Byte av bromsarna på SEAT

Tänk på säkerheten – håll ett öga på bromsarna

13 november 2018, 13:36

Bromsar hör till en av de viktigaste funktionerna på bilen som har mest betydelse för dig och dina medtrafikanters säkerhet.

När din SEAT ska byta bromsarna kan det vara smart att inte välja första bästa verkstad.

Man kan nämligen spara pengar på att jämföra flera olika verkstäder och hämta offerter genom autobutler.se. Vi har hjälp dig på vägen genom att ta fram ett snittpris på vad det kan kosta att byta bromsar på en SEAT. Priset är ett genomsnittligt pris som baseras på alla offerter på bromsbyte på SEAT-modeller och som getts från verkstäder till bilägare via vår verkstadsportal.

Spara i genomsnitt*
1.595 kr / 34%

Priset inkluderar arbetstid och byte av bromsklossar plus eventuella övriga reservdelar. Glöm inte att byte av bromsrör inte ingår i priset eftersom dessa bara bör bytas om man hittar läckage.

Klicka här för att få offerter från verkstäder nära dig. På autobutler.se får du en detaljerad beskrivning av uppdragets omfång. Det är din säkerhet till att enkelt kunna välja en kvalitetsverkstad.

Teknologins ständiga utveckling

Biltillverkarna jobbar ständigt med att utveckla bilens säkerhetssystem, vilket även omfattar bromsarna och det är därför som det flesta nya bilarna idag är utrustade med Anti-blockerings-bromsar (ABS) - ett system som gör det möjligt att bromsa utan att bilen får sladd.

Många bilar har också ett så kallat nödbromssystem, ett bromssystem som får bilen att bromsa automatiskt om man kommer för något framför.

Nödbromssystemet kallas för AEN och utvecklades av den internationella testorganisationen Euro NCAP, som har kraschtestat nya bilar sedan 1997. Bromssystemet finns idag på många bilar och många säger att den typen av säkerhetssystem på lång sikt kommer leda till färre trafikolyckor.

Den automatiska nödbromsen fungerar genom att bilen bromsar av sig själv när den möter ett hinder. Vissa bilmodeller reagerar bara vid låga hastigheter (AEB City), medan system på andra modeller också fungerar i högre hastigheter (AEB Inter-Urban).

Systemet har uppenbarligen en väsentlig inverkan på trafiksäkerheten. Detta gäller framförallt för stadskörning när bilen exempelvis bromsas när den närmar sig fotgängare (AEB Pedestrian).

Många av SEATs modeller har ett nödbromssystem som standardutrustning.

Säkerhetssystemet är såklart bra för trafiksäkerheten med det är fortfarande viktigt att komma ihåg att systemet endast funkar om bromsarna fungerar som vanligt.

Därför bör du alltid se till att bromsarna på din SEAT kontrolleras grundligt, smörjs och justeras på verkstaden.

Det är också viktiga att inte lita helt blint på mekanikerna, utan du ska själv också se till att bromsarna är i ordning. Om du hör konstiga ljud när du bromsar eller upplever att bilen reagerar annorlunda så bör du få bromsarna kontrollerade.

Hur upptäcker man om bromsarna är slitna?

Exakt hur ofta din SEAT ska byta bromsklossar beror på din körstil och mönster. Bromsarna slits mindre om du kör på landsvägar eller motorvägar till skillnad för stadskörning.

Nästan alla bilar har idag en bromsindikator. Har bromsbeläggen slitits ner för mycket kommer en varningslampa att lysa på bilens instrumentpanel, vilket är ett tecken på att bromsklossarna måste bytas.

Andra tecken på att bromsarna är slitna:

  • Du hör ett misstänksamt ljud från bromsarna när du svänger på ratten. Det beror ofta på att bromsoket och bromsskivan inte sitter på korrekt i förhållande till varandra.
  • Hör du ett skrapande ljud vid inbromsning så beror det nog på att det sitter rost på bromsskivorna. Det kan snabbt bildas rost på bromsarna om bilen står stilla i flera dagar. Men rosten ska slitas bort när man kör bilen, så om ljuddet inte försvinner bör du åka till en verkstad.
  • Drar bilen åt sidan vid inbromsning kan det vara tecken på att bromsklossarna är ojämnt slitna.
  • Går bromspedalen ända ner i botten när du bromsar så fattas det bromsvätska i bromssystemet. Be en verkstad att undersöka om systemet läcker.

Upplever du problem med bilens bromsar så kan beställ offerter på en kontroll via autobutler.se.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.