Reparation av fjädringen i en Dacia

Dacia: Priser för byte av stötdämpare och fjädring

15 april 2020, 11:42

Stötdämparna och fjädringen i din Dacia hjälper till att göra körningen säkrare och bekvämare.

Stötdämparna och hela hjulupphängningen är nämligen anledningen till att du inte känner ojämnheter på vägen mer än nödvändigt.

Samtidigt säkerställer stötdämparna att bilen har ett bra väggrepp och att den är stabil på vägen i kurvor och vid svängar.
Men stötdämparna slits med tiden. Ju oftare man kör på ojämna vägar med håligheter, desto mer slits de.

När stötdämparna behöver bytas ut rekommenderar verkstaden att man byter dem parvis, så att man till exempel byter båda de bakre stötdämparna samtidigt.

I vissa fall är det också nödvändigt att man byter de kraftiga fjädrarna och bärstagen som är monterade vid stötdämparna.
Men var bara lugn. I de allra flesta fall räcker det med att byta stötdämparna. Vi har beräknat ett genomsnittspris nedan för att ge dig en uppfattning om vad ett byte av stötdämpare kostar för en Dacia.

Priset nedan baseras på alla offerter som getts till Dacia-ägare, oavsett modell eller årgång.

Spara i genomsnitt*

Skapar du ett ärende på autobutler.se får du offerter skickade till dig för byte av bilens stötdämpare. Alla offerter skickas skriftligen så det är lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Hur man upptäcker fel på stötdämparna

Om bilens stötdämpare är defekta kommer det titt som tätt uppenbara tecken på det. Nedan ger vi dig 3 tips på hur du kan kontrollera om stötdämparna fungerar som de skall.

  • Ett enkelt sätt att kontrollera om stötdämparna fungerar som de skall, är att växelvis pressa ned bilens hörn med sin vikt. När man släpper upp skall bilen lugnt glida tillbaka till sin utgångsposition. Om bilen däremot hoppar upp och ner både två eller tre gånger, är det ett tecken på att stötdämparna är slitna.
  • När man kör skall man inte ha känslan av att bilen svajar från sida till sida när den passerar genom en kurva.
  • Bilen får inte heller studsa upp och ner och verka instabil om man kör över ett hål eller gupp på vägen.

Så skonar man bilens upphängningssystem

När bilen kör över en bula på vägen belastas bilens stötdämpare och hjulupphängning.

Med tiden kan fjädrarna förlora sin styrka och då belastas stötdämparna maximalt. Därför är det en bra idé att undvika att köra direkt över stora hål i vägen.

En annan sak att tänka på för att undvika onödigt slitage på upphängningssystemet är att inte köra alltför aggressivt i kurvor och svängar. Det är dessutom alltid en bra idé att sakta ner när man tar svängar. För ju högre hastighet man har i svängar, desto mer belastas bland annat stötdämparna.

Sist men inte minst skall man försöka att undvika kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar. I dessa situationer pressas bilens vikt nämligen bakåt respektive framåt. När det händer belastas upphängningssystemet. Man bör köra med eftertanke i trafiken för att skydda fordonets upphängningssystem och belasta det så litet som möjligt. Sänk hastigheten i svängar och undvik så långt det är möjligt vilda accelerationer och kraftiga inbromsningar.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.