Ford - förbesiktning och ombesiktning

Spara tid och pengar – förbesikta bilen

08 oktober 2018, 10:00

Din Ford ska kontrollbesiktas senast 36 månader efter den månad då bilen togs i bruk. Den andra kontrollbesiktningen ska utföras senast 24 månader efter den månad då bilens första kontrollbesiktning utfördes. Därefter ska den kontrollbesiktigas senast 14 månader efter den månad då föregående kontrollbesiktning utfördes.

Besiktningsstation kontrollera bilen utifrån en lång rad punkter. Syftet med en besiktning är att säkerställa att din bil lever upp till kraven för trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Hittar experterna allvarliga brister på din bil så kommer din Ford behöva ombesiktas innan datumet som angivits i besiktningsprotokollet.

Men genom att ta bilen till en förbesiktning kan du både spara pengar och slippa massa besvär.

Men vad kostar en förbesiktning? Vi på Autobutler kan alltid ta fram genomsnittspriser för vad olika reparationer för ett specifikt bilmärke kan kosta i snitt, men inte när det kommer till en förbesikting. När du kör din Ford till besiktning händer det att mekanikerna hittar ytterligare saker som måste lagas och därför blir priset ofta något högre än själva kontrollen. Det kan handla om en baklykta som behöver en ny lampa eller en sliten kamrem som behövs bytas ut. Det är därför omöjligt att ta räkna ut ett rättvist snittpris som ger en reell bild av vad en förbesiktning av din Ford kostar.

Men på autobutler.se kan du alltid hämta offerter och jämföra priser på en förbesiktning av just din bil. När du bokar genom autobutler.se får du förutom ett fast pris även: 3 års garanti, prismatch, trygghet med MRF:s reparationsvillkor och möjlighet att läsa andra bilägares omdömen om olika verkstäder.

En förbesiktning kan utföras av en vanlig bilverkstad. Här kommer mekanikerna kontrollera om bilen lever upp till kraven som ställs vid en vanlig besiktning.

Har din bil klarat sig igenom en förbesiktning är det ganska stor sannolikhet att den kommer godkännas vid kontrollbesiktningen. Om verkstaden hittar anmärkningar på din bil så kan du hinna få dessa reparerade.

Checklista – dessa punkter kan du själv kontrollera

Om du inte tänker förbesikta din Ford finns några saker du själv bör kontrollera. Vi har har skrivit en lista för att hjälpa dig inför kontrollbesiktningen.

Stenskott i vindruta
Inom det som kallas för förarens siktfält får det inte finnas stenskott, vilket menas med området där vindrutetorkarna rör sig. Ett stenskott kan börja som ett litet märke men med tiden utvecklas till en stor spricka. Det kan därför vara en bra idé att få stenskott reparerade så fort som möjligt. Idag finns särskilda regler för vad som ingår i försäkringen och ibland kan du få rutan reparerad utan kostnad.

Vindrutetorkare och spolare
Vindrutetorkarna ska kunna hålla vindrutan ordentligt ren. Det är en fråga om trafiksäkerhet, under vintern kan snö, is och slask göra att gummit stelnar och då är det viktigt bilens vindrutetorkare fungerar som de ska. När du kontrollerar vindrutetorkarna ska du också kolla att behållaren med spolarvätska är full och att spolarnas munstycken inte är igentäppta.

Däcktryck och däckmönster
Slitna däck är lika med sämre väggrepp och bromsförmåga. Därför bör du kolla så att mönsterdjupet är tillräckligt stort. Reglerna säger att däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. På vissa däck finns en slitageindikator som visar hur slitna däcken är. Glöm inte att kontrollera om däcken har sprickor eller synliga skador samt om däcken har rätt lufttryck.

Handbroms (parkeringsbroms)
Handbromsen eller parkeringsbromsen som den också kallas, ska hålla bilen stilla i friläge eller i en backe.

Kontroll av lampor
Kontrollera att lamporna lyser som de ska. Ta hjälp till att kolla baklyktorna, bromsljuset och blinkerserna. Glöm inte kolla att nummerplåtslampan också funkar. Slutligen bör du också kolla så att glaset runt lyktorna är intakta och inte har några stenskott eller sprickor.

Motorrummet
Det är viktigt att motorrummet inte ser smutsigt ut. Det betyder bland annat att det inte får finnas massa oljespill. Eventuellt kan du få en motortvätt utförd på din bil före besiktningen.

Varningstriangel
Glöm inte att alltid ha en varningstriangel i bilen. Saknas varningstriangeln i bilen vid besiktning kommer den att underkännas.

Dragkrok
Om du har en avtagbar dragkrok så se till att den ligger i bilen tillsammans med nyckeln till.

Bli godkänd vid första besiktning

Vi tycker det är smart att förbereda bilen inför kontrollbesiktningen. Har din bil någon gång blivit underkänd så håller du säkert med oss. Det kan faktiskt betala sig att förbesikta bilen trots att en ombesiktning inte kostar särskilt mycket pengar - men en efterkontroll eller ombesiktning är ju inget man vill lägga tid på.

Man kan inte skjuta upp en obligatorisk kontrollbesiktning. Så fort du närmar dig besiktningen bör du köra till en verkstad för att få en förbesiktning utförd. Du hittar när din bil ska kontrollbesiktas på Transportstyrelsens hemsida.

Vid en förbesiktning kollar verkstaden bl.a. följande punkter:

Registreringsskylt – registreringsskyltarna ska vara rätt påskruvade och synliga både bak och fram.

Styrning, stötdämpare och fjädring – kulled och styrled m.m. kontrolleras. Om verkstaden upptäcker att bilen till exempel drar åt sidan eller om de hör ett dunkande ljud när bilens körs, är något antagligen fel på styrningen.

Bromskontroll – både bromsklossar och skivor kontrolleras visuellt. Dessutom utför verkstaden ett test för att se om bilen bromsar snett. Slutligen så kontrolleras så att bromsrören inte har stora rostskador. Det kan nämligen få bromsarna att fungera sämre.

Test av tuta – man ska höra ett högt och tydligt ljud direkt när tutan aktiveras.

Lampor – mekanikerna testar om lampor och strålkastare lyser som de ska. Det räcker inte att alla lyser, de måste även lysa tillräckligt starkt och vara rätt justerade.

Motorrummet – motorhuven ska enkelt kunna öppnas. Verkstaden kollar att batteriet sitter fast ordentligt och att det inte finns oljespill i motorrummet.

Karossen, chassi och bärande konstruktion – det får inte finnas allvarliga rostskador på bilens stomme eller exempelvis balkar, länkarmar, paneler, fjäderskålar, framaxelbalk och stötdämpare.

Avgaser – avgassystemet undersöks för läckage samtidigt som verkstaden mäter om förbränning innehåller skadliga avgaser. Om bilen kör på för gammal motorolja kan det orsaka föroreningar. Det finns därför en risk för att verkstaden måste byta motorolja innan bilen ska kontrollbesiktas.

I slutet får du en detaljerad översikt över vad som måste lagas för att din bil ska kunna gå igenom en kontrollbesiktning.
Be verkstaden att ge ett prisförslag på vad det kommer att kosta att laga alla felen, eller hämta offerter på Autobutler.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.