Jämför priser på byte av bromsskivor

4.6 (8 164)
  • Få offerter från 315 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du byta bromsskivor genom Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av bromsskivor.
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: byte av bromsskivor.

Byte av bromsskivor och klossar

När ska bromsskivorna bytas?

Enkelt förklarat fungerar bromsskivor med hjälp av bland annat en stålskiva som sitter monterad på insidan av hjulet. Som en klämma på ena sidan av skivan sitter ett bromsok, och på insidan av bromsoken sitter bromsklossarna eller bromsbeläggen som de även kallas. När du lägger foten på bromspedalen appliceras ett tryck ner genom bromssystemet, som pressar bromsvätskan in i bromsoket. När detta händer trycks bromsbeläggen mot skivan. Detta är en hydraulisk bromsfunktion som ger en jämn och smidig inbromsning.

Du vet att det är dags att byta skivorna när de får en annan färg - nästan en lila nyans. Detta är ett tecken på att bromsskivorna (gjorda av stål) blivit överhettade, vilket bland annat beror på aggressiv körning med hårda och många inbromsningar. Men det kan också bero på att bromsbeläggen är utslitna.

Ett annat tecken på att bromsskivorna behöver bytas är om bromsklossarna blivit så slitna att ger ifrån sig ett skärande ljud när du bromsar. Det kan över tid göra så att skivorna slits tunna. Men hur tunna får bromsskivorna vara? Så snart du kan se tydliga spår eller märken efter bromsbeläggen på skivorna så måste de bytas.

Se vår lista över vanliga bromsproblem

Hur länge håller bromsskivor?

Om din bil är utrustad bromsskivor så kommer du någon gång behöva kolla skicket på bromsskivorna. Om du kör mycket stadskörning och ofta använder bromsarna är det extra viktigt att få bromsarna kontrollerade på en verkstad.

Tumregeln är att byta bromsskivor efter 8 000 till 12 000 mil om det behövs. Det beror på att själva skivorna över tid slits ned av bromsbeläggen som trycker mot skivan. Vid nästan alla byten av bromsskivor bys även bromsbeläggen. Det beror på det är lika bra att byta beläggen när man ändå har tagit av hela hjulet, eftersom själva beläggen inte är särskilt dyra.

Därför kan du lätt förvänta dig att du måste byta ut bromsskivor och tegelstenar när du måste byta skivor.

Läs mer om hur bromsskivor fungerar längre ner.

Eller läs mer om bromsskivor och belägg i vårt blogginlägg.

Vad kostar det att byta ut bromsskivor och bromsklossar?

De flesta bilar har bromsskivor på alla fyra hjulen, medan vissa bilar bara har det på de två framhjulen och trumbromsar på bakhjulen. När du behöver byta ut skivorna på bromsskivorna så görs det därför parvis med reservdelar som kommer i par.

Priset för själva skivorna varierar men kan kosta mellan 300 och 1 200 kronor. Om du bara ska byta en uppsättning (och inte på alla fyra hjul), ligger priset för arbetstid, nya skivor och bromsbelägg mellan 2 500 och 5 500 kr.

Läs mer i vårt blogginlägg om hur man förlänger bromsarnas livslängd .

Om du funderat på att göra jobbet själv kan du också läsa vår guide till hur du byter bromsskivor.

Vilka bromsskivor är bäst?

Fråga din mekaniker om vilka bromsskivor som passar din bil bäst. Du bör ha koll på vilka som har tillverkat dem. Men det handlar också om vad du vill betala - det är upp till dig om du vill välja en standardmodell från Bosch eller en dyr modell från Brembo. Vi rekommenderar dock alltid att du väljer kvalitetsprodukter eftersom bromsskivor och bromsbelägg av dålig kvalitet lätt slits ned och skadas.

Om du behöver byta bromsskivor kan du också fundera på om du ska ha perforerade bromsskivor på hjulen. De jämnt fördelade lufthålen på perforerade skivor gör att friktionen vid inbromsning blir mindre så att skivorna inte blir lika varma som vanliga skivor. När luftflödet är bättre bromsar bilen också mer effektivt.

Dessutom finns det bromsskivor som är "coated", alltså en extra beläggning på skivorna som skyddar mot rost. De skyddar dock inte när bromsbeläggen trycker mot skivorna och dessutom slits beläggning tillslut ut.

Få offerter

Jämför offerter på: byte av bromsskivor.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(517)
1.712 kr / 31%
BMW
4.6
(641)
1.494 kr / 33%
Ford
4.6
(418)
1.362 kr / 30%
Kia
4.6
(394)
1.209 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(274)
2.146 kr / 35%
Peugeot
4.7
(394)
1.525 kr / 33%
Skoda
4.7
(345)
1.544 kr / 33%
Toyota
4.6
(468)
1.618 kr / 33%
Volkswagen
4.6
(1 200)
1.862 kr / 34%
Volvo
4.6
(1 236)
1.630 kr / 32%

Omdömen om bromsarbete

Fiskebäcks Bil & Service - OKQ8
en dag
Bästa verkstaden
Joar P.
Seat Leon (2014)
3D Bilverkstad
en dag
Proffsig bedömning! Ingen åtgärd behövdes. Kostade inget.
Inger D.
Skoda Fabia (2017)
FordonCenter Göteborg - BDS
3 dagar
Bra service
Dennis H.
Mini COOPER D CLUBM (2008)

Få offerter

Jämför offerter på: byte av bromsskivor.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 625 kr*
4.3 (2 418)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 800 kr*
4.6 (58)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (19 034)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 195)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.