Avgasrör med rök på Toyota

Toyota – vad kostar det att byta ut avgassystemet?

17 december 2019, 16:03

Det svenska vintervädret med salt på vägarna och ett fuktigt klimat är tufft för bilarna. En av de delar som är särskilt utsatt är bilens avgassystem. Även om bilen är underredsbehandlad kommer avgassystemet med tiden att bli angripet av rost, och detta trots att fler och fler tillverkare har börjat tillverka avgassystem i rostfritt stål.

Själva avgassystemet på din Toyota består av flera anslutningsbara delar som vid behov kan bytas ut separat.

Avgassystemet ser till att leda ut avgaserna bort från bilen och ut i det fria. Om delar av avgasröret läcker upplever man ett kraftigt buller under körning. Det är bullret från motorn som inte skickas hela vägen ut till ljuddämparen, utan sipprar ut i det fria där hålet har uppstått i avgassystemet.

Det är inte tillåtet att köra runt med ett avgassystem som är bullrigt och otätt. Dels är det bullret, och dels riskerar man att det kommer in giftiga avgaser i kupén.

Om avgassystemet läcker ska det antingen repareras eller bytas ut helt och hållet. Oavsett vad som ska göras är det något du klarar själv. Du behöver bara ha rätt verktyg, lite kunskap om bilar och i övrigt ha köpt de nödvändiga reservdelarna i en bildelsbutik.

De flesta bilägare väljer dock att få jobbet gjort på en verkstad. Därför har Autobutler beräknat ett uppskattat genomsnittspris på vad räkningen hamnar på när avgassystemet ska bytas på en Toyota.

Det visade priset bygger på alla offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Toyota-ägare, oavsett modell och årgång.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
1 341 SEK 23%

När du skapar ett uppdrag på Autobutler, beskriv felet så detaljerat som möjligt. Därmed gör du det lättare för verkstäderna att komma med rätt offert.

Med hjälp av funktionen ”Få offerter” får du helt automatiskt tre skriftliga offerter från verkstäder som är anslutna till vår verkstadsportal.

Välj nu den offert som är mest intressant för dig. Detta gäller oavsett om du enbart fokuserar på priset eller även tar hänsyn till om verkstaden exempelvis ligger nära din bostad eller arbetsplats.

Så här är avgassystemet uppbyggt

Avgassystemet börjar uppe vid motorn. Här ser avgasgrenröret till att leda avgaserna från motorns cylindrar in i den översta delen av avgasröret.

Här hittar man också katalysatorn, som är placerad på stycket mellan grenröret och ljuddämparen. Katalysatorns funktion är att bryta ner de farliga partiklarna och avgaserna, kolväten, koloxid och kvävedioxid. Efter nedbrytningen leds de återstående, mindre miljöfarliga gaserna ut genom avgasröret.

Avgasröret löper ner och in under bilen. Själva avgassystemet är uppdelat i flera delar (bland annat främre rör och mellanrör) som kan bytas separat när det uppstår slitage. Detta förutsätter dock att skarvarna inte har rostat ihop så mycket att de inte kan skiljas från varandra.

Längst baktill, strax före röravslutningen, sitter ljuddämparen. Ljuddämparen bidrar till att minska bullret från motorn. Om bilen inte hade någon ljuddämpare skulle bilen föra mycket oväsen när man kör.

Så här upptäcker du fel på avgassystemet

Avgassystemet är en utsatt del på bilen. Vinterväder och saltade vägar är ingen bra kombination, och placeringen under bilen gör att avgasröret lätt angrips av rost.

Ett felfritt avgassystem säkerställer att motorn presterar maximalt och att bränsleekonomin är utmärkt. Därför är det också en god idé att hålla koll på bilens avgassystem och få det reparerat eller utbytt innan det är för sent.

Här är några tips på vad du bör hålla utkik efter när det gäller avgassystemet på din Toyota.

Motorbuller: Om bilen för mer oväsen än normalt och om motorn hörs tydligt när du accelererar, beror det förmodligen på att det finns läckage och kanske större hål i avgassystemet.

Skramlande ljud: Om du hör ett ihållande skramlande ljud från avgassystemet när motorn är igång, så kan det vara ett tecken på att katalysatorn har gått sönder. En defekt katalysator belastar dels miljön och dels påverkar den motorns prestanda och bränsleekonomi. Därför bör den genast bytas när felet upptäcks.

Visuell kontroll: Om du har möjlighet så gå igenom avgassystemet och titta efter rost. Annars kan du låta din mekaniker göra det när bilen är på verkstad. Ytrost kan avlägsnas och därmed kan avgassystemets livslängd ökas. Om du upptäcker hål i avgassystemet kan de lagas. Detta sker till exempel genom användning av Gun Gum och reparationsbandage.

Bränsleekonomi: Ett läckande avgassystem innebär att motorn måste arbeta hårdare för att uppnå samma prestanda. Således försämras bilens bränsleekonomi. Om du upplever att bilens bränsleförbrukning ändrar sig markant kan det vara tecken på ett läckande avgassystem.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.