Överblick av en motor i en Honda

Spara pengar, när motorn på din Hyundai ska in på service

02 april 2020, 13:25

Motorproblem en är en av de mest typiska orsaker till att bilen måste lämnas in på verkstad. Fel på motorn och eventuella motorreparationer täcker allt från byte av kamrem till brist på motorolja till en läckande kylare.

Som bilägare är det viktigt att hålla koll på motorn. Det får inte förekomma oljud, märkliga lukter eller komma synlig rök från motorn. Om detta skulle ske är det viktigt att man kör bilen till en verkstad så att mekanikern kan gå igenom motorrummet och reparera felet. Speciellt på äldre bilar som har kört 100 000 eller kanske 200 000 kilometer är det inte ovanligt att det börjar uppstå småfel på motorn. Det beror på att motorns olika delar börjar bli slitna.

När något i bilen tyder på ett fel är det viktigt att du funderar på att lämna in den för reparation. Frågan som uppstår är ofta – vad kommer det här att kosta?

För att ge dig en tydligare bild över vad de olika motorreparationerna kostar att göra på Hyundai har vi här nedan beräknat genomsnittspriserna på de allra vanligaste motorreparationerna. Det gäller bland annat byte av kamrem, reparation av en läckande topplockspackning eller byte av en defekt kylare.

Priserna på de olika motorreparationerna bygger på ett genomsnitt av alla de offerter som skickats inom kategorin motorreparationer. Dessa offerter har Autobutler skickat till alla Hyundai-ägare.

De olika prisexemplen gäller att Hyundai-modeller och år. Du ska därför vara uppmärksam på att priserna som verkstäderna erbjuder dig kan variera, när du inhämtar en “Få offert” på sidan.

Spara i genomsnitt*
2.436 kr / 27%

Byt ut motoroljan och få rengjort motorn

Det är viktigt att hålla koll på motoroljan på din Hyundai. Om det inte finns tillräckligt med olja kan det få brutala konsekvenser och i värst fall sluta med att motorn havererar. När verkstaden byter motorolja och filter så noteras det i bilens servicebok, så att du vet nästa gång det är dags att byta olja. Din motor använder en hel del olja över tid och för att undvika onödigt slitage på motorn är det viktigt att följa rekommendationerna för oljebyte. De flesta biltillverkare rekommenderar att motoroljan byts efter 10 00 eller 15 000 km eller en gång om året. Samtidigt bör du kolla oljenivån efter 1000 km.

När motoroljan pumpas runt i motorn förlorar den långsamt sina smörjande egenskaper. Samtidigt fastnar det smuts och metallrester i oljan som sliter på motorn om inte oljan byts ut.

Det är helt normalt att verkstaden byter olja och oljefilter när bilen lämnats in på service. Om anvisningarna i bilens servicemanual följs är man på den säkra sidan.

Om man väljer att hoppa över ett servicetillfälle eller ignorerar avvikande signaler från motorrummet så kan det ganska snabbt leda till allvarliga skador på motorn som i slutet av dagen kan medföra dyra verkstadsräkningar.

I samband med att man byter olja är det också värt att göra en rengöra motorn invändigt. En felaktig körstil med alltför korta rutter kan leda till att motoroljan inte rengör motorn i det långa loppet. Därför uppstår det slitage och det bildas smuts och avlagringar inne i motorn.

Avlagringarna kan få motorsystemet tyngre och trögare och avlagringarna kan i slutändan bli så markanta att de kan orsaka defekta kolvringar och bidra till motorstopp.

Motorrengöring bidrar till att motorn fungerar optimalt och som bilägare undgår man täta verkstadsbesök och dyra motorreparationer som följd.

Få offerter och jämför priser på motor

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.