Kopplingsbyte – Få bästa priset till din Citroën

04 augusti 2017, 11:32

Hoppsan – är det något fel med kopplingen?

En välfungerande koppling ger smidig och behaglig körning, men efterhand som din bil blir äldre kan det uppstå problem. Växlar och koppling används nämligen hela tiden, och därför kan det inte undvikas att dessa delar slits.

På de flesta nya bilar kommer kopplingen att fungera oklanderligt i väldigt många år. Det gäller också för Citroën. Har du emellertid en äldre Citroënmodell, är det mer sannolikt att kopplingen är sliten och så småningom måste bytas.

Det kan vara svårt att ange antal år eller kilometer som en indikator på när kopplingen på din Citroën eventuellt måste bytas. Det finns dock ett antal signaler som du ska vara uppmärksam på. Om du märker en eller flera av nedanstående symptom när du kör, är det troligen tecken på att tidpunkten för kopplingsbyte närmar sig.

 1. Det får inte vara svårt att trampa ned kopplingen, när du ska växla. Om så är fallet kan det vara ett tecken på att kopplingen är sliten och måste bytas.

 2. Hör du ett stigande och fallande ljud från motorn (som vid en normal växling) utan att du rör kopplingen, är det ett tecken på att något är fel.

 3. Växlingen får inte vara besvärlig eller låta illa (växellådan ’skär tänder’). Om du märker något sådant ska du genast köra till en verkstad.

 4. Om det är svårt att hitta kopplingsläget, och om växeln plötsligt hoppar ur, har du problem med kopplingen.
  Om du märkt ett eller flera av ovannämnda symptom, bör du snarast kontakta din lokala bilverkstad. Ju förr, desto bättre. Annars kommer problemen med säkerhet bara att bli värre.

Spara pengar när kopplingen ska bytas

Autobutler.se har undersökt genomsnittspriset för kopplingsbyte på en Citroën. Priset täcker alla offerter som lämnats av verkstäder via autobutler.se.

Spara i genomsnitt*
5.501 kr / 39%

Gör som mer än 600.000 andra bilägare. Få offerter på autobutler.se, och kom ihåg att du när du använder vår verkstadsportal bland annat får MRF:s stickprovskontroll, 24 månaders reparationsgaranti och skriftliga avtal. Autobutler.se skapar transparens och trygghet för alla användare och garanterar att alla reparationer och verkstadsbesök fås till rätt pris.

Kopplingsbyte är ett standardjobb

Vid kopplingsbyte är det ofta nödvändigt att montera bort en del av motorn, och därför är uppgiften oftast tidskrävande.

Det är dock inte något arbete för nybörjare, och är du det allra minsta tveksam bör du i stället använda dig av en av de offerter som du kan få via autobutler.se.

På bilverkstäderna är man van vid att byta koppling på många olika bilmärken, och vissa verkstäder har speciellt gynnsamma rabattavtal med reservdelstillverkarna. Detta syns så klart på räkningen, men den största skillnaden ligger i timpriset och det totala antalet timmar som sätts av till jobbet.

Vilken verkstad som är billigast och bäst kan vara svårt att genomskåda. Det finns emellertid hjälp att få. På autobutler.se kan du nämligen både jämföra de mottagna offerterna och välja det bästa anbudet utifrån till exempel pris, avstånd till verkstaden eller hur väl arbetet beskrivs.

Slutligen har mer än 3.000 nöjda användare recenserat en eller flera av de verkstäder som är knutna till vår verkstadsportal. Läs de många verkstadsrecensionerna på autobutler.se.

Kopplingsbyte – undvik att slita kopplingen i onödan

Ett förestående kopplingsbyte kan bero på att bilen körts felaktigt, vilket medfört onödigt slitage.
Därför får du här 4 goda råd om hur din koppling slits minsta möjliga.

 • Slira inte på kopplingen. Trampa i stället kopplingen i botten, växla och släpp sedan upp kopplingen igen.
 • Använd gaspedalen och inte kopplingen för att reglera farten.
 • När du står stilla, t.ex. vid rödljus, ska du inte sitta med kopplingen i botten. lägg i stället växeln i friläge och trampa på bromsen.
 • Om du parkerar med växel i, kan kraftig vind få bilen att röra sig. Eftersom tryckplattan i den situationen ligger mot lamellen, kommer det att slita på kopplingen. Parkera därför med växeln i friläge och kom ihåg att dra åt handbromsen.

Få offerter och jämför priser på kopplingsarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.