AC-service av Audi

Använd AC-anläggningen i din Audi året runt

Var det länge sedan verkstaden kollade AC:n i din Audi? Då är det kanske dags för en AC-service. Bilens luftkonditionerings- eller klimatanläggning måste nämligen underhållas för att fungera så optimalt som möjligt. Det rekommenderas därför att man får anläggningen kontrollerad en gång om året och servat vartannat år.

Oavsett vilket typ av anläggning din Audi är utrustad med så brukar man säga att anläggningen förlorar mellan 8-10 procent köldmedium varje år, vilket är en av anledningarna till varför anläggningen ska servas minst en gång vartannat år.

AC-service till kanonpris

Din Audi AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

Var uppmärksam på priset ofta beror på hur mycket köldmedium som används, det är nämligen ganska dyrt. Skapa ett uppdrag på Autobutler och få offerter på en service av din Audis AC-system. Alla offerter lämnas skriftligt så att du enkelt kan jämföra pris och innehåll från varje verkstad.

Du bör använda AC-anläggningen året runt, även under vintern. Hellre att du använder den för mycket än för lite.

En AC kräver nämligen konstant smörjning, vilket endast fungerar när anläggningen är på och kompressorn cirkulerar olja. Inne i systemet flyter oljan som smörjer packningar och kolvar, använder du anläggningen så riskerar du att viktiga delar torkar ut och tillslut går i sönder.

Klimatanläggning vs. luftkonditioneringsanläggning

Nästan alla nya bilar är idag utrustade med antingen en luftkonditioneringsanläggning (AC) eller en klimatanläggning. Båda typerna är behagliga uppfinningar och fungerar genom att en kompressor kyler ner och avfuktar luften som sedan strömmar ut i bilens kupé. Genom att stänga fönster kommer bilens kupé hålla lagom temperatur under hela körturen. Samtidigt kan båda typer av anläggningar användas till att torka igenimmade fönsterrutor om vintern och fuktiga regndagar.

En helautomatisk klimatanläggning styr temperaturen med hjälp av sensorer som hela tiden mäter hur varmt det är i kupén. När temperaturen ändras blåser anläggningen ut antingen kall- eller varm luft så att temperaturen är konstant.

På samma sätt fungerar en klimatanläggning med 2 zoner. Den enda skillnaden är att den sistnämnda kan justera temperaturen individuellt, både vid förarsidan och passagerarsidan. Vissa system kan även justera temperaturen både fram och bak i kupén.

På de mest avancerade klimatanläggningar finns också ett speciellt ventilationssystem som blåser ut avfuktad luft genom sätet, så att temperaturen i ryggen känns behaglig.

Bilen kan också vara utrustad med en traditionell luftkonditioneringsanläggning/AC-anläggning, en enklare typ av lösning som justerar temperaturen manuellt. AC-anläggningen ser till att den bestämda temperaturen i kupén behålls. Vill du ändra temperaturen måste du skruva upp eller ned på fläkt- eller temperaturreglaget.

AC-service från A till Ö

Här nedanför har vi skrivit en lista som informerar om vad som ingår i en AC-service.

 • Anläggningen töms på köldmedium - nytt köldmedium fylls på.
 • Oljan som fungerar som smörjmedel och ser till att packningen i kompressorn inte torkar ut, bytas ut.
 • Kontroll av fläktarna som avlägsnar fukt och damm från det cirkulerande köldmediet.
 • Byte av pollenfilter.
 • Rensning av systemets luftkanaler - för att få bort dålig lukt.
 • Kontroll av anläggningens funktioner.

När du får en AC-service utförd förlängs anläggningens livslängd samtidigt som du minskar risken för att anläggningen går sönder.

När systemet rensas slipper du risken för luftvägsproblem och ögonirritationer som ibland uppstår när bakterier samlas i systemet. Samtidigt slipper du dålig lukt och obehalig luft i kupén när anläggningen är på.

3 goda råd om AC

 1. Misstänker du att bilens AC inte kyler som den ska borde du kontakta en verkstad, som med hjälp av en AC-maskin snabbt kan identifiera eventuella problem.
 2. Reducera bakteriesamlingar genom att stänga av AC:n 15 minuter innan du parkerar bilen. När du stänger av anläggningen kommer värmen från motorn torka ut kanalerna. På så sätt försvinner vattnet som annars kondenserar i systemet.
 3. Få AC-anläggningen inspekterad innan du köper en begagnad bil. Då slipper du att ta över en bil med ett defekt AC-system.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.