Spara pengar på byte och reparation av handbromsen

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 36% på bromsreparationer
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du reparera eller byte handbromsen genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 36% på byte eller reparationer av handbroms / parkeringsbroms.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Vad är en handbroms?

Handbromsen, även känd som parkeringsbromsen eller en nödbromsen ser till att bilen står helt stilla när den är parkerad. Det innebär att om din bil är parkerad på en ojämn yta eller i en backe kommer den inte att rulla iväg om handbromsen ligger i.

Parkeringsbromsen sitter mellan förarsätet och passagerarsätet. För att lossa handbromsen trycker man på knappen som sitter i änden av handtaget. När knappen är intryckt sänker du handtaget hela vägen ner.

En handbroms fungerar vanligast genom att en kabel eller en vajer som när handtaget dras upp, delas upp i två delar för att aktivera bromsarna på bakhjulen och på så sätt blockerar hjulen.

När parkeringsbromsen är aktiverad tänds en varningslampa med bokstaven P för parkeringsbroms eller ett utropstecken omgiven av en parentes på instrumentbrädan.

Men om parkeringsbromsens varningslampa fortsätter att lysa när parkeringsbromsen inte används kan det bero på följande fel: Handbromsen kan vara skadad eller så kan en handbromsvajer/handbromswire eller kabel vara trasig. En skadad eller trasig vajer är ett allvarligt fel som måste repareras så fort som möjligt.

Vad innebär det när handbromsen låser sig?

Ibland det händer det att handbromsen låser sig vilket innebär att en handbromswire inte dras tillbaka ute vid hjulen när man lägger ur handbromsen. Det innebär att handbromsen fortfarande ligger i när man kör vilket sliter på bakbromsarna.

Anledningen kan bero på dåliga parkeringsbromskablar/handbromsvajrar. Det kan också bero på att din bil har skivbromsar bak på bilen med kablar som sitter monterade via en liten arm på bromsoken som kan sluta fungera. Om du har trumbromsar på din bil så sitter kablarna direkt på bromsbackarna.

Om parkeringsbromsen i din bil har låst sig bör du se till att få offerter och åtgärda problemet hos en verkstad så fort som möjigt.

Fel på elektrisk handbroms

Att ha fler elektroniska komponenter i bilen ökar risken för att det uppstår fel. Det är därför man behöva göra en felsökning av bilen på en verkstad. Till exempel kan det hända att handbromsen fastnar om bilbatteriet är lågt eller om något är fel på strömförsörjningen.

Att reparera en elektrisk handbroms är mycket dyrare än att reparera en mekanisk: Det är viktigt att man får mindre fel på handbromsen kontrollerade innan det uppstår problem med själva funktionen.

Justera handbroms

Det är viktigt att justera handbromsen för att undvika ojämnt slitage på bromsarna. Eftersom handbromsen är viktig för din säkerhet rekommenderas det att handbromsen justeras av en mekaniker som kan komma åt bilen underifrån eller från kupén: Då behöver man avmontera bilens mittkonsol.

Det är ofta ett billigt och snabbt jobb som bara kostar ett para hundralappar beroende på verkstadens timpris.

Elektrisk handbroms

Den manuella handbromsen med handtag håller långsamt på att försvinna och fler och fler nya bilar är utrustade med elektrisk parkeringsbroms.

Men hur fungerar en elektrisk handbroms? För att aktivera en elektrisk parkeringsbroms trycker man på en knapp med symbolen P för parkeringsbroms. Därefter fungerar den elektriska handbromsen på samma sätt som den mekaniska. Den enda skillnaden är bara själva aktiveringen. Den manuella handlingen när man trycker ner handtaget för att använda handbromsen har nu istället bara automatiserats.

Fördelar med elektrisk handbroms

Den största fördelen med elektronisk parkeringsbroms är att den inte har mekaniska delar vilket minskar slitage och underhåll. Dessutom är den elektriska parkeringsbromsen ansluten till bilens dator, vilket gör det lättare att diagnostisera olika typer av fel.

En annan fördel är att den elektriska parkeringsbromsen automatiskt aktiveras och kopplas från. När man till exempel ska starta i backe aktiveras parkeringsbromsen automatiskt och bromsarna aktiveras sedan när man börjar köra.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Priser på byte och reparationer av bromsar

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 4228 kr 2182 kr - 7785 kr Få offerter
BMW 3740 kr 1758 kr - 7350 kr Få offerter
Ford 3377 kr 1707 kr - 5722 kr Få offerter
Kia 3183 kr 1701 kr - 5504 kr Få offerter
Peugeot 3712 kr 1830 kr - 6313 kr Få offerter
Renault 3438 kr 1557 kr - 5685 kr Få offerter
Skoda 3274 kr 1743 kr - 5785 kr Få offerter
Toyota 3131 kr 1595 kr - 5282 kr Få offerter
Volkswagen 3836 kr 1936 kr - 6544 kr Få offerter
Volvo 3280 kr 1682 kr - 5921 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om bromsarbete

Riktigt bra och trevliga killar. Kreativa och kunniga
Jonathan W.
Volkswagen GOLF GTI (2004)
Jätteduktiga och trevligt bemötande. Bara gott att säga!
Carl B.
Audi A4 (2014)
Smidigt och bra!
Markku P.
Nissan NISSAN QASHQAI+2 (2011)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 258 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter