Kamremmen är värd att hålla koll på

23 mars 2018, 14:04

Kamremmen i din Mitsubishi är ett tandat bälte som driver motorns viktigaste mekaniska delar, vevaxel, kolvar, kamaxel, ventiler och vattenpump. Kamremmen ser till att alla dessa komponenter drivs mycket exakt i takt så att bränslet sugs in i motorn och förbränns på rätt sätt.

Varje gång motorn startas slits kamremmen och det är viktigt att du inte kör runt med en kamrem som är alltför sliten. Remmen är tillverkad av ett kraftigt gummimaterial, som när det slits till slut kan bli så skört att kamremmen brister. Om detta händer kan det i värsta fall leda till att både kolvar och ventiler i motorn skadas och att hela motorn därför måste renoveras eller bytas ut.

Idag är de nya kamremmarna som finns på marknaden betydligt starkare än tidigare. Därför har flera biltillverkare också utökat rekommendationen för hur många körda mil remmen håller för. Där rekommendationen tidigare var att kamremmen ska bytas ut varje gång bilen hade kört 6 000 till 8 000 mil, så är rekommendationen idag i vissa fall 10 000 till 20 000 mil.
Kamremmens livslängd är också begränsad till ett visst antal år. Många biltillverkare rekommenderar att kamremmen på äldre fordon byts ut vart fjärde år, medan det för bilar som är 10 år eller yngre kan räcka med att byta den vart femte år. Men oavsett hur många år det är sedan kamremmen senast byttes, så är det alltid antalet körda mil som avgör när kamremmen ska bytas.

Genom att läsa bilens servicebok kan du se när det är dags att byta kamremmen nästa gång. Vissa verkstäder har för vana att klistra en etikett i motorrummet som visar körsträckan vid det senaste kamremsbytet, men om du är osäker ska du kontakta din lokala verkstad som kan kontrollera remmens hållbarhet.

Välj den bästa verkstaden när kamremmen ska bytas

Nästa gång du ska byta kamrem kan det vara en god idé att du hör dig för hos flera olika verkstäder. Det kan nämligen skilja mycket i pris. På autobutler.se hittar du lätt en verkstad till rätt pris.

Men vad kostar det egentligen att byta kamremmen på just din Mitsubishi? Ja, det beror bland annat på vilken modell du kör. Men för att ge dig en fingervisning om vilken prisklass du kan förvänta dig, har vi beräknat ett genomsnittspris på vad det kostar att byta kamremmen på en Mitsubishi. Det uppgivna priset omfattar alla de offerter som lämnats till Mitsubishi-ägare, och därför är det ett pris tvärs över alla bilmodeller.

Spara i genomsnitt*
2.523 kr / 29%

När du använder autobutler.se ser vi till att du får alla offerter skriftligen. Och du täcks av autobutler.se:s prismatch. Det innebär att om du kan visa upp en skriftlig offert från en bilverkstad i samma geografiska område som är lägre än de offerter du har fått via autobutler.se, så matchar autobutler.se den offerten. Du kan fritt välja den verkstad du vill använda.

På autobutler.se kan du läsa vad andra bilägare har sagt om de verkstäder du har tittat på, innan du bokar en tid i verkstaden.

Varför byter verkstaden även vattenpumpen?

Kamremmen på din Mitsubishi arbetar tillsammans med vattenpumpen, som har en viktig funktion eftersom den bidrar till att hålla motorn nerkyld och temperaturen konstant så att bilen inte överhettas. Om vattenpumpen är sliten eller defekt så att det inte skickas kylarvätska runt i motorn, riskerar du att motorn bränner ihop. En sliten vattenpump kan också innebära att systemet förlorar vätska. Därför är det alltid en god idé när bilen står stilla, att hålla ett öga på vad som händer inne under motorblocket.

Om kamremmen är sliten fungerar vattenpumpen inte optimalt. Samtidigt slits både kamrem och vattenpump gradvis och eftersom vattenpumpen inte kostar så mycket, väljer många verkstäder förnuftigt nog att byta både kamrem och vattenpump på samma gång.

Ny begagnad bil – se till att byta kamremmen

När du väljer att köpa en begagnad bil är det viktigt att veta när kamremmen byttes senast. Om inte säljaren kan tala om det, och om det inte framgår av antingen serviceboken eller en etikett i motorrummet, bör du kontakta den verkstad som senast servade bilen. Om inte verkstaden heller kan tala om det kan mekanikern istället kontrollera hur sliten kamremmen är och ge dig besked om huruvida kamremmen behöver bytas eller ej.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.