Mekaniker läser av felkoder på Audi

Pris på felsökning av Audi

15 maj 2020, 10:12

På alla nyare Audi-modeller registreras fel på motorn och andra delar av bilens elektroniska system genom små sensorer som är anslutna till bilens datorsystem.

Om det uppstår fel på en eller flera av bilens elektroniska komponenter meddelas man som förare om det, genom att en varningslampa tänds på instrumentpanelen.

Det kan förekomma många olika fel, allt från att det saknas vätska i servostyrningens hydraulsystem till fel på bromssystemet eller bilens luftkonditionering. I de allra flesta fall kräver fel på bilens elektronik att man kör in bilen till en verkstad så att man kan genomföra en felsökning och läsa av felkoder.

Kostnaden för felsökning, avläsning av felkoder eller en bildiagnos kan variera från verkstad till verkstad. Men för att du skall få en uppfattning om vad det kan kosta har autobutler.se nedan beräknat ett genomsnittligt pris för alla de offerter som autobutler.se's samarbetspartners har lämnat till Audi-ägare, oavsett modell eller årsmodell.

Spara i genomsnitt*
1.477 kr / 75%

Skapa ett ärende om du vill ha en offert specifikt för din bil.

Autobutler.se's användare har betygsatt många av de verkstäder vi arbetar med. Börja med att läsa kommentarer från andra bilägare om du ännu inte har bestämt dig för vilken verkstad du vill använda. Det kan kanske göra det lättare för dig att välja verkstad.

Hur läser mekanikern av felkoder bil?

Datasystemet är bilens centralenhet. Här registreras alla uppgifter om bland annat motorns hälsotillstånd. Varje gång bilen kommer in på service kan mekanikern med hjälp av en felkodsläsare genomföra en elektronisk diagnos och avläsning av felkoder på bilens elektroniska system.

Det avancerade felsökningsverktyget gör det möjligt för mekanikern att läsa av eventuella felkoder på både de elektromekaniska och elektroniska systemen. På så sätt kan mekanikern få en överblick över vad eventuella fel kan bestå av och vad som krävs för att få dem korrigerade. Om en verkstad inte använder den senaste och mest avancerade felsökning apparat kan det resultera i man ställer en felaktig diagnos. Denna situation kan så långt som möjligt undvikas om man använder en av de verkstäder som är anknutna till autobutler.se.

Verkstäderna omfattas av ett reparationsavtal vilket bland annat föreskriver att verkstäderna är skyldiga att använda rätt utrustning. Samtidigt är det ett krav att man löpande skickar mekanikerna på vidareutbildning. Man säkerställer därmed att mekanikerna kan använda de senaste och mest avancerade diagnostiska verktygen för felsökning.

Håll ett öga efter lysande varningslampor

De avancerade elektroniska systemen som idag är basutrustning i de flesta nya bilar bidrar till att förbättra stabilitet, säkerhet och komfort under körning.

Men ju mer elektronik man klämmer in i bilarna, desto mer avancerat blir det när det uppstår fel i elektroniken. Lyckligtvis är bilarna utrustade med en hel del varningslampor som tänds om det blir fel i bilens elektronik.

Så fort det uppstår fel i någon av bilens elektroniska komponenter tänds en varningslampa på instrumentbrädan och uppmärksammar föraren på att något är fel.

Om något fel uppstår på motor, bromsar eller liknande tänds varningslamporna på instrumentbrädan antingen i rött eller gult. Om varningslampan lyser gul talar det om för föraren att det är ett fel på bilen som behöver åtgärdas. Det är troligen inget allvarligt, men det betyder inte att man bara kan strunta i varningslampan som lyser och köra vidare under en längre tid som om ingenting har hänt. Alla varningslampor kräver en åtgärd, och vartenda fel på bilen bör därför kontrolleras i en verkstad.

Om man ser en röd varningslampa i instrumentbrädan är det genast allvarligare. De röda varningslamporna indikerar att något är väldigt fel på bilen.

Om en röd varningslampa tänds är det bästa rådet att man inte alls kör bilen förrän den har blivit undersökt på en verkstad. Det mest förnuftiga är att ringa efter vägassistans så att bilen kan bogseras till närmaste verkstad. Här kan mekanikern snabbt läsa av felkoder, diagnostisera problemet och tala om vad som är fel.

Om du har råkat ut för tända lysande varningslampor i din Audis instrumentbräda kan du hämta in offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd med hjälp av bilens felkoder.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.