Mekaniker läser av felkoder på Seat

Vad kostar en felsökning av en Seat?

18 maj 2020, 12:15

Om det uppstår fel på moderna Seat-bilar registreras det idag av en hel mängd små sensorer anslutna till bilens datorsystem. I händelse av fel tänds en varningslampa i bilens instrumentbräda.

Fel kan uppstå på både mekaniska och elektroniska delar av bilen. Det kan vara allt från att det saknas vätska i servostyrningens hydraulsystem, en läckande topplockspackning eller ett fel på bilens bromssystem.

När det uppstår fel krävs det att bilen körs in till en verkstad. Där kan mekanikern utföra en bildiagnos eller en felsökning och avläsning av felkoder.

Vad en felsökning kostar kan variera. Vi har nedan beräknat ett genomsnittligt pris baserat på alla de offerter som autobutler.se's verkstäder har lämnat till Seat-ägare, oavsett modell eller årgång.

Skapa ett uppdrag om du vill ha en offert specifikt för din bil. Börja med att trycka på ”Få offerter”.

Tusentals användare på autobutler.se har bedömt de verkstäder de har använt. Genom att klicka på ”Omdömen” högst upp på sidan kan du läsa recensioner av verkstäder i närheten av där du bor. Läs recensioner och förbered dig för att göra ditt nästa verkstadsval.

Hur läser mekanikern av felkoder bil?

Datorsystemet i din Seat registrerar uppgifter om bland annat motorns hälsotillstånd. När bilen är på verkstad kan mekanikern göra en avläsning av felkoder.

Med hjälp av ett avancerat felsökningsverktyg kan mekanikern på så vis komma fram till vad det eventuellt är för fel på bilens motor och andra mekaniska eller elektroniska delar.

Om en verkstad använder den senaste och mest avancerade felsökning apparat kan man hitta felen ganska exakt utan att man utför en felaktig bildiagnos. Om du vill vara säker på att verkstaden kan reparera din bil utan att spendera onödigt mycket tid på det, använd en verkstad som är ansluten till autobutler.se.

Autobutler.se's samarbetspartners omfattas nämligen av ett reparationsavtal som innebär att verkstäderna använder rätt utrustning samtidigt som mekanikerna erbjuds fortlöpande vidareutbildning. Man säkerställer därmed att verkstadens anställda kan använda de senaste och mest avancerade diagnostiska verktygen för felsökning.

Håll ett öga efter lysande varningslampor

Nya bilar som biltillverkare idag skickar ut på gatan är utrustade med en lång rad elektroniska system som garanterar stabilitet, säkerhet och komfort under körningen.

Uppstår det fel på en av bilens elektroniska komponenter tänds en varningslampa antingen i gult eller rött på instrumentbrädan och uppmärksammar föraren på att något är galet.

En varningslampa som lyser gult talar om för föraren att det är ett fel på bilen som behöver kollas. Det är förmodligen inget allvarligt. Detta betyder dock inte att man bara skall strunta i den lysande varningslampan. Vartenda fel på bilen bör alltid kontrolleras och, om nödvändigt, på en verkstad.

Om en röd varningslampa tänds skall det omedelbart tas på mycket större allvar. De röda varningslamporna indikerar nämligen att något kritiskt är väldigt fel på bilen.

Om man råkar ut för en röd varningslampa är det bästa man kan göra att stanna bilen och stänga av motorn. Det kommer att framgå av instruktionsboken vad varningslampan betyder. Högst sannolikt blir det nödvändigt att tillkalla vägassistans så att bilen kan transporteras till närmaste verkstad. Där kan mekanikern med korrekt felsökningsverktyg avläsa felkoder och diagnostisera problemet.

Om du har råkat ut för tända varningslampor i din Seats instrumentbräda kan du hämta in offerter via autobutler.se och få en bildiagnos utförd med hjälp av felkodsläsare.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.