Jämför priser på byte och reparation av handbromsen

4.6 (8 080)
  • Få offerter från 318 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du reparera eller byte handbromsen genom Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte eller reparationer av handbroms / parkeringsbroms.
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Vad är en handbroms?

Handbromsen, även känd som parkeringsbromsen eller en nödbromsen ser till att bilen står helt stilla när den är parkerad. Det innebär att om din bil är parkerad på en ojämn yta eller i en backe kommer den inte att rulla iväg om handbromsen ligger i.

Parkeringsbromsen sitter mellan förarsätet och passagerarsätet. För att lossa handbromsen trycker man på knappen som sitter i änden av handtaget. När knappen är intryckt sänker du handtaget hela vägen ner.

En handbroms fungerar vanligast genom att en kabel eller en vajer som när handtaget dras upp, delas upp i två delar för att aktivera bromsarna på bakhjulen och på så sätt blockerar hjulen.

När parkeringsbromsen är aktiverad tänds en varningslampa med bokstaven P för parkeringsbroms eller ett utropstecken omgiven av en parentes på instrumentbrädan.

Men om parkeringsbromsens varningslampa fortsätter att lysa när parkeringsbromsen inte används kan det bero på följande fel: Handbromsen kan vara skadad eller så kan en handbromsvajer/handbromswire eller kabel vara trasig. En skadad eller trasig vajer är ett allvarligt fel som måste repareras så fort som möjligt.

Vad innebär det när handbromsen låser sig?

Ibland det händer det att handbromsen låser sig vilket innebär att en handbromswire inte dras tillbaka ute vid hjulen när man lägger ur handbromsen. Det innebär att handbromsen fortfarande ligger i när man kör vilket sliter på bakbromsarna.

Anledningen kan bero på dåliga parkeringsbromskablar/handbromsvajrar. Det kan också bero på att din bil har skivbromsar bak på bilen med kablar som sitter monterade via en liten arm på bromsoken som kan sluta fungera. Om du har trumbromsar på din bil så sitter kablarna direkt på bromsbackarna.

Om parkeringsbromsen i din bil har låst sig bör du se till att få offerter och åtgärda problemet hos en verkstad så fort som möjigt.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 318 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Fel på elektrisk handbroms

Att ha fler elektroniska komponenter i bilen ökar risken för att det uppstår fel. Det är därför man behöva göra en felsökning av bilen på en verkstad. Till exempel kan det hända att handbromsen fastnar om bilbatteriet är lågt eller om något är fel på strömförsörjningen.

Att reparera en elektrisk handbroms är mycket dyrare än att reparera en mekanisk: Det är viktigt att man får mindre fel på handbromsen kontrollerade innan det uppstår problem med själva funktionen.

Justera handbroms

Det är viktigt att justera handbromsen för att undvika ojämnt slitage på bromsarna. Eftersom handbromsen är viktig för din säkerhet rekommenderas det att handbromsen justeras av en mekaniker som kan komma åt bilen underifrån eller från kupén: Då behöver man avmontera bilens mittkonsol.

Det är ofta ett billigt och snabbt jobb som bara kostar ett para hundralappar beroende på verkstadens timpris.

Elektrisk handbroms

Den manuella handbromsen med handtag håller långsamt på att försvinna och fler och fler nya bilar är utrustade med elektrisk parkeringsbroms.

Men hur fungerar en elektrisk handbroms? För att aktivera en elektrisk parkeringsbroms trycker man på en knapp med symbolen P för parkeringsbroms. Därefter fungerar den elektriska handbromsen på samma sätt som den mekaniska. Den enda skillnaden är bara själva aktiveringen. Den manuella handlingen när man trycker ner handtaget för att använda handbromsen har nu istället bara automatiserats.

Fördelar med elektrisk handbroms

Den största fördelen med elektronisk parkeringsbroms är att den inte har mekaniska delar vilket minskar slitage och underhåll. Dessutom är den elektriska parkeringsbromsen ansluten till bilens dator, vilket gör det lättare att diagnostisera olika typer av fel.

En annan fördel är att den elektriska parkeringsbromsen automatiskt aktiveras och kopplas från. När man till exempel ska starta i backe aktiveras parkeringsbromsen automatiskt och bromsarna aktiveras sedan när man börjar köra.

Få offerter

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(514)
1.712 kr / 31%
BMW
4.6
(633)
1.494 kr / 33%
Ford
4.6
(413)
1.362 kr / 30%
Kia
4.6
(386)
1.209 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(270)
2.146 kr / 35%
Peugeot
4.7
(388)
1.525 kr / 33%
Skoda
4.7
(338)
1.544 kr / 33%
Toyota
4.6
(466)
1.618 kr / 33%
Volkswagen
4.6
(1 189)
1.862 kr / 34%
Volvo
4.6
(1 224)
1.630 kr / 32%

Omdömen om bromsarbete

Euromaster Eskilstuna
ungefär 4 timmar
Inget att klaga på
Daniel
Nissan NISSAN X-TRAIL (2017)
3D Bilverkstad
ungefär 18 timmar
Mycket nöjd med arbetet.
Mokhtar G.
Mercedes-Benz E-Klass (W212/207) (2015)
Mekomera Verkstad
ungefär 23 timmar
Ett mycket positivt helhetsintryck. Seriösa, bra pris och service. Blir en 4a eftersom det är för...
Cristian S.
Volkswagen Passat (2016)

Få offerter

Jämför offerter på: reparation och byte av handbromsen / parkeringsbromsen.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 157 kr*
4.6 (8 493)
Spara i genomsnitt 55%*

Beställ ett hjulbyte online. Du får bytt hjul, kontroll av däcktrycket och en visuell kontroll av bl.a. bromsarna. Kom ihåg att ta med hjul som ska monteras.

Spara i snitt 756 kr*
4.6 (3 383)
Spara i genomsnitt 55%*

Köp dina däck online inklusive montering och få skarpa priser på populära märken som Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli m.fl.

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (18 869)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 144)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.