Volkswagen/VW - förbesiktning och ombesiktning

Vad är en besiktning och varför borde jag kontrollera min Volkswagen innan dess?

08 oktober 2018, 12:52

Vid en besiktning kontrollerar man så att bilen inte är en fara för dig, trafiken och miljön.

Glöm inte att det är ditt ansvar att din bil kontrollbesiktas i rätt tid. Din Volkswagen ska kontrollbesiktas senast 36 månader efter den månad då bilen togs i bruk. Den andra kontrollbesiktningen ska utföras senast 24 månader efter den månad då bilens första kontrollbesiktning utfördes. Därefter ska den kontrollbesiktigas senast 14 månader efter den månad då föregående kontrollbesiktning utfördes.

Om du vill spara tid och undvika massa besvär kan du tjäna på att förbesikta bilen innan kontrollbesiktningen. En förbesiktning kan utföras på en vanlig verkstad, mekanikerna kommer att gå igenom de punkter som kontrolleras vid en vanlig besiktning.

En bil som genomgått en förbesiktning kommer till 99 procent att godkännas vid en kontrollbesiktning, vilket minskar chanserna för en ombesiktning.

Men vad kostar en förbesiktning av en Volkswagen/VW? Med hjälp av andra reparation kan vi på Autobutler ta fram snittpriser för bilmärken oavsett årgång och modell. Men när det kommer till en förbesiktning är det lite svårare att uppskatta ett reellt pris eftersom det är verkstadens uppgift att hitta fel och brister som sedan ska åtgärdas innan besiktningen - om det så handlar om en lampa eller en sliten kamrem som behöver bytas. Därför säger ett genomsnittspris inte särskilt mycket i det här fallet, då priset bör inkludera alla extra reparationer, vilket kan skilja sig väldigt mycket beroende på bilens tillstånd.

Men på Autobutler kan du alltid få offerter och jämföra priser på en förbesiktning av just din Volkswagen. När du bokar genom Autobutler får du förutom ett fast pris även: 3 års garanti, prismatch, trygghet med MRF:s reparationsvillkor och möjlighet att läsa andra bilägares omdömen om olika verkstäder.

Checklista – så förbereder du bilen inför en besiktning

För dig som inte tänker förbesikta bilen har vi tagit fram en lista med 10 enkla saker som du själv bör kontrollera innan besiktningen.

Vindrutan
Kontrollera att det inte finns stenskott i vindrutan innanför det som kallas siktfältet, området där vindrutetorkarna rör sig. Men för säkerhets skull ska du alltid se till att eventuella stenskott har lagats. Vissa bilägare har en försäkring som täcker kostnaden för reparationen av vindrutan, hör därför med ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din försäkring.

Vindrutetorkare och spolare
Se till att vindrutetorkarna inte är slitna, att de fungerar som de ska och kontrollera att spolarbehållaren är fylld samt att torkarblad och spolare fungerar som vanligt.

Däcktryck och mönster
Kontrollera att däcktrycket är rätt och att däckmönstret inte är under gränsen. Kraven säger att det ska vara minst 1,6 mm mönsterdjup. På vissa däck finns en slitageindikator, vanligtvis en utbuktning som visar om dina däck är så pass slitna att de måste bytas innan en besiktningen. Glöm inte kolla så det inte finns sprickor eller synliga skador på däcken.

Bilbälten ska fungera
Kontrollera alla säkerhetsbälten i bilen och prova så att de fungerar som de ska. Säkerhetsbälte ska låsa sig automatiskt vid ett plötslig och hårt drag framåt. Ibland används inte vissa bälten lika ofta som de andra så glöm inte heller att kontrollera dessa. Bälten som inte fungerar bör bytas ut direkt.

Handbromsen (parkeringsbromsen)
Kolla att handbromsen fungerar som den ska. Reglerna säger att parkeringsbromsen ska fungera så bilen automatiskt kan kvarhållas på ett plan med 16 % lutning.

Kontroll av lampor
Gå ett varv runt bilen och kontrollera om alla lampor på bilen lyser som de ska. Ta hjälp till att kolla baklyktan, bromsljuset (stopplykta) och blinkers (körriktningsvisare). Se även till att lampan vid registreringsskylten fungerar. Det är något man brukar glömma. Slutligen ska du tänka på att kolla så att inga varningslampor lyser på instrumentbrädan och glöm inte heller att se till så glaset på lyktorna är intakta och fria från stenskott.

