Hyundai - byta kamremmen

Hitta ett bra pris på kamremsbyte för Hyundai

10 december 2018, 08:28

Kamremmens funktion i din bil är att synkronisera samspelet mellan ventiler och motorns kolvar. Remmen gör att motorns ventiler kan öppnas och stängas. På vissa bilmodeller är det också kamremmen som driver vattenpumpen och pumpar runt kylarvätskan i systemet så att motorn kan kylas ner.

Det är viktigt att kontrollera kamremmen ofta. Den ska nämligen bytas med jämna mellanrum. Huvudregeln säger att man ska byta kamremmen vart femte år eller när bilen kört ca 12 000 mil. Men det varierar beroende på bilmodell.

Det finns även andra faktorer du måste räkna in. Det händer att kamremmen slits mycket tidigare än förväntat. Kör du runt med en Hyundai som har en sliten kamrem, så finns det en risk för att den spricker mitt på vägen, vilket vidare kan leda till omfattande skador på bilens motor.

I servicehäftet framkommer det när kamremmen i din Hyundai måste bytas. Men man kan inte alltid lita på vad häftet säger, därför ska du alltid kolla så att det inte dyker upp sprickor eller skador på ytan eller sidorna av gummit.

Ett kamremsbyte är något de flesta verkstäderna kan utföra. Det är inte själva remmen som kostar utan det är själva bytet som är en tidskrävande uppgift, vilket gör det hela till en mer kostsam utgift.

Kamremmen och vattenpumpen är en del av ett integrerat system, som slits vid användning. När kamremmen ska bytas måste mekanikerna samtidigt demontera vattenpumpen. Därför brukar man byta både kamrem och vattenpump samtidigt.

Tidsförbrukning och arbetslön är alltså det dyraste i räkningen på kamremsbytet. Jämför du flera olika priser från olika verkstäder kan du spara mycket pengar.

Vi på autobutler.se har räknat ut snittpriset på ett kamremsbyte för en Hyundai. Priset är baserat på över tusen offerter som verkstäderna gett till autobutler.se's användare.

Genomsnittspris Min. - max.
5939 kr 3711 kr - 8382 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

På autobutler.se går det snabbt och enkelt att ta bilen till en verkstad. Efter att du skapat ett uppdrag får du skriftliga offerter från de verkstäder som budat på ditt uppdrag.

Därefter kan du i lugn och ro jämföra priser och beskrivningar av uppdraget i varje offert. Om du inte vet vilket verkstad du ska välja så kan du gå in läsa om verkstädernas olika omdömen och vad andra bilägare tycker om dem.

Hade du tänkt köpa en begagnad bil?

Då ska du se till att säljaren ger dig information och dokument på när kamremmen byttes.

Kan inte säljaren ge dig detta så bör du kanske göra en överenskommelse om att kamremmen måste bytas innan du köper och övertar bilen.

Glömmer du bort att fråga om kamremmen och spricker kamremmen efter att du köpt bilen, så finns det en risk för att du hamnar i en tvis med den tidigare bilägaren.

Kamrem: 3 saker som kan påverka kamremmen

Som bilägare vill man såklart förhindra att kamremmen spricker. Problemet är dock att det både kräver ett tränat öga för att veta om remmen är sliten, samtidigt som det finns andra bidragande faktorer som kan leda till att remmen spricker eller släpper kugghjulet som håller remmen på plats.

Skillnader i temperatur

Kamremmen är gjord i ett kraftigt gummimaterial som kan expandera vid höga temperaturer eller krympa ihop vid låga temperaturer. Vid större temperatursvängningar kan gummit på en äldre rem börja spricka på ytan.

Oljeläckage i motorrummet

Det får inte finnas massa olja i motorrummet. Dels kan det vara ett tecken på otätheter i motorn och dels kan oljan sätta sig på kamremmen eller mellan kamrem och kugghjul. Har man otur kan remmen glida av kugghjulet och förorsaka allvarliga skador på motorn.

En gammel kamrem

Förr i tiden var kamremmen oftast trapetsformad och mindre elastisk jämfört med nya kamremmar på dagens marknad. Har du en gammal Hyundai så bör du kolla vad det är för typ av kamrem som sitter i motorn. Är det en gammal modell så bör du byta den mot en nyare och mer elastisk kamrem.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 233 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!