Peugeot motorolja – vad är det?

15 januari 2018, 15:06

Motoroljan på din Peugeot är en viktig komponent för smörning och kylning av motorns beståndsdelar. Motoroljans uppgift är smörja motorns olika ytor så att de hålls åtskilda. Utan den önskade oljemängden ökar friktionen i motorn. Om oljenivån sjunker belastas den oljan som finns kvar onödigt mycket, och det finns risk att motorns komponenter skadas.

Därför är det viktigt att du kontrollerar oljenivån och byter olja enligt de rekommendationer som tillverkaren har fastställt. I Peugeotens servicebok framgår det vilken typ av olja din bil kör på och hur ofta oljan ska bytas. Du kan också få information om hur många liter olja ska användas vid ett fullständigt oljebyte.

Om du är osäker kan du alltid fråga din verkstad. Mekanikern där vet garanterat vilken typ av olja du ska köpa om din bil behöver fyllas på mellan två regelmässiga oljebyten.

Spara pengar på ditt nästa oljebyte

På autobutler.se har vi räknat ut ett genomsnittspris på en ett vanligt oljebyte för din Peugeot.

Spara i genomsnitt*
1.642 kr / 59%

Priset har beräknats utifrån alla de Peugeot-modeller som har fått ett oljebyte utfört på bilverkstäder som samarbetar med autobutler.se.

Vissa verkstäder gör reklam med ett ”från”-pris på bara själva oljebytet. Inberäknat är arbetskostnader och eventuella reservdelar(oljefilter) i priset, medan hur mycket olja som behövs beror på vilken Peugeot-modell du kör.

Andra verkstäder erbjuder ett fast paket-pris där allt inkluderas. Därför är det viktigt när du inhämtar offerter att du läser igenom arbetsbeskrivningen ordentligt.

Om du osäker på vilken verkstad du ska välja, kan du få hjälp av andra bilägare. På autobutler.se kan du läsa vad andra användare av våra tjänster har gett för omdömen på de verkstäder du funderar på att anlita.

Autobutler.se är alltid en garanti för det perfekta verkstadsvalet.

När är det dags att byta olja?

De flesta nyare Peugot-modeller har en varningslampa i instrumentbrädan som varnar om motorn har oljebrist. Helst ska du förstås inte låta det gå så långt, för när lampan börjar lysa är det ett tecken på att motorn verkligen är brist på olja.

En Peugeot behöver i regel ett oljebyte ungefär efter varje 15.000 km. Många verkstäder utför ett oljebyte i samband med den vanliga serviceinspektionen.

Mellan varje oljebyte kan det vara nödvändigt att komplettera med mer motorolja. Detta gäller speciellt för äldre bilar som har större slitage på motorn, vilket leder till att oljeförbrukningen ökar lite.

Gör det därför till en vana att regelbundet kolla oljan på bilen. De flesta biltillverkare rekommenderar att du kontrollerar oljenivån en gång i veckan eller varje gång du kör 2.000 km.

5 goda råd om oljebyte

 1. Planerar du att köra på en längre bilresa där motorn kommer att bli hårt belastad, är det en bra om du kollar oljenivån innan. På sådana långa krävande resor kommer nämligen oljeförbrukningen säkerligen att stiga.
 2. Ha alltid med dig en dunk med olja när du ska åka på långa bilresor, så att du lätt kan fylla på med extra motorolja om det behövs. Se till att du inte blandar två oljor med annorlunda kvalitet. Om du gör detta kommer effekten på originaloljan att försämras.
 3. Om du fyller på oljan själv var så var försiktig att du inte häller olja över motorn, eftersom då kan det i värsta fall orsakas en brand i motorhuven. Glöm inte att skruva på oljetankslocket ordentligt, och torka bort eventuell överflödig olja med en torkduk.
 4. Följer du de tidsmellanrum för oljebyte som Peugeot rekommenderar för din bilmodell kommer du att förbättra din bils prestation och livslängd.
 5. Fördelen med att byta olja i regelbundna intervall är att de mekaniska delarna i motorn smörjs in ordentligt. Samtidigt hjälper oljan att rengöra motorn från samlat smuts som kan ha trängt in i motorn. Om oljan innehåller smuts sjunker bilen prestation och motorn slits snabbare. Slutligen säkerställer regelbundet byte av olja att motorn kyls av bättre, vilket är speciellt viktigt när man åker på längre resor och man kör många kilometer i höga hastigheter.

Så byter du själv motorolja på din bil

Du kan själv byta olja på din Peugeot. Du ska bara under bilen och lossa på pluggen och låta den gamla oljan rinna ur. Därefter byter du oljefilter och fyller på med ny olja. Nedan går vi igenom steg för steg hur du själv byter oljan på din bil, och vilka hjälpmedel du behöver.

Du behöver:

 • En behållare för att samla upp den gamla oljan
 • En tratt för att fylla på den nya oljan
 • En insexnyckel eller en skiftnyckel
 • Ny olja – välj en olja med egenskaper som passar din bil
 • Ett par handskar

Vissa företag har utvecklat motoroljor som passar speciella typer av bilar och märken. Således bör du undersöka vilken typ av olja passar din bil bäst innan du sätter igång med oljeskiftet. Hitta denna information in din service- och instruktionsbok.

Du kan även hitta information om vilken motorolja du ska använda på olika hemsidor. Du behöver bara ange bilens registreringsnummer och leverantören skickar till dig den motorolja som passar just din Peugeot.

Oljebyte: steg för steg

 1. Lägg dig under bilen försök hitta var pluggen sitter.
 2. Sätt i gång motorn och låt den gå på tomgång några minuter. Om motoroljan är varm rinner den ut lättare, och tar med sig smuts och orenheter på vägen ut.
 3. Stäng av motorn och placera behållaren under pluggen, som du nu kan skruva av.
 4. Var försiktig! Oljan är varm, så glöm inte vantarna för att skydda dina händer.
 5. Se till att oljan har runnit ut helt innan du skruvar på pluggen. Skruva fast den ordentligt, utan att du spänner den för hårt.
 6. Använd tratten för att fylla på den nya oljan.
 7. Starta motorn och låt den gå på tomgång några minuter. Kontrollera att oljan inte droppar ut nere vid pluggen. Om den gör det, skruva fast pluggen hårdare.
 8. Nu har du bytt motorolja.
 9. Oftast är det lägligt att byta oljefiltret också, som hjälper att hålla oljan ren.
 10. Glöm inte att lämna in den gamla oljan på en återvinningsstation.

Om du inte är så händig, eller inte har kompisar som kan hjälpa dig, är det bättre att köra till verkstaden. Beställ offerter på autobutler.se och få lätt och snabbt ett oljebyte på din Peugeot.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.