Jämför priser på felsökning av ESP & ABS

4.6 (8 077)
  • Få offerter från 318 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du felsöka ESP- och ABS-systemet genom Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på felsökning av ESP och ABS.
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: felsökning av ESP och ABS.

ESP och ABS - Därför är det viktigt

Vad är ESP?

Förkortningen ESP står för “Elektronisk stabilitetskontroll”. Sedan november 2011 har alla fordon utrustats med ESP eller antisladdsystem, som det även kallas. Så det finns en sannolikhet att säkerhetssystemet finns i din bil. ESP kallas också ibland ESC, som står för "Eletronic Stability Control".

Hur fungerar ESP?

ESP är en mycket viktig säkerhetsfunktion i ditt fordon eftersom den förhindrar eller åtminstone minskar risken för sladd eller att bilen kör av vägen. Antisladdsystemet kontrollerar ständigt information, såsom hastighet och styrvinkel. Om fordonet beter sig annorlunda vid styrningen så upptäcker ESP:ns kontrollenhet denna avvikelse och ingriper inne i systemet.

Vid en risk för olycka och avkörning bromsar ESP:n hjulen individuellt. Detta innebär till exempel att den elektroniska stabilitetskontrollen reglerar bilens hastighet och sänker farten. Dessutom förhindrar ESP:n hjulen från att rotera våldsamt om föraren skulle trampa hårt på gaspedalen vid start.

ESP i min bil

I de flesta bilar representeras ESP:n av denna symbol. Men det är inte alla biltillverkare som använder sig av samma symboler. Du bör därför kontrollera de olika lamporna i instrumentpanelen i din bil för att vara säker på vilken som visar om det elektroniska stabilitetskontrollsystemet fungerar. Om ESP-lampan lyser eller om symbolen lyser konstant så fungerar systemet.

ESP-symbolen

Vad är ABS?

Många ställer sig frågan: "Vad betyder ABS?" ABS står för Anti-lock braking system och är ett antiblockeringssystem. Idag är detta bromssystem en oumbärlig del av alla bilen och en viktig del av säkerheten. Vanligtvis har alla bilar som säljs i Europa ett antiblockeringssystem.

Hur fungerar ABS-bromsar?

Antiblockeringssystem hindrar hjulen från att blockeras och låsas vid en nödbromsning, då en nödbromsning annars skulle leda till att föraren tappar kontrollen över fordonet. När man bromsar fordonet motverkar antiblockeringssystem en eventuell låsning av hjulen genom att minska bromstrycket. Detta gör att fordonet fortfarande går att styra och kontrolleras under bromsningen vilket ger mer kontroll över bilen.

ABS är mycket viktigt, särskilt på våta vägar då systemet förkortar bromssträckan avsevärt. Dessutom ökar systemet bilens riktningsstabilitet i kurvor och undviker okontrollerad sladd. Men på lös mark som grus och snö kan ABS förlänga bromssträckan.

ABS i min bil

I de flesta fordon representeras ABS av denna symbol. Men alla biltillverkare använder sig inte av samma symboler, därför bör du kontrollera vilka symboler som finns i din bil. Gör du det så har du bättre koll på om exempelvis Antiblockeringssystemet fungerar eller ej.

ABS-symbolen

Vad är en ABS-givare?

ABS-givare eller ABS-sensorer som det även heter, ingår i antiblockeringssystemet och mäter hjulets hastighet och överför denna information till den elektroniska styrenheten.

Varför lyser ABS-lampan?
Om en ABS-sensor i ditt fordon inte fungerar så tänds ABS-lampa. Det går fortfarande att fortsätta köra med en fartsensor som inte fungerar, men då kommer ABS-systemet sakna viktig information. Dessutom kommer även andra hjälpsystem såsom ESP, TCS (Elektronisk stabilitetskontroll) och styrstabilitet, sakna viktig information.

Om du upplever att något är fel med sensorerna i din bils ABS ska du köra till en verkstad så fort som möjligt och hålla ett säkert avstånd till andra fordon när du åker till verkstaden. Utan sensorn behövs betydligt mer kraft för att bromsa, och det finns en risk att hjulen kan låsa sig när du bromsar, vilket gör att du inte kan styra din bil. Anslutningen mellan antiblockeringssystemet och det elektroniska stabilitetskontrollsystemet kan också påverkas.

Läs mer i vårt blogginlägg om bilens varningslampor.

Funktioner i ESP

Antisladdsystemet känner av förarens styrning och mäter bilens acceleration. Denna information samlas in av sensorerna och skickas sedan till ESP- Om informationen visar att körriktningen och styrvinkeln inte stämmer går antisladdsystemet in. Då minskar accelerationen i de olika hjulen i samtidigt som motoreffekten justeras därefter, så att bilen åter kan stabiliseras.

Medan ESP sänker hjulets hastighet förhindrar det också överstyrning eller understyrning av fordonet. Överstyrning uppstår när ett fordon drar över bakhjulen till utsidan av kurvan om fordonet svänger för snabbt i en kurva. I en understyrning skjuts dock fordonet över framhjulen till den yttre kanten av kurvan.

