Mekaniker läser av felkoder på en Alfa Romeo

Vad kostar det att felsöka en Alfa Romeo?

01 juli 2020, 13:58

När en sprillans ny Alfa Romeo i dag lämnar fabriken är den utrustad med en avancerad datorenhet, en så kallad ECU (Engine Unit Control). ECU kallas populärt för hjärnan i bilen.

All information om hur bilen mår registreras via små sensorer och lagras i ECU:n. När något är fel på din Alfa Romeo tänds en varningslampa i instrumentpanelen.

Eftersom dagens bilar är så avancerade och kan jämföras med en dator på fyra hjul krävs det att du tar din bil till en verkstad när ett fel uppstår i systemet. Bilteknikerna kan via ECU:n och med avancerad utrustning felsöka och identifiera felet.

Därefter kan fel nu åtgärdas och felkoder återställas. Återställning av felkoder påverkar huruvida bilens mikroprocessorer fungerar korrekt. De små processorerna styr bland annat hur optimalt motorn fungerar.

Kostnaden för felsökning, diagnostik och avläsning av felkoder kan variera från verkstad till verkstad. Därför har autobutler.se beräknat snittpriset på ett verkstadsbesök med felsökning av en Alfa Romeo.

Beräkningen är baserad på alla offerter som verkstäderna har gett Alfa Romeo-ägarna, oavsett modell och år.

Spara i genomsnitt*
1.563 kr / 77%

Över 800 000 bilägare har redan hämtat offerter via autobutler.se och av alla bilägare har fler än 12 000 bilägare valt att bedöma de verkstäder de har använt. Om du har svårt att välja en bilverkstad, klicka på "Omdömen" högst upp på sidan. Där kan du läsa vad andra bilägare har skrivit. Det kan också hjälpa dig att välja verkstad för nästa felsökning av din Alfa Romeo.

Varför tänds varningslamporna?

Många nya bilar kommer i dag med avancerade teknologisystem som radarsensorer, farthållare och färdhjälp.

Systemen, ofta kallade ”Advanced Driver Assistance Systems” säkerställer stabilitet, säkerhet och komfort.

Elektroniken i bilarna blir mer och mer avancerad, och ju mer avancerad bilens programvara blir, desto svårare kan bli att felsöka en bil.

Om ett fel uppstår kommer föraren att varnas då en varningslampa på instrumentbrädan börjar lysa.

Det är därför viktigt att veta hur man ska reagera på de olika varningslamporna. Det kan vara så att bilen kör oklanderligt utan uppenbara problem och utan några tecken på att något är fel. Men om en varningslampa tänds måste du reagera.

Varningslamporna lyser vanligtvis antingen gult eller rött. Om varningslampan lyser gult behöver problemet inte vara akut.

Men alla fel måste kontrolleras. Kontrollera bilens instruktionsmanual för att ta reda på vad de olika varningslamporna betyder om du inte redan vet det.

Om krockkuddslampan tänds kan det vara fel på airbag-systemet. Lampan kan stängas av på vissa bilar när en barnstol sitter i passagerarsätet, men om lampan tänds, så rekommenderas det att du kontaktar din verkstad så fort som möjligt för att se till att krockkuddesystemet fungerar, om en olycka skulle ske.

Om du ser att en varningslampa med ett utropstecken tänds har bilens sensorer registrerat ett fel på bromsarna. Det kan hända att bromsarna endast är slitna och därför behöver bytas ut, men symbolen kan också betyda det finns för lite bromsvätska i systemet.

Naturligtvis kan dessa fel vara nog så allvarliga men extra kritiskt blir det om en röd varningslampa tänds. De röda varningslamporna betyder allvarliga fel.

Om den röda oljelampan är tänd saknar bilen motorolja och om du då fortsätter att köra finns det risk för att motorn tar allvarlig skada. Fyll därför på med mer motorolja och kör sedan till närmaste verkstad.

En annan symbol kan vara motorblocket. Denna symbol indikerar ett allvarligt motorfel. För att undvika små fel blir större och skadar fler delar av bilen är det bästa du kan göra är att ringa väghjälp så att bilen kan transporteras till en bilverkstad.

Följ råden ovan om du märker att en varningslampa tänds i din Alfa Romeo. Om det inte rör sig om ett allvarligt fel kan du få offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd på din bil.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.