Låt byta kamremmen på din Nissan

20 juli 2017, 11:25

Vad är priset för ett kamremsbyte?

Bilens kamrem, som löper över några kugghjul, har den funktionen att den synkroniserar ventilerna och kolvarnas rörelser. Motorns ventiler öppnas och stängs med hjälp av kamremmen, medan vattenpumpen driver runt den kylvätska som kyler motorn.

Både kamremmen och vattenpumpen är delar i ett integrerat system. Många verkstäder väljer därför också att byta både kamrem och vattenpump på samma gång, eftersom båda slits, och det är besvärligt att först byta den ena och sedan den andra efter kanske bara ett halvår.

På autobutler.se har vi undersökt genomsnittspriset för att få byta kamremmen och vattenpumpen på en Nissan. Priset täcker alla offerter som lämnats till Nissanägare och är samtidigt ett genomsnittspris för alla Nissanmodeller.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
3 981 SEK 33%

Kamremmen spinner hela tiden när motorn är igång, och därför slits den med tiden. När remmen är sliten ska den bytas ut för att inte gå av och förstöra motorn. Huvudregeln har i många år varit att kamremmen typiskt ska bytas vart femte år eller efter 120 000 kilometer. Efter tillkomsten av nya och hållbarare kamremmar har emellertid flera biltillverkare utökat rekommendationen av hur många körda kilometer remmen kan hålla för. Idag är rekommendationen ofta ett par hundra tusen kilometer, innan remmen måste bytas.

Om du läser i bilens servicebok, kan du se hur ofta du ska byta kamremmen. Oavsett vad det står i serviceboken eller hur många kilometer bilen har gått, får remmen vid en kontroll aldrig har sprickor på ytan eller uppfransade kanter.

Det är faktiskt möjligt att själv byta kamremmen på sin bil, men som för allt annat kräver det att man vet vad man gör. Jobbet är lite krångligt, och lämnar du in bilen på en verkstad slipper du allt besvär.

Eftersom byte av kamremmen kräver att man tar av en del av motorn, kommer verkstäderna att lämna olika uppgifter om hur lång tid det tar. Därför är det också en god idé att kolla de olika offerterna och se hur många timmar mekanikern behöver, innan den nya remmen är på plats.

Det är lätt att lämna bilen på verkstad till rätt pris, när du använder autobutler.se. De verkstäder som är knutna till vår verkstadsportal skickar nämligen uteslutande skriftliga offerter, när du registrerat dig på autobutler.se. Det gör att du lätt kan jämföra priser och beskrivningar av uppgiftens omfattning. Som en sista säkerhetskontroll innan du väljer verkstad kan du kan du klicka dig in på autobutler.se och läsa presentationer av verkstäderna. Alla som använder autobutler.se kan ge en bedömning av de verkstäder de utnyttjat.

Har du köpt en begagnad bil?

Det kan inte sägas nog många gånger hur viktigt det är att du håller ögonen på bilens kamrem eller i varje fall ser till att din mekaniker gör det.

Om kamremmen brister kan det nämligen orsaka allvarliga skador på motorn.

Har du köpt eller överväger du att köpa en begagnad bil, så kom ihåg att fråga säljaren när kamremmen senast byttes.

Kan inte säljaren svara på det bör du i köpekontraktet avtala att det ska göras före övertagandet. På så sätt slipper du hamna i en tråkig tvist med den tidigare ägaren.

Kamrem: 3 saker som kan påverka kamremmen

Det kan vara svårt att förutsäga när kamremmen är så hårt sliten att den måste bytas, men det är inte bara det allmänna slitaget under körning som påverkar när det måste göras.

Temperaturvariation
Det gummimaterial som kamremmen är gjord av kan vid stora temperaturvariationer både utvidga sig och dra sig samman. Dessa rörelser kan över tid få remmens yta att spricka, och i värsta fall kan remmen gå av. Därför ska du alltid kontrollera att gummit ser helt och jämnt ut.

Oljespill i motorrummet
Finns det oljeläckage i motorrummet, kan du riskera att oljan kommer in mellan kamrem och kugghjul. Om kamremmen blir förorenad med olja, kan den glida av kugghjulen och orsaka allvarliga skador på motorn. En kamrem som är förorenad med olja bör bytas.

En äldre modell
Tidigare var kamremmen kantig och trapetsformig och långt ifrån lika smidig som de nya kamremmar som finns på marknaden idag. Sitter det en äldre kamrem i din bil, bör du få den utbytt. Nya kamremmar håller längre och går inte av lika ofta.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.