Toyota - förbesiktning och ombesiktning

Spara tid och pengar – ta din Toyota till en förbesiktning

08 oktober 2018, 11:49

Din Toyota ska kontrollbesiktas senast 36 månader efter den månad då bilen togs i bruk. Den andra kontrollbesiktningen ska utföras senast 24 månader efter den månad då bilens första kontrollbesiktning utfördes. Därefter ska den kontrollbesiktigas senast 14 månader efter den månad då föregående kontrollbesiktning utfördes.

Under en besiktning kontrolleras din bil utifrån olika punkter. Syftet är att säkerställa att bilen inte är en fara för trafiksäkerheten eller miljön. Hittar man fel på bilen under besiktningen finns det en risk för att den måste ombesiktas inom fyra veckor eller innan det datum som står på besiktningsprotokollet.

Du kan spara mycket tid och slippa massa besvär genom att köra bilen till en förbesiktning innan den obligatoriska kontrollbesiktningen.

Men vad kostar en förbesiktning? Vanligtvis kan vi på autobutler.se ta fram ett snittpris på en reparation för ett bilmärke, t.ex. Toyota. Men en förbesiktning skiljer sig lite, eftersom det är verkstadens jobb att identifiera de saker som kan underkänna bilen och som ska repareras före kontrollbesiktningen och till vilket pris - om det så är en lampa eller en sliten kamrem som behöver bytas. Därför är det omöjligt att ge ett snittpris som avspeglar vad just din förbesiktning kommer kosta i slutändan.

Få offerter på en förbesiktning med autobutler.se. Du får alltid 3 års garanti, prismatch och möjlighet till att se andra bilägares omdömen om varje verkstad.

En kontroll före besiktningen kan utföras hos en vanlig bilverkstad. Här följer mekanikerna en checklista och undersöker alla de punkter som kontrolleras på besiktningsstationen. Därför kan du räkna med att ju mindre fel mekanikerna hittar på bilen, ju större är sannolikheten att den kommer gå igenom kontrollbesiktningen. För att du ska slippa en ombesiktning kommer mekanikerna att fixa eventuella brister som hittats under förbesiktningen.

Checklista – detta kan du själv kontrollera

Om du inte tänkt förbesikta din Toyota innan kontrollbesiktningen så beror det kanske på att du sett till att bilen alltid fått sin service och därför har bra förutsättningar för att godkännas.

Men för att vara på den säkra sidan finns det några punkter som du bör kontrollera innan besiktningen.

Kolla efter stenskott i vindrutan
Det får inte finns stenskott i vindrutan innanför förarens siktfält, vilket avser fältet där vindrutetorkarna rör sig. Har du oturligt nog fått ett stenskott ska du se till att få det lagat så fort som möjligt. Kolla eventuellt om din bilförsäkring tar kostnaden för reparationen.

Vindrutetorkare och spolare
En vindrutetorkare ska kunna hålla vindrutan ordentligt ren. Framförallt under vintern när snö, is och slask kan få gummit att härda. Kontrollera också att spolarbehållaren är fylld och att spolarna sprutar spolarvätska på vindrutan. Det är viktigt att alla munstycken fungerar och inte är tilltäppta.

Däckmönster och däcktryck
Slitna däck ger sämre väggrepp och bromsförmåga. Det är därför viktigt att kolla så mönsterdjupet är tillräckligt. Enligt reglerna ska det vara minst 1,6 mm mönsterdjup. På däcket kan du ibland se en slitageindikator som visar hur slitna däcken är. Kolla även efter sprickor eller synliga skador på däcken och se även till att lufttrycket är rätt.

Handbroms (parkeringsbroms)
Kontrollera att handbromsen fungerar som den ska. Det gör du genom att parkera bilen på en brant backe. När du lägger i parkeringsbromsen / handbromsen och sedan lägger i friläge, ska bilen kunna stå stilla utan att börja rulla.

Kontrollera alla lampor
Alla lampor på bilen ska lysa tillräckligt kraftigt. Få hjälp med att kolla baklyktan, bromsljuset och bilens blinkers. Glöm inte kolla att nummerplåtslampan också fungerar. Det är viktigt att det inte finns stenskott eller sprickor i glaset runt billyktorna.

Motorrummet
Det är viktigt att motorrummet är fint och rent. Du kan till exempel få en motortvätt innan besiktningen.

Varningstriangel
Glöm inte att alltid ha en varningstriangel i bilen. Saknas varningstriangeln i bilen vid en besiktning kommer den att underkännas.

Dragkrok
Om du har en avtagbar dragkrok så se till att den ligger i bilen tillsammans med sin nyckel.

Varför inte bara göra kontrollbesiktningen direkt?

Har du någon gång blivit underkänd efter en besiktningen vet du att det kan löna sig att göra en förbesiktning innan. Du kan slippa massa besvär och istället spara mer tid. För även om en ombesiktning inte kostar en förmögenhet så är det inget man vill lägga tid på.

Tänk på att det inte går att skjuta upp en kontrollbesiktning, därför ska du ta bilen till en verkstad och få en förbesiktning utförd innan.

Under en förbesiktning kollar verkstaden bl.a. dessa punkter:

Registreringsskyltar – registreringsskyltarna ska vara synliga och sitta på ordentligt.

Styrning, stötdämpare och fjädrar – besiktningsstationen inspekterar både kulled, styrled och om det är glapp i styrningen. Om verkstaden upptäcker att bilen drar åt sidan eller hör ett “klonk-ljud” när bilen svänger så är något antagligen fel på styrningen.

Bromsar – bromsklossar och skivor inspekteras, mekanikerna tester att bilens bromsar fungerar korrekt, alltså att bilen har tillräcklig bromskraft och inte drar snett.

Tutan – tutan testas. Det viktigaste är att den låter klart och högt.

Lampor – på besiktningen kontrolleras så att alla lampor lyser som de ska. Mekanikerna kollar också om lamporna är rätt justerade.

Motorhuven – motorhuven ska kunna öppnas utan några problem. Batteriet ska sitta fast ordentligt och det får inte läcka olja i motorrummet.

Karossen, chassi och bärande delar – det får inte finnas för mycket rostskador på bilens bärande delar såsom balkar, länkarmar, paneler, fjäderskålar, framaxelbalk och stötdämpare.

Avgassystemet – hela avgassystemet söks igenom efter läckage samtidigt som motorns bränsleförbrukning testas för skadliga avgaser. Det kan orsakas av att bilen kört på gammal motorolja, därför rekommenderar verkstäderna ett byte av motorolja och motorfilter innan bilen körs till kontrollbesiktningen.

Bromsrör och slangar – bromsrören får inte rosta. I värsta fall kan genomrostade bromsrör leda till att bromsarna inte fungerar som de ska, därför kollas alla bromsrör och slangar för läckage.

Efter en förbesiktning får du en översikt över vad som måste göras på bilen innan den kan gå igenom en kontrollbesiktning. Be samtidigt om att få ett prisförslag på att laga felen
.
På autobutler.se kan du också hämta offerter för vad det kommer kosta att få bilen godkänd på kontrollbesiktningen.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.