Hand framför AC-fläkt

Hitta felen med din luftkonditionering (AC)

19 maj 2021, 15:53

Luftkonditioneringen i bilen är ett komplex system som ofta bryter ner eller får problem under åren.

Här tittar vi på ett antal vanliga problem som kan uppstå med luftkonditioneringssystemet och förklarar vad som kan vara orsaken till dessa problem.

Varför blåser inte min AC tillräckligt?

En svag luftström kan skapas av ett antal olika anledningar. En är att slangen till fläkten i förångaren blir lös eller bryts.

Andra möjliga orsaker kan vara mögelbildning eller mögel i förångaren som täpper ventilerna, eller en trasig tätning någonstans i systemet.


Varför kommer det inte längre kall luft från AC?

Återigen finns det ett antal möjliga orsaker till varför luftkonditioneringen inte blåser lika kall luft. Orsaken kan vara en lös slang eller trasig tätning någonstans i systemet, eller allvarligare fel som att kondensorn eller förångaren inte fungerar med full kapacitet eller att motorn i kompressorn har brunnit ut.


Varför blir den kalla luften från min AC plötsligt varm?

En anledning till detta kan vara ett problem med kopplingen i kompressorn vilket leder till att kompressorn inte kan hålla rätt tryck, vilket resulterar i att varm luft strömmar genom systemet.

En igensatt expansionsventil är en annan förklaring. Problem med ventilen resulterar i ett minskat flöde av kylmedium till förångaren.

Ett allvarligare fel kan vara att det finns en läcka i luftkonditioneringssystemet. Ett läckage är vanligtvis resultatet av fukt som kommer in i systemet som, när det blandas med kylmedel, skapar en korrosiv syra som orsakar skador på komponenterna i systemet.


Hur kan jag testa om luftkonditioneringen läcker?

Misstänker du att det finns ett läckage ska bilen till en certifierad professionell mekaniker för kontroll.

Köldmediumet innehåller färgämnen som visar sig under en UV lampa. En mekaniker med rätt utrustning kan därför enkelt granska systemet och se om det läcker.

Varför kan det börja läcka?

Den främsta orsaken till en läcka i luftkonditioneringen är fukt och slitage. Som tidigare nämnt kan fukt som blandas med köld skapa en frätande syra som kan skada hela luftkonditioneringssystemet.

Fukt kan komma in i systemet genom gamla gummitätningar och slangar som med tiden har förlorat sin elasticitet.

Som du märker är det inte enkelt att själv hitta eller reparera fel med luftkonditioneringen. För att säkerställa en välfungerande AC är det därför viktigt att en mekaniker tittar på den så fort problem börjar uppstå.

Vad kostar det att fixa en AC?

Priset kan variera beroende på vad som behövs göras därför är det svårt att ge ett konkret prisexempel. Men det vi på Autobutler kan se är att man kan spara mycket pengar genom att jämföra flera olika verkstäder när AC:n ska fixas. Vi har sett att bilägare som jämför priser på AC-uppdrag via Autobutler kan potentiellt spara 29 procent i snitt. Det motsvarar 1 117 kronor. På Autobutler kan du få offerter som enkelt går att jämföra och som är anpassade efter din bil.

Vi erbjudar AC-service til fastpris - hitta verkstad nära dig:

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.