Bromsdelar på bil

Vad är bromsok, skivor och belägg?

Bromsar är nyckeln till säkerhet i våra bilar. Det kan vara livsfarligt när något är fel med bromsarna, men lyckligtvis får vi oftast tydliga varningar på när de slits ner. Det läggs mycket press på bromssystemet vid daglig körning, så det är bara en tidsfråga innan delar måste bytas ut. Processen att ta sin bill till en verkstad kan vara mycket mindre skrämmande om du förstår exakt hur bromssystemet fungerar och vad de olika delarna gör.

Bromsokar, skivor och belägg

De flesta moderna bilar är utrustade med bromsskivor. I detta bromssystem, är hjulen bundna till metallskivor som spinner i takt med hjulet och naven. Broamsoken bromsar ner hjulet när det skapas friktion. Man kan se det som en klämma som sitter runt skivan. Bromsbeläggen är en del av materialet som skapar friktion och sitter på vars en sida av oken. När du sätter foten på bromsen och trycker ner pedalen, kommer det trycket som lagras av bromsvätskan att skjuta ut en kolv som oket. Detta får oken att klämma det rullande hjulet, som i sin tur saktar ner bilen.

Eftersom att bromsbeläggen är gjorde av mjukare material än bromsskivorna, är det oftast dessa som slits ut fortast. Varje gång du trycker ner bromspedalen, blir bromsbeläggen lite tunnare.

Hur underhåller jag mina bromsskivor och belägg?

Bromsbelägg är skapade med metallflikar i dem som gör väsen när de får kontakt med den snurrande bromsskivan. Metallflikarna sitter långt in i belägget, så att du vet när de ska bytas ut. Så fort du hör ett konstigt ljud från bromsarna, är det dags att få dem servade.

Du kan titta på skivorna och beläggens tillstånd när som helst. Allt du behöver göra är att lyfta bilen med en domkraft, ta bort hjulen en och en, så har du tillgång till hela bromssystemet. Viktiga delar att titta på är: ifall bromsskivorna har bucklor i sig, är skeva eller rostiga. Om du inte känner dig bekväm med att lyfta bilen och ta en titt på bromsarna, eller om du inte har tid för det, är service det bästa alternativet. Då kan du känna dig lugn och självsäker i trafiken.

Säkerhet är prio

Kontrollera bromsarna är inte nödvändigtvis ett svårt jobb. Med bara instruktioner och vanliga verktyg, kan du till och med byta ut bromsbeläggen själv. Det är dock en smutsig och utdragen process som, om du inte njuter av den, är mycket lättar att lämna in till en professionell verkstad. Om du kör med defekta bromsar, äventyrar du inte bara din egen säkerhet, men även passagerares och alla andra fordon på vägen. Det är inte värt att äventyra din och andras säkerhet, så om du är osäker, ta bilen till en verkstad.

Allt om bromsar

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.