hyundai oljebyte

Byte av motorolja – välj rätt olja till din Hyundai

04 april 2018, 14:48

Oljenivån i din Hyundai är något som du alltid bör hålla ett vakande öga på. Motoroljan, som utför sitt arbete i hemlighet, fungerar så att den dels kyler ner motorn och även smörjer de rörliga delarna så att de kan arbeta friktionsfritt.

Om motorn saknar den nödvändiga mängden olja kommer den återstående oljan att jobba för hårt. Och om du inte byter oljan regelbundet blir den tunnare och kommer sakta men säkert att förlora förmågan att smörja, kyla och rengöra motorn från smuts och slam.

Vi har räknat ut ett genomsnittspris för oljebyte på din Hyundai, så att du får en fingervisning om vad det kostar.

Spara i genomsnitt*
1.466 kr / 54%

Priset beräknas tvärs över Hyundais modeller och årgångar, och priset på oljebyte för just din bil kan därför avvika från genomsnittspriset.

Om du själv vågar byta olja i din Hyundai, får du tips om hur du gör detta lite längre ner – om du vill slippa smutsa ner dig kan det löna sig att lämna över jobbet till någon annan. Om du också vill vara säker på att få det gjort till ett bra pris, kan du här på autobutler.se få offerter från verkstäder nära dig, och sedan i lugn och ro jämföra pris, verkstadens läge och recensioner från andra bilägare.

Välj en bra olja till din Hyundai

Som Hyundai-ägare är det naturligtvis viktigt att du använder rätt motorolja. Vissa verkstäder rekommenderar Castrol motorolja, medan andra rekommendationer kan vara Mobil 1 eller Q8 Formula. Det du bör göra är att undersöka vad biltillverkaren råder dig till. Det kan du läsa om i bilens instruktionsbok.

Du kan utan problem köpa motorolja i en onlinebutik om du själv vill byta motorolja eller om du saknar olja till en extra påfyllning. Idag har de flesta onlinebutiker en ’sök och välj motorolja’-funktion där du anger bilmärke, modell, eventuellt variant eller registreringsnummer samt årsmodell så får du automatiskt en rad förslag på vilken olja du bör välja.

Det viktiga är att du väljer en olja med rätt krav och specifikationer. Motoroljan ska helst vara halvsyntetisk eller helsyntetisk (Long Life). En sådan olja har nämligen hög prestanda och hållbarhet, och genom att använda en kvalitetsolja bidrar du till att förlänga motorns livslängd.

Om du är osäker på vilken motorolja som är rätt för din bil kan du alltid fråga på din lokala bilverkstad. Här kan mekanikern upplysa dig om vilken motorolja som är bäst lämpad för din bil.

När ska motoroljan bytas?

Varje gång din bil är på service blir motoroljan och oljefiltret oftast utbytta. Men om du kör omkring i en äldre Hyundai-modell finns en risk att du behöver byta olja oftare.

Speciellt äldre bilar kan ha en konstant oljeförbrukning. I vissa fall kan bilar som har kört 20 000 eller 30 000 mil vara storförbrukare av olja.

Därför bör du kontrollera oljenivån regelbundet, för om motorn blir tom på olja kan det medföra ett allvarligt motorhaveri.
Det räcker i allmänhet inte med att lita på varningslampan på instrumentpanelen. Den talar visserligen om att det nästan inte finns någon olja kvar i motorn. Men du riskerar att det redan är för sent och att avsaknaden av motorolja har resulterat i skador på motorn.

Därför är det en god vana att kontrollera oljenivån varje gång du tankar, eller i alla fall göra det minst varje gång bilen har kört 200 mil.

Du bör räkna med att, lite beroende på modell och tillverkningsår, motoroljan i din Hyundai ska bytas ut efter 12 eller 24 månader eller efter 1 500 till 3 000 mil. Det framgår av bilens servicehäfte när och hur ofta motoroljan ska bytas.

Vid byte av motorolja förlängs motorns livslängd. Det beror bland annat på att oljan samlar upp slam och andra skadliga avlagringar som avlägsnas när oljan byts.

Så här kontrollerar du oljenivån själv

Som redan nämnts är det viktigt att du håller ett öga på oljenivån i din Hyundai. Även om nyare bilar kan ha en minimal oljeförbrukning, behövs det ibland fyllas på lite extra olja. Därför är det viktigt att du kontrollerar oljenivån så att du inte riskerar att köra omkring med en motor med för lite olja.

Så här kontrollerar du motorns oljenivå:

 1. Parkera bilen på en plan yta.
 2. Låt motorn vara avstängd i minst 5 minuter.
 3. När motoroljan har lagt sig jämnt i botten av motorn, är du redo att göra en mätning av oljenivån.
 4. Lyft motorhuven och leta reda på oljestickan. Läs i bilens din instruktionsbok om du är osäker på var i motorrummet du ska leta efter oljestickan. Vanligtvis har den en gul topp eller en liten ögla eller ett handtag i plast.
 5. Dra upp oljestickan och torka av den med en trasa eller ett papper. Sätt tillbaka oljestickan på plats.
 6. Kontrollera oljenivån genom att dra upp oljestickan och se efter om oljan är markerad mellan minimi- och maximistrecket på den nedre delen av oljestickan.
 7. Om oljan bara täcker över minimistrecket, kan du räkna med att du behöver fylla på en halv till en liter motorolja.
 8. Fyll på oljan lite i taget, så att oljenivån precis når upp till maximistrecket.
 9. Om du väljer att inte byta ut all motorolja är det viktigt att du använder samma typ av olja som redan finns i motorn. Motoroljans egenskaper förstörs nämligen om två olika motoroljor blandas.

Så här byter du själv motorolja

Är du gör-det-själv-typen får du här en utförlig guide till hur du själv byter motorolja i din Hyundai.

Du behöver följande saker:

 • Behållare till uppsamling av använd olja
 • En stor tratt för att fylla på den nya oljan
 • Verktyg till att lossa avtappningspluggen
 • Motorolja med rätt specifikationer
 • Kraftiga arbetshandskar

Oljebyte: steg för steg

 1. Låt bilen gå på tomgång under några minuter.
 2. Stäng av motorn och skjut in en uppsamlingsbehållare under bilen.
 3. Kom in under bilen och lossa avtappningspluggen. Använd en hylsnyckel eller insexnyckel. Tänk på att oljan är varm så använd ett par kraftiga arbetshandskar.
 4. Montera tillbaka avtappningspluggen när all motorolja har runnit ut. Det är oftast en god idé att byta avtappningspluggens packning.
 5. Byt även oljefiltret. Du lossar filtret med en oljefiltertång. När det nya oljefiltret monteras bör du bara dra åt det för hand.
 6. Häll i den nya motoroljan med hjälp av en tratt så att oljan inte kommer ut på motorblocket.
 7. Starta motorn och låt den gå på tomgång i några minuter. Kontrollera att det inte läcker ut olja vid avtappningspluggen.
 8. Lämna den använda oljan på en miljöstation.

Om du inte själv vill göra det smutsiga jobbet, så beställ offerter på autobutler.se och byt motorolja på önskad verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.