Bromsskivor på bil

Byta Bromsskivor

10 mars 2015, 13:29

Även om varje steg för att byta bromsskivor är relativ enkel, tar det lång tid och mycket kan gå fel. Bromsar är avgörande för säkerheten både för dig och dina passagerare, så ta inga onödiga risker. Känner du dig obekväm med delar av processen, stoppa det du gör och låt en professionell mekaniker titta på det. Det finns ingen anledning att kompromissa din och andras säkerhet. Om du är orolig över priset, är det bäst att jämföra olika offerter. På Autobutler får du offerter från verkstäder i ditt område.

Byta Bromsskivor

Steg 1 Lossa muttrarna på hjulen och lyft upp bilen med hjälp av en domkraft.

Steg 2 Ta av alla hjul.

Steg 3 Om skivorna hålls av en bromsok, ta bort den från fästet. Bromsoken kan vara bultad på, så du får ta bort bultarna först.

Steg 4 När bromsoken är borta, är nästa steg att ta av okhållaren. Den bör endast hållas på plats av två eller tre bultar som enkelt tas av. Se till att hålla koll på bultarna så att du hittar dem när allt ska på plats igen.

Steg 5 När oken och okhållaren är ur vägen, har du full tillgång till bromsskivan. Skivan hålls av tre skruvar. Skruvarna har en tendens att sitta väldigt tight, så var beredd på att olja in dem och skruva allt du kan. I extrema fall, där skruvarna har skadats på något sätt, kan du behöva borra upp dem. Detta kan bli en tuff process och bör undvikas om det går.

Steg 6 När skruvarna är av, är det dags att ta ut skivan. Om skivan inte rör på sig, kan du lätt knacka på den med en hammare.

Steg 7 Nästa steg är att göra om alla steg i omvänd ordning. Skjut in den nya bromsskivan och skruva allt på plats. Om du planerar på att använda samma skruvar som höll den gamla bromsskivan, är det viktigt att du noggrant granskar var och en. Om de ser ut att vara slitna, måste de bytas ut.

Steg 8 Bulta tillbaka bromsoken och sätt försiktigt på hjulet.

Steg 9 Repetera dessa steg för alla skivor som ska bytas ut.

Steg 10 Testa bromsarna. När allt är monterat, kör en kort sträcka och se till att bromsarna fungerar som de ska. Om du märker något utöver det vanliga, ta genast bilen till en verkstad och låt en mekaniker titta på det.

Byta bromsskivor är inte en mindre reparation!

De flesta nya bilar kommer med bromsskivor på de två främre hjulen. Detta beror på att framhjulen kan ge upp till 80 procent av den kraft som behövs för att stoppa bilen, och slits därför fortare i fronten. De flesta biltillverkare känner till detta och har gjort processen för bromsbyte relativt enkel. Ingen specialutrustning krävs och det är tillfredsställande att göra jobbet själv, samtidigt som du sparar pengar.

Allt om bromsar

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.