Fästplattor i bromssystem på bil

Vad är fästplattor?

Fästplattor är metallplattor som fungerar som en stadig grund åt trumbromsarnas hårdvara och bromsbackarna. Plattorna är gjorda av stål och har hjulcylindern monterad på dem, till vilken bromsbackarna sedan fästs. Fästplattor håller uppe hela bromssystemet och utan dem har bromsarnas hårdvara inget att gripa tag i. De fästs stadigt på fästplattorna och förser bromsar med det nödvändiga greppet och hållbarheten att stoppa fordonet genom användning av friktion.

Begreppet ”fästplatta” kan ofta orsaka en del förvirring när det gäller bromsarna eftersom att det även hänvisar till en komponent inom bromsskivornas system. I sådana system har bromsbackarna en ”fästplatta”, där friktionsytan är nitad eller limmad på. Dessa fästplattor är formade som ett kommatecken.

Å andra sidan är fästplattor i trumbromsarna formade som djupa tallrikar med hål som fästmedel. Fästplattorna håller bromssystemet tillsammans och kan observeras när föraren trycker ner bromspedalen. Denna rörelse sätter press på den hydrauliska vätskan som finns i bromsledningarna.

En hjulcylinder som innehåller två kolvar vid toppen och botten finns längst upp på fästplattan. Allt eftersom att den hydrauliska vätskan kommer in i cylindern, tvingas kolvarna röra sig uppåt och bromsbackarna trycks mot insidan av trumbromsarna. Detta orsakar friktionkomponenten som finns på ytterkanten av bromsbackarna att komma i kontakt med trumbromsarnas insida. Alla dessa steg resulterar i att friktion skapas som gör att bilen saktar ner vid inbromsning.

Allt om bromsar

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.