Bilägare med handen på ratten i en Chevrolet

Vad kostar det för Chevrolet-ägare att få styrning bil kontrollerad?

29 april 2020, 09:12

Servostyrning och övrig styrning i din Chevrolet måste fungera 100 procent perfekt för att bilen skall vara säker att köra med.

Det handlar nämligen både om komfort och trafiksäkerhet, och om du är osäker på om det är några fel på bilens styrinrättning, bör du låta en mekaniker kontrollera styrningen och eventuellt få gjort en undersökning av styrning, där en spårning och en fyrhjulsmätning med hjulinställning ingår.

De flesta bilverkstäder rekommenderar att man undersöker styrinrättning med styrservo en gång om året eller var gång bilen har kört 1 500 mil.

Styrinrättningen slits och kan skadas om bilen till exempel kört på en trottoarkant med lite för hög fart.

Om du upptäcker oregelbundenheter under körning, kan det bero på att det är något fel med bilens styrning, inklusive balansering, hjulinställning och spårning. Oregelbundenheter kan vara klonkljud när ratten vrids till sina ytterpositioner eller liknande ljud varje gång bilen kör över en större ojämnhet på vägen.

Om du behöver få in bilen på verkstad har vi hjälpt dig nedan genom att undersöka det genomsnittliga priset för kontroll av styrinrättning inklusive spårning och vad kostar en hjulinställning och fyrhjulsmätning.

Exemplet här täcker alla de offerter som getts till Chevrolet-ägare av verkstäder, oavsett årgång eller modell.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
1 385 SEK 35%

Fel på styrningen försämrar bilens köregenskaper

Snedslitna däck eller märkbara konstanta vibrationer i ratten kan bero på fel i bilens styrning.

Om det finns fel på bilens styrning, till exempel en felaktig styrlänk, så att däcken slits snett då får bilen också en ökad bromssträcka. Samtidigt får bilen ett sämre väggrepp, och båda sakerna kan i värsta fall få katastrofala följder.

Trafiksäkerheten i sig gör att det är viktigt att man som bilägare med jämna mellanrum kör bilen till en verkstad för att få en kontroll gjord på bilens styrinrättning.

På verkstaden mäts och justeras styrinrättningen med hjälp av datorutrustning och om det är nödvändigt balanseras hjulinställning och slitna delar av styrinrättningen byts ut.

Mekanikern kontrollerar vanligtvis också om det finns glapp i ratt. Skulle det finnas glapp i bilens ratt så beror det förmodligen antingen på slitage i styrsnäckan, framhjulslager eller hjulupphängning.

Men man behöver inte nödvändigtvis köra bilen till en verkstad för att få checkat om bilen har rattglapp. Det kan man till att börja med själv kontrollera.

Börja med att starta motorn (om bilen har servostyrning). Bilen skall vara i friläge och handbromsen vara åtdragen. Veva ned sidorutan och ställ dig utanför bilen så att du kan hålla ett öga på vänster framhjul. Pröva nu att vrida ratten lite fram och tillbaka för att se om framhjulet rör sig.

Glappet i ratten är den bit ratten kan vridas utan att hjulen följer med.

När behöver din Chevrolet en utvärdering av styrinrättningen?

Om bilens styrning fungerar korrekt blir körningen stabil och komfortabel. Eventuella misstag skall tas på allvar och bör kontrolleras i en verkstad. Alla erfarenheter visar nämligen att fel på styrinrättningar ofta har skulden vid trafikolyckor.

Hur upptäcker man fel på styrningen och vad skall man hålla ett öga på?

Nedan ger vi dig 5 tips om vad du skall hålla ett öga på och vad som skall få dig att kontakta din lokala verkstad för att få en professionell utvärdering av styrinrättningen genomförd.

  • Bristande riktningsstabilitet gör att bilen drar sig ut åt sidan, och det beror då förmodligen på en defekt i styrinrättningen
  • Bilen skall räta upp sig själv när man släpper ratten. Om det inte sker bör man få undersökt vad felet är
  • Om din Chevrolet känns instabil i körningen eller liksom ”svajar” på vägen, skall du kontrollera styrningen
  • Det känns tydliga skakningar i ratten under körning
  • Däcken slits ut ojämnt och orsaken är förmodligen en felaktig hjulinställning

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.