Mekaniker åtgärdar elfel på Fiat

Fiat: Få bra priser på felsöka elfel och åtgärda fel på bilelektronik

22 april 2020, 08:49

En jämförelse av bilar tillverkade för 10 år sedan med de som skickas ut på gatan 2020 visar att det skett en markant utveckling när det gäller bilarnas säkerhets- och utrustningspaket.

Idag är moderna bilar utrustade med innovativ teknik som ger både mer komfort och ökad säkerhet. Detta gäller även Fiats senaste modeller.

Många av Fiats nyaste modeller är t.ex. utrustade med det som kallas City Brake Control. En sensor i vindrutan skannar ett område framför bilen för kollisionshot. Reagerar inte föraren på ett eventuellt hot tar det elektroniska säkerhetssystemet över och bromsar automatiskt in bilen.

I Fiats säkerhetspaket ingår också Infiniti Lane Departure Prevention (LDP) som hjälper bilen på rätt spår vid ett oavsiktligt körfältsskifte. Om bilen flyttar sig över i motgående körfält tänds en varningssignal på instrumentpanelen och en ljudsignal ljuder.

Den myckna elektroniken innebär att dagens verkstadsbesök går till lite annorlunda än tidigare. Inom verkstadsbranschen har nya begrepp som att felsöka elfel i bil och nollställa felkoder blivit det man talar om. För fel som rapporteras om bilens låssystem online eller nödbromssystem krävs det att verkstaden ansluter till bilens datorenhet för att korrigera felet.

Med hjälp av felsökningsverktyg kan verkstadens systemtekniker felsöka elfel i bil och avgöra vad felet består av.

Som Fiat-ägare är det förstås trevligt att veta att hjälpen inte är så långt borta. Vad kostar det att få elfel bil korrigerade på en Fiat?

Priserna för ett verkstadsbesök kan mycket väl variera beroende på vilken verkstad man vänder sig till. Vi har därför beräknat det genomsnittliga priset för ett urval av reparationer av elektronisk utrustning för en Fiat.

De genomsnittliga priserna nedan täcker en mängd olika reparationer av den elektriska utrustningen i en Fiat. Samtliga beräkningar av priser har utförts mot bakgrund av alla de erbjudanden som bilverkstäder anknutna till autobutler.se har lämnat till Fiat-ägare.

Kom ihåg att priserna för de enskilda reparationerna kan variera beroende på vilken modell och årsmodell det handlar om.

Spara i genomsnitt*

Lysande varningslampor – vad är fel?

Omfattningen av elektronisk utrustning i moderna bilar innebär också att det finns många platser där fel kan uppstå, och det är inte heller ovanligt att nyare bilar idag har upp till 30 eller ännu fler olika varningslampor i instrumentbrädan.

Varningslamporna bidrar både till att öka trafiksäkerheten och samtidigt upplysa bilägaren om något är fel med motorns eller bilens säkerhetssystem.

Det behöver inte vara något allvarligt om en varningslampa tänds, men det kan bli allvarligt om man ignorerar varningen och kör på utan att undersöka vad felet är.

Bland de viktigaste varningslamporna finns lamporna för motortemperatur, motorolja och bromssystem. Om en eller flera av dessa tänds skall man inte fortsätta köra.

Bilens varningslampor kan lysa gröna, gula eller röda. Nedan kan du se hur du skall förhålla dig till de olika varningarna.

Grön: Används för att informera och kräver inga åtgärder från din sida.
Gul: Här är en åtgärd nödvändig. Börja med att stanna bilen och stänga av motorn. Se efter i instruktionsboken vad felet kan vara ifall du är osäker. I de flesta fall kan du köra hem bilen, inhämta offerter på uppgiften som krävs och få in bilen på verkstad.
Röd: Stanna omedelbart bilen och stäng av motorn. Se efter i instruktionsboken vad som är fel. Om det är motorlampan eller oljelampan som lyser rött skall du inte köra vidare med bilen utan kalla på hjälp. Om en av de andra lamporna lyser rött och du är osäker, råds du för säkerhets skull att kalla på vägassistans.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.