Mekaniker utför elektriskt arbete på en Audi

Få bra priser på elarbeten på din Audi

08 april 2020, 15:39

En jämförelse av bilar tillverkade för 10 år sedan med de bilar man skickar ut på gatan idag avslöjar att det finns en himmelsvid skillnad mellan dem.

Moderna bilar av idag är späckade med elektronisk utrustning. Ta bara som exempel några av Audis senaste modeller, de är alla utrustade med en lång rad innovativa tekniska lösningar som ger bättre komfort och ökad säkerhet.

I takt med att det kommer mer och mer elektronik i bilarna, såsom för krockkuddar, navigationssystem m.m. ökar också riskerna för att det uppstår fel i de elektriska systemen. Fel som kräver att bilen lämnas in på verkstad.

För till skillnad från tidigare när man själv kanske kunde lösa småproblem med bilen så krävs det idag allt oftare att bilen måste anslutas till en dator för att hitta felen.

På verkstäderna har nya begrepp som felsökning och nollställning av felkoder blivit samtalsämnen. Om bilen rapporterar fel på igenkänning av vägskyltar eller däcktrycksmätare, kan mekanikern läsa av bilens felkoder med hjälp av sitt felsökningsverktyg.

Mekanikern blir alltså med hjälp av verkstadens datorsystem i stånd att ta reda på vad felet är.

Vad kostar det att få elektriska fel korrigerade på en Audi?

Vi vet alla att priset på ett verkstadsbesök kan variera beroende på vilken verkstad man väljer. För att hjälpa dig med ditt val av verkstad har vi beräknat det genomsnittliga priset för ett antal olika reparationer av elektronisk utrustning till Audi.

Priserna är beräknade från alla de offerter som Audi-ägare har fått från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se.

Observera att priserna för de enskilda reparationerna kan vara antingen högre eller lägre beroende på vilken typ och årsmodell av Audi det är du har.

Spara i genomsnitt*
993 kr / 38%

Framtidens bil skall inte behöva lämnas in på verkstad

De senaste Audi-modellerna, som till exempel Audi Q3, innehåller en lång rad avancerade säkerhetssystem.

Till exempel, om bilen är utrustad med paketet som Audi kallar ”City Assistance Package”, får du en bil med en utvidgad nödbroms som håller ett vakande öga på mötande trafik när bilen stannar och skall svänga till vänster. Samtidigt varnas man för både bilar och cyklister när man skall öppna dörren.

På vissa modeller kan man köpa till avancerade Matrix LED-strålkastare, där bilens ljus styrs automatiskt utifrån trafiken, vägens sträckning och den hastighet man kör med.

Annars är Audis modeller vanligtvis utrustade med teknik som radarbaserad adaptiv farthållning, körfältsassistent, inklusive varning för avvikelse från körfältet som hjälper till att förhindra att bilen oavsiktligt lämnar sitt körfält.

Audi Pre Sense Basic och Audi Pre Sense Front är standardutrustning. Systemen använder bland annat radar till att varna för kritiska situationer i trafiken och kan se till att bilen utför en automatisk nödbromsning.

Med så många elektroniska funktioner är det oundvikligt att systemet ibland rapporterar fel.

Den intelligenta bilen är idag som en dator på fyra hjul, och därför blir det i de allra flesta fall nödvändigt att köra bilen till en verkstad för att få mekaniker att läsa felkoder så att de sen kan rätta till felen.

Men det kommer kanske att se väldigt annorlunda ut i framtiden. Utvecklingen med trådlös teknologi går nämligen så starkt framåt att det öppnar för helt nya perspektiv.

Man kan lätt föreställa sig att man i framtidens verkstäder kommer att kunna korrigera ett stort antal fel på bilen även om den inte befinner sig på verkstaden.

När en av bilens sensorer rapporterar om ett fel underrättas mekanikern automatiskt om felmeddelandet. Verkstaden kan då ansluta sig på distans till bilens dator. Som sagt händer allt detta utan att bilen behöver köras till en verkstad.

För den vanliga ”gör det själv”-mekanikern betyder detta scenario att det blir svårare och svårare att själv åtgärda även små tekniska problem på bilen. Därför kommer i framtiden den stora majoriteten av alla bilägare också att vara tvungna att kontakta en verkstad om det blir något fel bilens elektroniska system.


Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.