För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Billexikon Wikipedia

Vad är fästplattor?

Fästplattor är metallplattor som fungerar som en stadig grund åt trumbromsarnas hårdvara och bromsbackarna. Plattorna är gjorda av stål och har hjulcylindern monterad på dem, till vilken bromsbackarna sedan fästs. Fästplattor håller uppe hela bromssystemet och utan dem har bromsarnas hårdvara inget att gripa tag i. De fästs stadigt på fästplattorna och förser bromsar med det nödvändiga greppet och hållbarheten att stoppa fordonet genom användning av friktion.

Få 3 gratis offerter

Begreppet ”fästplatta” kan ofta orsaka en del förvirring när det gäller bromsarna eftersom att det även hänvisar till en komponent inom skivbromssystemet. I sådana system har bromsbackarna en ”fästplatta”, där friktionsytan är nitad eller limmad på. Dessa fästplattor är formade som ett kommatecken.

Å andra sidan är fästplattor i trumbromsarna formade som djupa tallrikar med hål som fästmedel. Fästplattorna håller bromssystemet tillsammans och kan observeras när föraren trycker ner bromspedalen. Denna rörelse sätter press på den hydrauliska vätskan som finns i bromsledningarna.

En hjulcylinder som innehåller två kolvar vid toppen och botten finns längst upp på fästplattan. Allt eftersom att den hydrauliska vätskan kommer in i cylindern, tvingas kolvarna röra sig uppåt och bromsbackarna trycks mot insidan av trumbromsarna. Detta orsakar friktionkomponenten som finns på ytterkanten av bromsbackarna att komma i kontakt med trumbromsarnas insida. Alla dessa steg resulterar i att friktion skapas som gör att bilen saktar ner vid inbromsning.


Allt om bromsar

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu