Bromsbyte på Nissan – få den bästa offerten

14 juni 2017, 14:22

Fel på bilens bromsar

På diverse bilhemsidor kan man ofta läsa artiklar om bilens funktioner och hur viktigt det exempelvis är att motorn inte saknar motorolja eller att kamremmen inte är så sliten att den riskerar att gå av under körning.

Man skulle kunna tro att bilens alla delar och alla funktioner är lika viktiga. Men det stämmer inte, för finns det någon punkt där säkerheten och driftsegenskaperna inte nog kan betonas, så är det bilens bromsar.

När du kör din Nissan till service kommer mekanikern att göra en kontroll av bromsarna. Det blir dock bara en visuell kontroll, om inget annat avtalats.

Mekanikern tittar in bakom fälgen för att kontrollera hur slitna bromsarna tycks vara, och när detta jämförs med hur bilen reagerar när den körs upp på liften, kan en mekaniker med lite erfarenhet snabbt bedöma bromsarnas tillstånd.

Eftersom det alltså bara är frågan om en visuell kontroll, är det viktigt att du också själv är uppmärksam på om bilens bromssystem plötsligt reagerar annorlunda än normalt.

Om du märker oregelbundenheter eller misstänker att det är något fel med bromsarna på din Nissan, bör du snarast möjligt kontakta en verkstad. Där gör man en bromskontroll som visar om det eventuellt krävs rengöring, smörjning och justering av bromsarna.

Det rekommenderas att du använder en verkstad, där din Nissan körs upp på en så kallad bromsbänk, så att mekanikern kan kontrollera om bilens bromsar inverkar lika mycket på alla hjul.

Bromsbyte – få bra pris

Använd vår verkstadsportal när du ska byta bromsarna på din Nissan. Det kan betala sig bra. För år 2013 gjorde autobutler.se en priskontroll på alla bromsarbeten som offererats av de anknutna verkstäderna. Resultaten visade att man som bilägare kunde spara ända upp till 31 procent på verkstadsräkningen genom att välja den billigaste offerten i stället för den dyraste.

För att hjälpa dig på vägen har vi beräknat genomsnittspriset för bromsarbeten på Nissan som utförts av verkstäder knutna till autobutler.se:

Spara i genomsnitt*
1.223 kr / 28%

Uträkningen är baserad på alla de offerter gällande bromsbyte på Nissan som skickats till användarna av autobutler.se.

Använd autobutler.se – få skriftliga offerter och ta reda på priset innan du kör bilen till verkstaden. På autobutler.se får du en detaljerad beskrivning av arbetets omfattning och därmed ökad säkerhet genom att välja rätt verkstad.

Bromsbyte – lär dig att genomskåda offerten

När du får en offert på bromsbyte, framgår det i regel att totalpriset täcker arbetstid och reservdelar. Jämför du de olika offerterna kan du se om verkstaden har räknat med att det ska bytas både backar och bromsok samt bromsklossar och skivor.

Om det visar sig att det bara behöver bytas klossar och eventuellt skivor är det ett mindre arbete, och tidsåtgången blir därefter.

Byte av bilens bromsledningar räknas sällan med i verkstädernas standardanbud. Det är nämligen sällan de behöver bytas, men för säkerhets skull bör du be mekanikern kontrollera att ledningarna är som de ska.

Visar det sig att verkstaden måste utföra ett omfattande jobb där bromsar, inklusive bromsledningar och bromsvätska, ska bytas, läggs det snabbt ett antal timmar på räkningen. Därför är det en bra idé att i förväg kontrollera vad som ingår i arbetet och sedan jämföra verkstädernas offerter och timpriser.

Är det dags att byta bromsar?

Det är viktigt att bromsarna på din Nissan ses över med jämna mellanrum.
Hur ofta bromsarna ska bytas kommer bl.a. an på din körstil och ditt körmönster. Bromsarna slits exempelvis mer om du mest kör i staden.

I stort sett alla bilar har idag en bromsindikator, som slits under körning. När bromsklossarna börjar bli utslitna, blottas en ledning som aktiverar en varningslampa på bilens instrumentbräda. När varningslampan lyser, är det dags att byta bromsarna.

Ett annat tecken på att klossarna är slitna är att inbromsningen känns ojämn eller att det hörs ett tjutande ljud vid bromsningen. Båda är i regel tecken på att bromsklossarna behöver bytas.

En bromspedal som med tiden kan trampas allt längre ned innan bromsarna tar kan också vara ett tecken på att klossarna är slitna.

Slit mindre på bromsarna

Genom att tänka dig för och ändra lite på dina körvanor kan du kanske få dina bromsar att hålla betydligt längre tid.

Nedanför följer du två goda råd om hur du i slutänden sparar pengar och slipper byta bromsklossar för ofta.

Använd bilens frikoppling
Ju lägre hastighet bilen har vid en inbromsning, desto mindre sliter det på bilens bromssystem. Därför kan du med fördel frikoppla, lägga växeln i friläge och rulla fram till den plats där du ska bromsa.

Brådska sliter på bromsarna
Har du ofta alltför bråttom när du är ute och kör, påverkar det garanterat din körning. Till skillnad från i ovanstående beskrivning kör du sannolikt fram till ett stopp i full fart och bromsar först i sista ögonblicket. Kör i stället i god tid. Det ökar trafiksäkerheten och sliter mindre på dina bromsar.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 313 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.