Byte av bromsar på Citroën

04 augusti 2017, 10:36

Mina bromsar tjuter. Måste de bytas?

Om bromsarna på din Citroen tjuter vid inbromsning, är det troligen ett tecken på att bromsklossarna är slitna och bör bytas. Många har också en så kallad slitageindikator, som antingen lyser på instrumentbrädan när det är dags att byta bromsarna, eller som just börjar tjuta vid inbromsning.

Tjutande bromsar är emellertid inte nödvändigtvis ett tecken på att de är nedslitna. Bromsarna kan nämligen också pipa eller tjuta en smula på grund av att bilen har stått stilla och det har bildats lite rost på skivorna. Om det finns ytlig rost på klossar eller skivor, kommer den att slitas bort, när du trampar på bromspedalen några gånger.

En tredje förklaring till varför bromsarna kan tjuta är att även originalbromsklossar ibland är tillverkade av ett material som i vissa fall kan tjuta en smula vid inbromsning. Ofta försvinner missljudet när bromsarna blivit lite mer inkörda, men det händer tyvärr också att man som bilägare får leva med det irriterande ljudet en längre tid, kanske ända till nästa byte av bromsar.

Om det tjutande ljudet uppkommer plötsligt, rekommenderar vi att du kör till en verkstad och kontrollerar dina bromsar. I vissa fall kan tjutandet bara bero på att det samlats smuts i bromssystemet, och då kan en rengöring, smörjning och justering räcka för att du ska kunna köra utan missljud.

Bromsarna – låt verkstaden kontrollera dem

Varje gång din Citroen är på service gör mekanikern en visuell kontroll av bromsarna. Det är emellertid bara just en visuell kontroll, som syftar till att se hur mycket bromsarna slitits sedan förra kontrollen. När mekanikern jämför detta med hur bilen reagerar vid en inbromsning, är det lätt att avgöra om bromsarna behöver bytas.

Eftersom det emellertid bara är frågan om en visuell kontroll är det viktigt att du själv är uppmärksam på om bilens bromssystem plötsligt reagerar annorlunda än normalt.

Bromsbyte – känn till priset i förväg

På autobutler.se kan du få offerter på vad det kostar att få bromsarna bytta på din Citroen.

Vi har beräknat genomsnittspriset på bromsarbeten på Citroen utförda av de verkstäder som är knutna till autobutler.se:

Spara i genomsnitt*
1.803 kr / 34%

Priset är beräknat som ett genomsnittspris på alla de offerter gällande bromsbyte som lämnats till användarna av vår verkstadsportal.

Använd autobutler.se – få offerter och känn till summan på din verkstadsräkning, innan du lämnar in bilen. På autobutler.se ger alla verkstäder en detaljerad beskrivning av arbetets omfattning. Det är din garanti för att inte bli överraskad när du får verkstadsräkningen. Använd autobutler.se – det är lätt och behändigt.

Se till att säkerheten är tryggad

Många bilister kör omkring med bromsar som inte fungerar hundraprocentigt optimalt, och det är få som tänker på att slitna bromsar och brist på bromsvätska kan vara en farlig kombination.

Ett bromssystem som inte är hundraprocentigt effektivt innebär nämligen att bilen får längre bromssträcka, och att bromsarna riskerar att lägga av vid en tvärbromsning.

Ofta upptäcker man detta först när det går illa. Bromsarna tjuter inte och inbromsningar vid normal hastighet verkar inte alarmerande.

Se till att kontrollera bromsarna på din Citroen minst en gång om året. Bromsarnas placering gör att de är mycket utsatta för smuts, snö och vägsalt, och allmänt sett är det svenska vädret tufft för bilens bromssystem. Särskilt bör äldre bilar kontrolleras oftare än helt nya modeller.

Bed mekanikern kontrollera klossarnas tjocklek, se efter om det finns rost på klossar eller skivor och om bromssystemet saknar bromsvätska. Saknas det mycket vätska i systemet, bör mekanikern också kontrollera att det inte finns några otätheter någonstans.

Till slut bör mekanikern även kontrollera bromsoken och se till att de gummihättor som ska skydda kolvarna mot inträngande smuts och vatten sluter helt tätt och inte är spruckna. Om inte gummihättorna är täta och det tränger in smuts i systemet, riskerar du att bromsarna inte släpper ordentligt och därför kommer att låsa sig och bli lite skeva.

Bromsarna på din Citroen – 5 saker du ska vara uppmärksam på

  • Bilen vinglar fram och tillbaka när du bromsar på vanligt sätt. Det är ett tecken på att bromsklossarna är snedslitna.
  • Bromsarna för oväsen när du svänger. Det tyder på att oket inte sitter helt perfekt i förhållande till bromsskivan.
  • Bromsarna är slitna, när du måste trampa hårdare på bromspedalen än du brukar för att få samma bromsverkan och för att på det hela taget få någon effekt.
  • Kan du trampa bromspedalen helt i botten, beror det sannolikt på att systemet saknar bromsvätska.
  • Bildas det kondensvatten i bromsvätskan, minskas dennas effekt, och bromsarna tar sämre än normalt. Det kan få allvarliga konsekvenser vid tvärbromsningar.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.