Mekaniker utför elarbete på Seat

Seat – få bra priser på felsöka och reparera elfel och bilelektronik

21 april 2020, 11:48

När en ny Seat-modell idag rullar ut från fabriken, är den fylld med innovativa tekniksystem, av vilka en del av tekniken utgör en del av bilens avancerade system för säkerhet och komfort.

Flera av Seats toppmodeller är utrustade med en automatisk uppringningsfunktion för nödsamtal, front assist, kö- och körfältsassistent, samt skyltigenkänning som bland annat hjälper föraren att hålla hastighetsgränser.

I takt med att det kommer mer och mer elektronik i bilarna ökar riskerna för att det uppstår fel i deras system med bilelektronik.

Om vi uteslutande talar om fordonets säkerhetssystem, består de avancerade systemen av ett samlat nätverk som innehåller en rad huvudsystem (motor, klimatanläggning osv.), flera hundra undersystem (startmotor, ventilator osv.) och ofta långt över 3 000 komponenter.

I takt med att bilarna utrustas med mer och mer elektronik har nya begrepp som felsöka elfel i bil och nollställa felkoder blivit det man talar om på verkstäder.

Om bilen till exempel meddelar fel på till exempel Seat City Safety nödbromssystem eller vägassistenten plötsligt inte längre fungerar, är det inte längre skiftnyckeln mekanikern tar fram.

I stället krävs att driftsteknikern, som mekanikern nu kallas på många ställen använder ett speciellt verktyg för felsökning av elfel bil till att diagnosticera felen samt läsa av och nollställa felkoder.

Priset för ett verkstadsbesök där man skall reparera bilelektronik kan vara svårt att avgöra.

Vi har emellertid beräknat genomsnittspriserna nedan för en rad olika reparationer av den bilelektronik som finns i en Seat. Samtliga beräkningar av priser har utförts mot bakgrund av alla de erbjudanden som bilverkstäder anknutna till Autobutler har lämnat till Seat-ägare.

Kom ihåg att priserna för de enskilda reparationerna kan variera beroende på vilken modell och årsmodell det handlar om.

Spara i genomsnitt*
714 kr / 34%

När du använder autobutler.se får du automatiskt offerter skickade till dig för reparationer av elektrisk utrustning på din Seat. Alla offerter fås skriftligen så det blir lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Om du tycker det är svårt att avgöra vilken verkstad du skall välja framför en annan kan du kanske få hjälp genom att läsa recensioner från andra användare. Andra bilägares bedömningar kan ge dig en bättre känsla för vilken verkstad du skall välja.

I framtiden är bilen förarlös och behöver inte in på verkstad

Moderna bilars elektroniska system blir bara mer och mer utvecklade, så både komfort och säkerhet får sig ett lyft för varje ny generation av modeller som skickas ut på gatan.

De avancerade säkerhets- och styrsystemen kontrolleras av ett datorsystem, och om man blickar in i framtiden förväntar sig experterna till exempel att användningen av trådlös teknik kommer att innebära att bilens datorsystem automatiskt skickar ett meddelande till verkstäderna om en sensor på bilen rapporterar fel.

Felkoder lagras automatiskt i datorsystemet, och när verkstaden får ett meddelande kan felet rättas till genom att mekanikern ansluter sig till bilens dator och nollställer eller korrigerar felet via en fjärranslutning. Alltsammans utan att bilen behöver köras till en verkstad.

Och inte nog med att framtidens bil i många fall inte kommer att behöva köras till en verkstad alls. Det verkar samtidigt också som att vi i framtiden kommer att ha bilar som kör av sig själva. En rad biltillverkare arbetar redan med visionära ”laboratorieprojekt”, där passagerare under färden kan sova, äta eller arbeta i ett hemmakontor när de transporteras från A till B.

En av biltillverkarna som kommit långt i utvecklingen är Volvo. Under 2018 utfärdade Volvo ett pressmeddelande där man drog undan förlåten från ett ambitiöst forskningsprojekt. Den svenska biljätten kallar projektet 360c. Volvo föreställer sig att människan bakom ratten försvinner och ”autonom körteknologi” istället tar över. Bilen blir därmed ett attraktivt alternativ för resor som kan konkurrera med flyg-, buss- och tågtrafik, men med konkurrensfördelar som komfort, bekvämlighet och privatliv.

Om din bil rapporterar att det är fel på bilelektronik, använd offertfunktionen på den här sidan för att inhämta offerter för ditt nästa verkstadsbesök.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.