Kia bromsarna gnisslar – betyder det att de måste bytas ut?

15 januari 2018, 14:34

Om bromsarna på din Kia gnisslar vid inbromsning är det kanske ett tecken på bromsklossarna är slitna och behöver bytas ut. De flesta bilarna idag har en slitagevarnare som antingen lyser upp i instrumentpanelen när det är dags att byta bromsarna, eller börjar de gnissla vid inbromsning när de är nerslitna.

Bromsar som skriker och gnisslar är inte nödvändigtvis ett tecken på att de är nedslitna. Bromsarna kan också gnissla om bilen inte har använts under en lång tid, och lite rost har lagt sig på antingen bromsskivorna eller bromsbeläggen. Om det finns lite ytligt rost på bromsarna kan du bromsa bort det med ett par inbromsningar.

En annan orsak till skrikande bromsar kan vara att själva originalbromsbeläggningarna är tillverkade i sådant material att de vid vissa tillfällen gnisslar när man bromsar. I regel försvinner oljudet en tid, men det kan mycket väl hända att man som bilägare måste vänja sig vid de irriterande gnisslingarna en lång tid, kanske t.o.m. ända tills nästa bromsbyte.

Om bromsarna plötsligt börjar låta kan du köra din Kia till en verkstad för att få dem kontrollerade. Oljudet kan mycket väl bero på att det har samlats smuts och orenheter i bromssystemet. I sådant fall räcker det med rengöring, smörjning och justering av bromsarna för att skrikandet ska försvinna.

Få bromsarna kontrollerade när bilen är på service

Varje gång du har din Kia på service kontrollerar mekanikern bilens bromsar visuellt. Den visuella inspektionens syfte är se hur pass mycket bromsarna har slitits ner sedan den sista kontrollen. Mekanikern observerar samtidigt hur bilen reagerar vid inbromsning. På så sätt kan han lätt avgöra om bromsarna ska bytas ut eller inte.

Eftersom mekanikern vid en vanlig bilservice inspekterar som sagt endast visuellt, är det viktigt att du själv uppmärksammar om din bils bromsar plötsligt börjar reagera på ett annorlunda sätt än vanligt.

Byte av bromsar – känn till priset på förhand

Genomsnittspriset på ett bromsbyte för Kia beräknas att vara:

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
1 362 SEK 30%

Detta genomsnittspris har beräknats utifrån alla de offerter på bromsbyte som har erbjudits till användare av vår verkstadsportal.

Undvik överraskningar och ta reda på i förhand beloppet på din verkstadsräkning. På autobutler.se ger alla bilverkstäder alltid en detaljerad beskrivning av arbetet som ska utföras.

Detta underlättar dig att jämföra priserbjudanden och arbete som ska utföras från olika verkstäder. Således är du säker på att du har valt den rätta verkstaden. Glöm inte att läsa andra användares omdömen om varje verkstad innan du tackar ja till en offert.

Bilens bromsar viktiga för säkerheten - se till att de är i bra skick

Antalet bilister som kör runt med bromsar som inte fungerar 100% är oroväckande stort. Detta visar alla studier, och faktiskt är det få som är medvetna om att slitna bromsar och brist på bromsvätska kan vara en farlig kombination.

Fungerar inte bromssystemet hundraprocent effektivt på din Kia betyder det att bilen kommer att få en längre bromssträcka, och det finns risk att bromsarna ger efter vid en kraftig nödbromsning.

I regel upptäcker man inte detta förrän det är försent, eftersom bromsarna inte skriker vid bromsning, och vid inbromsning i normala hastigheter reagerar de normalt.

Så även om allt verkar fungera som det ska, måste du ändå se till att få din Kias bromsar kontrollerade minst en gång om året.

Bromsarna utsätts nämligen för smuts och slask, samt snö och vägsalt. I allmänhet är de svenska väderleksförhållandena hårda mot bilens bromssystem, och speciellt om du har en äldre bil är det bra om du får bromsarna kontrollerade lite oftare.

Be verkstaden att mäta bromsklossarnas tjocklek och se om det finns rost på klossar och skivor. Dessutom måste de kontrollera att bromssystemet inte har brist på bromsvätska. Om detta är fallet måste mekanikern försäkra sig att det inte finns något läckage i systemet.

Eftersom som mekanikern går in i bromssystemet i vilket fall som helst, kontrollerar han även bromsoken och gummidamaskerna. Dessa sluter kolven helt och skyddar den från att smuts och vatten ska tränga in. Är för exempel gummidamaskerna rivna kan det tränga in smuts i systemet så att det finns risk att bromsarna inte släpper ordentligt, och därför börjar de hänga och bli slitna.

5 saker du måste uppmärksamma när din Kia bromsar

  1. Om bilen svajar fram och tillbaka vid en vanlig inbromsning kan det var att tecken på att bromsbeläggen sitter ojämnt.
  2. Låter bromsarna konstigt när du svänger är det sannolikt bromsoket som inte sitter som det ska i förhållande till bromsskivorna.
  3. Om du måste trampa på bromspedalen hårdare än du brukar för att få samma effekt är förmodligen bromsarna nerslitna.
  4. Går bromspedalen i botten och ryker vid inbromsning saknar bromssystemet säkerligen bromsvätska.
  5. Om bromsvätskan dragit åt sig fukt kommer bromsvätskan inte ha samma effekt och din Kia kommer att ha sämre bromsförmåga än vanligt.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.