ESP är kopplad till en elektronisk bromskraftsfördelning ett antiblockeringssystem och ett antispinnsystem. En vinkelgivare mäter vart föraren är på väg och skickar data till datorn. En slingsensor upptäcker också fordonets rotationsrörelser. En sidoaccelerationsgivare mäter också om bilen glider i sidled.

Generellt sett fungerar det på följande vis: Om det elektroniska stabilitskontrollsystemet avgör att föraren styr till vänster men bilen drar ut till höger så bromsar systemet det högra framhjulet. På detta sätt hålls bilen i sin riktning. Ser du att bilens ESP-lampa är tänd så är ESP:n aktiv.

Vad är ABS-bromsar?

Så fungerar tre-kanals antiblockeringssystem
Ett tre-kanals antiblockeringsssystem finns främst i äldre bilar. Bakhjulen styrs ihop medan framhjulen styrs individuellt.

Så fungerar fyra-kanals antiblockeringssystem
I nyare bilmodeller används ofta ett fyra-kanals antiblockeringssystem där varje hjul styrs individuellt. Vid varje hjul sitter en hastighetssensor som levererar data om hastigheten till den elektroniska kontrollenheten. Om ett av hjulen minskar hastigheten mer än andra under en inbromsning så minskas hjulets bromstryck. Hjulen och bilens hastighet ändras kontinuerligt när föraren trycker på bromspedalen. Detta justerar också bromskraften permanent.

ESP och ABS ska alltid fungera

Stäng inte av bilens ESP

I många fordon kan antispinnsystem (TCS, Traction Control System) och elektronisk stabilitetskontroll stängas av. Men detta görs bara i några få undantagsfall eftersom ESP ger ökad körsäkerhet och förhindrar olyckor.

Det är framförallt på vintern som bilens TCS och ESP är extra viktig. Men det finns ändå situationer där en kort inaktivering av systemet kan vara fördelaktigt. Ett exempel på en sådan situation är när man köra på en snöig väg på vintern. När hjulen snurrar snabbt kan ESP sänka motoreffekten. Då kan fordonet förlora det nödvändiga momentet som krävs för att kunna ta sig köra i och tar sig ur snö, vilket i värsta fall göra så att bilen kör fast.

Innan du slår av ESP-systemet ska du först testa hur det är att köra utan elektronisk stabilitetskontroll. När du testar ska du göra det på en sluttande och om möjligt en bred väg, där bilen inte kan köra av vägen.

Vad gör ett antiblockeringssystem?

ABS-bromsar ger bättre körstabilitet och kontroll samt förkortar bromssträckan, särskilt i extrema situationer. De är därför mycket viktiga för körsäkerheten. Om du ser att din ABS-lampa tänds under körning så innebär det förmodligen att ABS-bromsarna inte fungerar. Enligt lag måste bromsarna fungera utan begränsningar, även utan ABS. Men du bör fortfarande åka direkt till en verkstad om ABS-lampan tänds.

Om bilen upptäcker ett problem med ABS-bromsarna så tänds ABS-lampan och förblir tänd tills felet har åtgärdats. För att avgöra vilken ABS-sensor det är fel på så bör du köra till en verkstad för att få problemet identifierat. När bilens felminne läses av får verkstaden en fyrsiffrig kod som med stor säkerhet visar vilken typ av fel det handlar om.

Eftersom ABS är mycket komplicerat kan ett fel bero på många saker och det är därför felet måste undersökas av en mekaniker.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 318 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Få offerter

Jämför offerter på: felsökning av ESP och ABS.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(514)
1.712 kr / 31%
BMW
4.6
(633)
1.494 kr / 33%
Ford
4.6
(413)
1.362 kr / 30%
Kia
4.6
(384)
1.209 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(270)
2.146 kr / 35%
Peugeot
4.7
(388)
1.525 kr / 33%
Skoda
4.7
(338)
1.544 kr / 33%
Toyota
4.6
(466)
1.618 kr / 33%
Volkswagen
4.6
(1 188)
1.862 kr / 34%
Volvo
4.6
(1 224)
1.630 kr / 32%

Omdömen om bromsarbete

Jägersro Bilar & Verkstad
ungefär 15 timmar
Snabbt och bra service
Jens J.
BMW 118i (2021)
EXO Bilvårdscenter
en dag
Trevligt bemötande och saklig genomgång av genomfört arbete.
Peter N.
Volkswagen Polo (2012)
MGM MOTOR
en dag
Trevligt bemötande och färdig på utlovad tid
Tom
Kia Optima (2018)

Få offerter

Jämför offerter på: felsökning av ESP och ABS.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 157 kr*
4.6 (8 492)
Spara i genomsnitt 55%*

Beställ ett hjulbyte online. Du får bytt hjul, kontroll av däcktrycket och en visuell kontroll av bl.a. bromsarna. Kom ihåg att ta med hjul som ska monteras.

Spara i snitt 756 kr*
4.6 (3 383)
Spara i genomsnitt 55%*

Köp dina däck online inklusive montering och få skarpa priser på populära märken som Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli m.fl.

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (18 870)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 144)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.