Motorolja hälls i motorn på en Mazda

Få ett bra pris på byte av motorolja för din Mazda

21 augusti 2019, 09:09

Om bilens motor är väloljad fungerar den bättre och förbrukar mindre bränsle. När du fyller på ny motorolja bidrar oljan nämligen till att hålla motorn ren och välsmord. Samtidigt hjälper oljan till med att kyla ner motorns enskilda delar.

Gammal motorolja innehåller smuts och även metallrester, och om oljenivån dessutom är för låg smörjs motorn inte som den ska. Därmed uppstår extra mycket slitage i motorn.

Därför är det viktigt att du håller koll på motorns oljenivå. Kontrollera oljenivån varje gång du har kört 100 mil, eller minst en gång i månaden. Om du ska ut på en längre resa rekommenderar vi att du kollar oljenivån innan du ger dig av.

Normalt byts motoroljan när bilen är på service. Annars säger huvudregeln att oljan ska bytas när bilen har gått 1 500–2 000 mil. Om du är osäker, kontrollera bilens servicehäfte eller kontakta din mekaniker för att få råd kring byte av motoroljan.

Nedan kan du se vad genomsnittspriset är för att byta motorolja i en Mazda.

Spara i genomsnitt*
1.652 kr / 58%

Så här kom vi fram till priset på ett oljebyte:

Priset på ett oljebyte för din Mazda beräknas utifrån alla offerter som Mazda-ägare har fått från verkstäder som samarbetar med Autobutler.

Innan du beställer ett oljebyte nästa gång kan du läsa recensioner från andra bilägare som har använt de verkstäder du funderar på att anlita.

Så här kontrollerar du oljenivån

Man hör ofta att gamla bilar med slitna motorer har en hög oljeförbrukning. Men även moderna motorer i nyare bilar förbrukar olja. Och även om det inte kan jämföras med förbrukningen i en äldre sliten motor förbränner motorer, oavsett ålder eller skick, hela tiden små mängder olja.

Vi ger dig här en kort guide till vad du ska göra när du regelbundet kontrollerar motorns oljenivå.

  1. Se till att parkera bilen på ett plant underlag.
  2. Det är en god idé att kontrollera oljenivån när motorn och därmed oljan är varm efter körning. Men se till att motorn har varit avstängd ett tag så att oljan har haft möjlighet att ”sjunka till botten”.
  3. Öppna motorhuven och dra ut oljestickan. Var noga med att torka av den nedre delen av oljestickan ordentligt med en trasa eller ett papper. Sätt tillbaka oljestickan på plats.
  4. Nu kan du dra upp den en gång till. På oljestickan visas streck för minimum och maximum. Om oljan täcker mindre eller bara precis upp till mitten mellan de två strecken ska man fylla på mer motorolja.
  5. Använd alltid samma olja som redan finns i motorn. Om du blandar flera olika motoroljor riskerar du att förstöra motoroljans egenskaper.

För verkliga bilentusiaster kan vara något av en religion att välja vilken motorolja som fyllas på i motorn. Och det är stor skillnad på motoroljor. Men du kan räkna med att kända märken som Castrol, Mobil, ELF, Liqui MOLY och Total alla har utvecklat en motorolja av högsta kvalitet som passar till Mazdas motorer.

Vilken olja du ska använda ser du genom att titta i manualen. Här har biltillverkaren angett de exakta specifikationerna för den olja som rekommenderas till just din Mazda.

När det är dags att byta motorolja i din bil, beställ tre offerter på Autobutler och byt motoroljan på din önskade verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.