Stenskott på en Toyota

Vad får man betala för att byta vindruta på en Toyota?

16 januari 2020, 00:44

Om det har skapats ett stenskott i bilens framruta så är det två saker som man ska förhålla sig till. Kan det reparera eller är skadan så omfattande att hela vindrutan måste bytas ut?

Om stenskottet begränsas endast till ett litet område eller finns vid kanten av rutan så kan det repareras. Det är också den billigaste lösningen. Om stenskottet däremot är större än en 1-krona eller rutan redan har fått en lång spricka är man tvungen att köra bilen till verkstaden och få vindrutan utbytt. stenskottet kan repareras eller skadan av ett sådan storlek att vindrutan ska bytas?

Om stenskottet kan repareras är det alltså en ganska billig reparation. Antingen kör du din Toyota till den lokala bilverkstaden eller så finner du en verkstad som erbjuder att sig att komma till dig. Det sistnämnda är mycket enkelt och bekvämt. Ni avtalar helt enkelt när montören ska komma ut till kundens bostad eller arbetsplats med sin ambulerande verkstad och inom ett par timmar är skadan reparerad.

Om det finns vagnskadeförsäkring eller en försäkring vid skador på bilens rutor, täcks dessa reparationskostnader oftast. Om vindrutan däremot helt behöver bytas ut, betalar du oftast en självrisk även om du har en försäkring.

Vi har här under räknat ut den genomsnittliga kostnaden på vad det kostar att få utbytt vindrutan på en Toyota oavsett modell eller år. Priset för att få utbytt en vindruta kan skilja sig från våra prisförslag, t.ex om vindrutan i din Toyota har en inbyggd regnsensor eller värmefunktion eller stötdämpning inbyggt.

Spara i genomsnitt*
2.018 kr / 21%

Med Autobutlers hjälp hittar du enkelt och bekvämt en verkstad som kan bistå dig när du har fått ett stenskott i vindrutan. Skapa ett uppdrag och skicka gärna med en bild på skadan. Kort därefter skickas ett flertal offerter från tre olika bilverkstäder som alla erbjuder att byta ut vindrutan till ett bra pris.

Stenskott – en olycka händer lätt

Ett stenskott i bilens framruta kräver att man handlar omedelbart. Om du har turen att endast ett litet hål har bildats, så kan det repareras om det inte sitter vid vindrutans kant.

Även vid ett mindre stenskott är det viktigt att skadan tas om hand med det samma. Annars är risken att stenskottet i stället bliver en stor spricka över hela vindrutan.

När du upptäcker ett stenskott, försäkra dig om att det täcks över så bra som möjligt. Det görs genom att använda en speciell vattentät tejp eller liknande. Oftast kan den fås hos försäkringsbolagen eller så kan du köpa den i många butiker för biltillbehör.

Genom att tejpa till stenskottet undviker du att det kommer fukt in i hålet. Om detta trots allt skulle ske riskerar du att det bildas en gråaktig skugga på rutan efter en reparation.

Om rutan får ett stenskott på vintern och det sipprar in vatten i hålet så kan nattfrost leda till att vattnet expanderar. Det leder i sin tur till att rutan spricker ännu mer och då går skadan ej att reparera, man måste i stället byta ut vindrutan helt och hållet.

Stenskott i vindrutan – vad säger besiktningsreglerna?

Att ha en söndrig vindruta förstör inte bara körupplevelsen utan man riskerar också böter om man bliver stoppad av polis. Vid en besiktning kan det också leda till att fordonet inte blir godkänt på grund av skadorna på rutan. Vid besiktning tar man hänsyn till var skadan har uppstått, utifrån ett område som är där vindrutetorkaren rör på sig. Dessa områden täcks av förarens synfält.

Område A sitter precis vid rattens nav. Fältet är på 30x30 cm och här få ett stenskott inte överstiga 3 mm.

Område B finns på varsin sida av område A. B-området sträcker sig helt ut till kanten av vänster sida samt in mot mitten av rutan, där backspegeln sitter. Här får ett stenskott endast vara maximalt 10 mm. Slutligen finns område C, där sprickor max får vara 150 mm och stenskott max 30 mm. Område C är en förlängning av område B på höger sida och finns på sidan där passageraren sitter. Stenskott i detta område har ingen betydelse vid besiktning.

Få offerter och jämför priser på stenskott

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.