Avgasrör med rök på Peugeot

Peugeot – så mycket kostar det att byta ut avgassystemet

18 december 2019, 17:28

Avgassystemet tillhör de delar på bilen som långsamt bryts ner av rost. Detta innebär att avgassystemet med tiden behöver bytas ut.

Med detta sagt ska vi skynda oss att tillägga att fler och fler tillverkare idag faktiskt tillverkar avgassystem i rostfritt stål, som gör att det håller längre innan rostangreppen sätter in.

Själva avgassystemet på din Peugeot är uppbyggt av flera anslutningsbara delar. Avgassystemet leder ut avgaserna bort från bilen och ut i det fria.

Om avgassystemet läcker upptäcker man det oftast genom att det bullrar kraftigt under körning. Bullret kommer från motorn och beror säkert på att det uppstått ett hål i röret före ljuddämparen.

Det är i sig ett problem, och olagligt att köra runt med. Men bullret är inte det enda problemet. Med ett läckande avgassystem riskerar man också att det kommer in giftiga avgaser i kupén, om läckaget har uppstått ända uppe vid grenröret och före katalysatorn.

Om avgassystemet är otätt ska det antingen bytas ut eller repareras. Båda delarna kan du göra själv. Du behöver bara rätt verktyg, lite kunskap om bilar och i övrigt köpa de nödvändiga reservdelarna i en bildelsbutik.

De flesta bilägare väljer dock att få jobbet gjort på en verkstad. Därför har Autobutler beräknat ett genomsnittligt pris på vad det kostar att byta ut avgassystemet på en Peugeot.

Beräkningarna och det uppgivna priset bygger på alla offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Peugeot-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.484 kr / 20%

När du skapar en uppgift på Autobutler, försök att beskriva problemet så detaljerat som möjligt. Det gör det lättare för verkstäderna att lämna rätt offert.

När du använder funktionen ”Få offerter”, får du automatiskt tre skriftliga erbjudanden från våra verkstadspartners.

Därefter kan du välja den offert som verkar mest intressant för dig, oavsett om du enbart fokuserar på pris eller värdesätter om verkstaden ligger nära din bostad eller arbetsplats.

Så här är avgassystemet uppbyggt

Bilens avgassystem startar uppe vid motorblocket, där avgasgrenröret ser till att leda avgaserna från motorns cylindrar in till själva avgasröret.

Avgassystemet är uppdelat i flera delar (bland annat främre rör och mellanrör) som kan bytas ut separat när det uppstår slitage. Detta förutsätter dock att skarvarna inte har rostat ihop så mycket att det inte kan skiljas åt.

Katalysatorn är en del av avgassystemet. Den är placerad på stycket mellan grenröret, nära motorblocket. Katalysatorn bryter ner och filtrerar de farliga partiklarna och avgaser, kolväten, koloxid och kvävedioxid, så att de återstående avgaserna som leds ut genom avgasröret är mindre skadliga för miljön.

Slutligen har vi ljuddämpare som sitter längst bak, strax före den sista biten av avgasröret. Ljuddämparens uppgift är att dämpa ljudet från motorn. Om bilen inte hade ljuddämpare skulle det låta ordentligt under körning.

Så här kan avgassystemet repareras

När du upptäcker att rosten har korroderat bilens avgassystem, ska du inte förtvivla. Det kan nämligen löna sig att reparera avgassystemet med hjälp av Gun Gum.

Om du är lite händig så kan det vara en ”gör-det-själv-uppgift” för hobbymekanikern. Gun Gum är ett slags ”pasta” som smörjs in i hörn eller användas för att täta hål. Först kanske du behöver linda ett värmebeständigt reparationsbandage runt röret och därefter antingen applicera Gun Gum-pastan eller istället linda ståltråd runt avgasbandaget tills värmen från avgasröret får bandaget att härda.

En sådan reparation kan faktiskt hålla länge om det görs rätt.

Men om rostangreppen är för stora kan det vara nödvändigt att byta ut hela eller delar av avgassystemet. Det kan dock räcka med att byta ut det rostiga partiet genom att till exempel svetsa på en bit rör på den plats där man hittat rostangreppet.

Hela avgassystemet under bilen är monterat med gummiupphängningar. Dessa upphängningar kan också rosta sönder. Därmed kommer avgasröret att hänga och vibrera. Men oftast går det att svetsa på en ny upphängning om inte undersidan av bilen eller själva avgasröret också är rostangripna.

Verkstaden kan hjälpa dig att bedöma om det kan vara lönsamt att börja reparera avgassystemet eller ej.

Hos Autobutler kan du kontakta din mekaniker och fråga om det är nödvändigt med en reparation eller ett utbyte. Det gör processen smidigare om du kan bifoga bilder som visar verkstadsmekanikern var problemet har uppstått. Då är det lättare för verkstaden att bedöma uppdragets omfattning.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.