Reparation av fjädringen i en Nissan

Kolla din Nissans hjulupphängning och boka reparation

23 december 2019, 10:18

Bilens stötdämpare och fjädringssystem har till syfte att skapa maximal komfort och trafiksäkerhet under körning.

Både stötdämpare och fjädringssystem gör att man inte märker av små gupp i vägen under körning. Samtidigt säkerställer fjädringssystemet att bilen har ett bra väggrepp.

När stötdämparna med tiden slits försämras både komfort och trafiksäkerhet. Därför rekommenderas att man låter kontrollera sina stötdämpare efter varje 20 000 kilometer.

Vidare ska man räkna med att stötdämparna har en livslängd på mellan 80 000 och 100 0000 km, varefter de bör bytas ut.
Vad det kostar att byta stötdämpare på en Nissan beror bland annat på vilken modell och årgång man kör omkring i. Och samtidigt beror priset på vilket märke som väljs. Bland de mest populära märkena på stötdämpare för Nissan finns Monroe och DENCKERMANN.

För att ge dig en överblick över vad ett byte av stötdämpare kostar på en Nissan har vi beräknat ett genomsnittspris här nedan.

Priset är beräknat som ett genomsnittspris utifrån alla de offerter på byte av stötdämpare som verkstäderna har lämnat till Nissan-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
2.635 kr / 30%

När du skapar ett uppdrag på Autobutler skickas automatiskt offerter till dig. Alla offerterna skickas skriftligen, vilket gör det lätt att jämföra pris och innehåll i de enskilda offerterna.

Genom att använda Autobutler får du samtidigt tre års garanti på allt utfört arbete samt på reservdelar.

Är fjädringen OK? – Kolla själv.

Fjädringssystemet är en av de saker som verkstäderna kontrollerar när bilen är på service. Men eftersom det kan uppstå fel eller slitage mellan två verkstadsbesök är det en god idé att även hålla koll på både stötdämpare och fjädring.

Här nedan har vi samlat några saker som kan vara tecken på att något är fel och som bör få dig att reagera och lämna in bilen på verkstad.

  • Om du upptäcker att bilen är skev eller hänger lite i något av hörnen, kan det bero på fel på fjädringssystemet. Gå ett varv runt bilen och kontrollera att allt ser ok ut.
  • Bilen studsar upp och ner när den körs över gupp eller vid en kraftig inbromsning.
  • Stötdämparna läcker olja. Det kan vara svårt att upptäcka, men genom att lysa med en ficklampa in bakom hjulet kan du se både stötdämpare och fjäder. Här får det inte finnas några synliga tecken på oljespill.
  • Du hör ett högt skallrande eller klonkande ljud från underredet när bilen körs över ett gupp eller en ojämnhet.
  • Du upptäcker att däcken slits ojämnt

Om du är osäker på om stötdämparna fungerar som de ska kan du snabbt göra ett så kallat ”gungtest”. Använd din vikt att pressa ner på bilens hörn. När du släpper ska bilen inte gunga upp och ner. Istället ska den snabbt återgå till sin utgångspunkt. Om den studsar flera gånger är det ett tecken på att fjädringen är sliten.

Byt fjädrarna och stötdämparna i par

Som sagt är bilens fjädringssystem något av det som verkstaden kontrollerar regelbundet. Samtidigt är det något av det som besiktningsstationen har fokus på vid besiktningen vartannat år.

Om inte fjädrar och stötdämpare är ok ber besiktningsteknikerna dig att byta ut de defekta delarna. Och oavsett om det bara är fjädern eller stötdämparen på den ena sidan som är defekt rekommenderas att man alltid byter fjädrar eller stötdämpare parvis. Alltså på båda sidor av bilen, men inte nödvändigtvis både fram och baktill.

Förklaringen är att fjädern/stötdämparen som inte är sliten eller defekt förmodligen ändå snart behöver bytas ut, och om man bara byter ut den defekta reservdelen på ena sidan kan bilen bli skev och därmed också köra skevt. Därför rekommenderar verkstäderna att man byter fjädrar och stötdämpare i par.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.