Bromsbyte för din Alfa Romeo

Håll koll din Alfa Romeos bromsar

13 november 2018, 14:00

Är du den typen som inte bryr sig om bilen är i toppskick? Du tänker till exempel inte så mycket på att dörren knakar när du öppnar den eller att lampan inne bilen inte fungerar när du låser upp den. Tro oss, du är inte ensam - väldigt många tänker att så länge bilen går att köra är det inga problem.

Men det finns vissa funktioner på bilen som bara måste fungera till 100 procent, en av dem är bromsarna. Men hur ska man veta att bromsarna fungerar som de ska?

Det finns massa bra råd för hur du ska kontrollera och hålla koll på bromsarna. Några av tipsen kan du läsa i vår blogg, men vår rekommendation till dig är att köra till en verkstad så fort du misstänker att bromsarna inte är redo för en kraftig inbromsning i 110 km/h.

Få ett bra pris på bromsbyte

Hur ofta du ska byta bromsar på din Alfa Romeo beror på din körstil. Bromsarna på bilens slits mer om man kör inne i en stad där man ofta tvingas använda bromsen hela tiden.

I stort sett har alla bilar idag någon typ av bromsindikator som slits ner varje gång du trycker på bromspedalen. När bromsbeläggen är helt nedslitna kommer en varningslampa lysa på instrumentpanelen för att informera dig om att du måste byta bromsbelägg.

Vi har räknat ut ett genomsnittspris på ett bromsbyte till en Alfa Romeo. Priset är baserat på alla offerter på bromsbyten för Alfa Romeo-modeller som getts till bilägarna på autobutler.se.

Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %
3585 kr 1422 kr 43 %

Ska du lämna din bil på verkstaden för att få bromsarna kontrollerade eller bytta, så kan du faktiskt spara pengar på att jämföra priser från flera verkstäder.

Det är dock inte alls säkert att den billigaste verkstaden alltid där den bästa. Därför kan det vara den bra idé att läsar på vår verkstadsportal om vad andra bilägare tycker om verkstaden du hade tänkt välja. Andra bilägares rekommendationer kan ha stor betydelse för att du väljer rätt verkstad.

Hur fungerar bromsarna på bilen?

Alla nya bilar är utrustade med ABS-bromsar (Anti-Blockerings-System), ett avancerat bromssystem som gör att hjulen endast låser sig en kort tid vid en hård inbromsning.

Om det uppstår en farlig situation som kräver en nödbromsning så hjulen låser sig, kommer bromstrycket minskas automatiskt tills hjulen kan börja rotera runt, vilket sker inom loppet av en halv sekund.

ABS-systemet hjälper till förkorta bromssträckan vid en nödbromsning. Om hjulen låser sig kommer bilen slira och då går det inte längre att styra.

På de flesta Alfa Romeo-modeller är ABS-bromsar en standardutrustning. Alfa Romeo har också ett speciellt bromssäkerhetssystemet kallat ’Autonomous Emergency Braking’. Det hjälper till att förhindra kollisioner vid i låga hastigheter. Om en fotgängare korsar vägen utan att du hinner reagera, så tar säkerhetssystemet över och bromsar bilen automatiskt för att förhindra kollision.

’Autonomous Emergency Braking’ är ett effektivt system som förväntas kunna rädda många liv i framtiden. Men systemet funkar bara om bromsarna på bilen är ok. Om du märker att bromsarna inte fungerar så ska du ta bilen till en verkstad så fort som möjligt.

Med tiden slits bromsarna slits ner och därför svårt att upptäcka om bromspedalen måste tryckas längre ner för att bromsa bilen. Då tar det längre och längre tid att få stopp på bilen vilket kan utsätta både dig och dina medtrafikanter för fara.

Om du helt plötsligt måste nödbromsa men bromsarna inte tar, kan det få katastrofala följder.

5 fel på bromsarna du helst vill slippa

  1. Bromsarna börjar låta när du svänger. Det kan vara ett tecken på att bromsoket och bromsskivan inte sitter helt perfekt i förhållande till varandra.
  2. Du hör ett skärande ljud när du bromsar. Det beror säkert på rost på bromsskivorna. Rosten uppstår om du låter bilen stå ute länge. Om ljudet fortsätter låta efter att du bromsat in några gånger, ska du ta bilen till en verkstad. Det kan vara så att bromsskivorna har rostat så pass mycket att de måste bytas.
  3. Om bilen drar åt sidan när du bromsar kan det vara ett tecken på att bromsbeläggen är ojämnt slitna.
  4. Om bromssystemet saknar bromsvätska kan du trycka bromspedalen nästan ända ner golvet utan att det händer något. Det kan vara väldigt farligt att köra med för lite bromsvätska. Märket du att pedalen långsamt men långt sjunker ner så ska du ta bilen till en verkstad så fort som möjligt.
  5. Om du upplever att bromspedalen vibrerar konstigt när du trycker på den så kan det bero på att något är fel med ABS-systemet.

Om du har upplevt något av ovanstående problem bör du kontakta en verkstad. Att köra runt med defekta bromsar kan vara livsfarligt för dig och dina medtrafikanters säkerhet.

Så förlänger du bromsarnas liv

Är du en av dem som alltid bromsar in i sista sekund och ofta kör aggressivt, så slits bromsarna maximalt.

Du kan enkelt spara på bromsarna genom att anpassa farten och sänka hastigheten
Varken hårda eller långa inbromsningar är inte något att rekommendera. Kör du till exempel ner för en backe eller genom en kurva på en våt väg så kan du låta motorn bromsa bilen åt dig. Växla ner, släpp gasen och ta bort foten från kopplingen. Då bromsar bilen med hjälp av motorn utan att använda bromsarna.

Är det dags att byta bromsbeläggen så kan du beställa offerter här.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.