo 100-godkännande’.

Körning med cykelhållare

Om du funderar på att montera en dragkrok på din Mercedes-Benz för att du ofta kör med cykelhållare, finns det även här en rad regler som du måste vara uppmärksam på.

Reglerna föreskriver att nummerskylt och lyktor vid användning av cykelhållare alltid ska kunna ses tydligt. Det betyder med andra ord att cykelhållaren inklusive cykeln inte får skymma varken nummerplåt eller lyktor.

Skymmer cykeln eller cykelhållaren nummerplåten och lyktorna, måste man montera en särskild ramp med nummerplåtshållare och lyktor. Observera att man måste flytta den ordinarie nummerplåten till hållaren och inte skaffa en extra nummerplåt, eftersom en bil bara får ha totalt två nummerplåtar.

Polisen utfärdar böter, om nummerplåten inte är till 100 procent synlig, och bötesbeloppet ökar, om även bromsljus och/eller körriktningsvisare är skymda.

Om du bara ska köra med cyklar baktill på bilen, kan du faktiskt överväga att köpa en cykelhållare som monteras på bakluckan och inte på en dragkrok. Ska du däremot även dra släpvagn, ja, då finns det inget alternativ. Då måste du eftermontera en dragkrok.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.