För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Hitta felen med din luftkonditionering (AC)

19 januari 2016, 15:53

växellåda

Luftkonditioneringen i bilen är ett komplex system som ofta bryter ner eller får problem under åren.

Här tittar vi på ett antal vanliga problem som kan uppstå med luftkonditioneringssystemet och förklarar vad som kan vara orsaken till dessa problem.

Få 3 gratis offerter för AC

Varför blåser inte min AC tillräckligt?


En svag luftström kan skapas av ett antal olika anledningar. En är att slangen till fläkten i förångaren blir lös eller bryts.

Andra möjliga orsaker kan vara mögelbildning eller mögel i förångaren som täpper ventilerna, eller en trasig tätning någonstans i systemet.Varför kommer det inte längre kall luft från ACn?


Återigen finns det ett antal möjliga orsaker till varför luftkonditioneringen inte blåser lika kall luft. Orsaken kan vara en lös slang eller trasig tätning någonstans i systemet, eller allvarligare fel som att kondensorn eller förångaren inte fungerar med full kapacitet eller att motorn i kompressorn har brunnit ut.


Varför blir den kalla luften från min AC plötsligt varm?


En anledning till detta kan vara ett problem med kopplingen i kompressorn vilket leder till att kompressorn inte kan hålla rätt tryck, vilket resulterar i att varm luft strömmar genom systemet.

En igensatt expansionsventil är en annan förklaring. Problem med ventilen resulterar i ett minskat flöde av kylmedium till förångaren.

Ett allvarligare fel kan vara att det finns en läcka i luftkonditioneringssystemet. Ett läckage är vanligtvis resultatet av fukt som kommer in i systemet som, när det blandas med kylmedel, skapar en korrosiv syra som orsakar skador på komponenterna i systemet.


Hur kan jag testa om luftkonditioneringen läcker?


En läcka letas bäst efter av en professionell mekaniker.

Köld innehåller färgämnen som visar sig under en svart lampa. En mekaniker med rätt utrustning kan därför enkelt granska systemet och se om det läcker.


Varför kan det börja läcka?


Den främsta orsaken till en läcka i luftkonditioneringen är fukt och slitage. Som tidigare nämnt kan fukt som blandas med köld skapa en frätande syra som kan skada hela luftkonditioneringssystemet.

Fukt kan komma in i systemet genom gamla gummitätningar och slangar som med tiden har förlorat sin elasticitet.

Som du märker är det inte enkelt att själv hitta eller reparera fel med luftkonditioneringen. För att säkerställa en välfungerande AC är det därför viktigt att en mekaniker tittar på den så fort problem börjar uppstå.

Få 3 gratis offerter för ACSkapa ett uppdrag och få 3 offerter Du får full trygghet när du skapar ett uppdrag genom autobutler.se

3 offerter och jämför uppdrag på aircondition

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu