Peugeot - Vad kostar det att få en dragkrok monterad?

15 januari 2018, 11:30

Det är få bilar som lämnar fabriken med en dragkrok monterad.

Därför är dragkroken något som måste eftermonteras, om du som bilägare exempelvis vill kunna hänga ett cykelställ baktill på bilen eller åka på semester med husvagn kopplad efter bilen.

Autobutler har undersökt genomsnittspriset för montering av en dragkrok på en Peugeot. Priset täcker alla de monteringsarbeten man lämnat offert på via vår verkstadsportal. Samtidigt täcker priset alla Peugeotmodeller, varför det bara är vägledande.

Spara i genomsnitt*
3.102 kr / 24%

Det kan finnas mycket pengar att spara, om du sköter dina förberedelser ordentligt. Skicka därför en förfrågan till autobutler.se och få helt offerter, som du kan jämföra.

Beställ offerter och få nästa verkstadsbesök till ett schysst pris. På autobutler.se kan du också läsa hur andra användare har bedömt de olika verkstäderna. Rekommendationer från bilägare till bilägare skapar trovärdighet och gör det lättare att göra ett bra val av verkstad.

Montering av dragkrok – det här ska du tänka på

Innan du klickar för att beställa offerter ger vi dig här en rad goda råd om vad du ska tänka på, när du ska eftermontera en dragkrok på din Peugeot.

Dragkrok – vad tillåter ditt körkort?

Man får med ett vanligt körkort (B) köra med släpvagn eller husvagn. Hur tungt släp du får dra är beroende av vilken Peugeotmodell du har.

Fråga på din lokala verkstad hur mycket din bil får dra eller sök information på nätet.

Det enklaste sättet att få svar på alla frågor om vikter och även om hastigheter och annat är på Transportstyrelsens webbplats.

Den hittar du på transportstyrelsen.se. Gå in i ”Släpvagnskalkylatorn” och kolla vad som gäller för din bil och ditt körkort.

Om du har en väldigt liten bil, t.ex. en mikrobil, kan det finnas risker med att köra med släp, även om kombinationen är godkänd.

De små bilarna är inte gjorda för att dra stor vikt, och det är alltid tillverkarens uppgift om högsta tillåtna släpvagnsvikt som sätter gränsen. Uppgift om detta hittar du i din bils registreringsbevis.

Om du däremot enbart ska använda dragkroken till att fästa en cykelhållare på, är det inga problem. men då behöver du kanske ingen dragkrok, då det finns andra typer av cykelställ att hänga baktill på bilen.

Kontrollera med en Peugeotförsäljare om en dragkrok på något sätt påverkar den garanti du fått på bilen.

Dragkrok – välj rätt modell

Det finns på marknaden en rad olika slags dragkrokar. Först och främst är det viktigt att du väljer en dragkrok som uppfyller kraven i gällande europeiska och svenska regler. Om du låter en verkstad göra jobbet, bör detta inte vara något problem.

Om du däremot själv vill montera dragkroken, gör du klokt i att köpa den av en auktoriserad återförsäljare och kontrollera att just den dragkrok du väljer är godkänd att använda i Sverige.

På den svenska marknaden är svanhalsmodellen den vanligaste. Den är godkänd av myndigheterna och finns både för fast montering och som avtagbar.

De flesta bilägare väljer en fast monterad dragkrok. Det beror på att de rörliga delarna i en avtagbar dragkrok ofta har en tendens att rosta fast och därför kan vara svåra att skilja åt.

Ny dragkrok – ingen ombesiktning krävs längre

Det är tillåtet att själv montera dragkrok på bilen, och nu behöver man inte längre ombesiktiga bilen på grund av monteringen. Om du inte är gör det själv-typen, kan du beställa offerter på autobutler.se och få en verkstad att montera dragkroken på din Peugeot.

Kom ihåg säkerheten, när du kör med släp

På släpet finns det en katastrofvajer, som före körning alltid ska fästas i en ögla på dragkroken. Denna anordning gör att släpet inte löper amok, om det skulle lossna från dragkroken under färd.

Andra säkerhetsåtgärder som du ska tänka på innan du kör iväg med släpet är att kontrollera att nummerskyltsbelysning, körriktningsvisare, bromslyktor och baklyktor fungerar till 100 procent.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.