Motorrummet
Se till att motorrummet ser fint och rent ut och se till att det inte finns några läckage eller oljespill. Du kan eventuellt få en motortvätt utförd innan bilen ska besiktas.

Varningstriangel
Glöm inte att alltid ha en varningstriangel i bilen. Saknas varningstriangeln i bilen vid besiktning kommer den att underkännas.

Generell säkerhet
Saker som ABS-lampan och AIRBAG-lampan ska lysa när du startar motorn och sedan släckas kort därefter för att du ska veta att allt fungerar.

Dragkrok
Om du har en avtagbar dragkrok så se till att den ligger i bilen tillsammans med nyckeln.

Kör bilen till en förbesiktning

Har någon gång tagit din VW till en besiktning utan att ha kontrollerat den och sedan blivit underkänd? Då vet du att det kan löna sig att förbesikta bilen.

Eftersom det inte går att skjuta upp en kontrollbesiktning kan det vara bra att veta när bilen måste kontrolleras. På så sätt kan du se till att få bilen besiktigad i god tid.

Under en förbesiktning kommer verkstaden bl.a. kontrollera följande punkter.

Registreringsskyltar – Kontrollera att registreringsskyltarna är synliga och ordentligt fastskruvade.

Styrning, stötdämpare och fjädrar – kulled och styrled inspekteras, samtidigt som man kontrollerar att det inte är för mycket glapp i styrningen, vilket kan få bilen till att drar åt sidan när du kör. Gör bilen det så är något fel med styrningen.

Bromsar – Bromsklossar och skivor inspekteras, mekanikerna tester att bilens bromsar fungerar som de ska. Det vill säga har tillräckligt med bromskraft och inte bromsar snett.

Tutan – Tutan/signalhornet testas. Vad som är viktigt är att det kommer ett klart och högt ljud direkt när tutan används.

Lampor – Även om du själv ganska enkelt kan kolla lamporna så är det en bra idé att få ett yrkesproffs till att göra det. Då kan du känna dig säker på att bilen kommer godkänns efter besiktningen. En ny glödlampa kostar inte särskilt mycket pengar, därför vore det onödigt om bilen skulle underkännas på just den punkten. Vid en kontroll av lampor kommer mekanikerna också se om strålkastarna är rätt justerade.

Motorhuven – Det ska gå att öppna motorhuven så att man kan se vad som “föregår” därunder.

Karossen, chassi och bärande delar – några bucklor och repor är ingen fara men det får inte finnas några omfattande rostskador på bärande konstruktioner såsom balkar, länkarmar, paneler, fjäderskålar, framaxelbalk och stötdämpare när bilen ska besiktas.

Avgassystemet – hela systemet söks igenom efter läckage, och motorns bränsleförbrukning testas för skadliga avgaser. Kör din bil med gammal motorolja kan det förorsaka föroreningar. Därför vill ibland verkstäder byta motorolja och motorfilter på bilen innan den ska på besiktning.

Slangar och bromsrör – vanligtvis kollas alla slangar och bromsrör igenom efter läckage eller brister.

Dragkrok - om bilen är utrustad med en dragkrok så kontrollerar man att uttaget fungerar korrek.

Efter en förbesiktning får du en detaljerad översikt över vad som måste göras innan bilen kan gå igenom en kontrollbesiktning. Be samtidigt om att få ett prisförslag på vad det kommer kosta att fixa felen.

Underkänd efter en kontrollbesiktning – vad händer?

En bristande kontrollbesiktning betyder att en besiktningsansvarig har hittat allvarliga fel som antingen har betydelse för trafiksäkerheten eller miljön. Händer det att bilen underkänns måste den på ombesiktning/efterkontroll.

I slutet av besiktning sammanställs resultatet i ett besiktningsprotokoll som beskriver varför bilen inte gick igenom.
Ta med dig protokollet när du kör bilen till verkstaden. Gör ett avtal med verkstaden om att de ska reparera de fel som framgår i rapporten, så bilen kan göras redo för en ombesiktning.

När bilen ska till ombesiktning kommer besiktningsstationen bara kontrollera de saker som enligt besiktningsrapporten inte godkändes. Eftersom färre punkter kontrolleras kostar en ombesiktning mindre än själva kontrollbesiktningen.

Om anmärkningarna på bilen är så allvarliga att den räknas som livsfarlig att köra kan bilen få körförbud.

Det händer också att besiktningsstationen bara hittar några få mindre allvarliga anmärkningar som kräver att du måste få dem lagade så fort som möjligt, men som inte kräver en ombesiktning.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.