Spara pengar på byte av bromsklossar & bromsbackar

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 36% på bromsreparationer
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta bromsklossar / bromsbackar genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 36% på byte av bromsklossar och bromsbackar.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: byte av bromsklossar och bromsbackar.

Nedslitna bromsbelägg?

När byter man bromsklossar och bromsbackar?

På både bromsklossar/bromsbelägg och bromsbackar ska det finnas ett lager bromsbelägg på ytan som utsätts för friktion vid inbromsning.

Men när ska bromsklossarna bytas? När klossar och skivor utsätts för friktion under en längre tid så blir beläggningen tunnare. Men när man måste byta klossar eller brickor beror på flera saker. För det första är din körstil avgörande för hur länge bromsbeläggen kommer hålla. Om du kör mycket stadstrafik - och bromsar mycket - eller kör lite aggressivt och bromsar in hårt efter att accelererat upp i hög hastighet så kommer beläggningen på bromsklossarna och skivorna att slitas snabbare. Om du däremot kör längre resor på motorvägar så slits bromsarna mindre.

Hur länge håller bromsklossar?

Bromsklossarna håller ungefär i ungefär 6 000 och 10 000 körda mil.

Bromsklossarna håller mycket längre än bromsbackarna. Det beror på att klossarna sitter i trumbromsarna, som endast sitter bakpå bilen. Dessa används bara cirka 30% jämfört med bromsskivorna som sitter fram på och står för 70% av bromseffekten. Därför håller beläggningen på bromsbackarna cirka 15 000 - 20 000 mil.

Vissa bilar har en så kallad slitageindikator eller slitagevarnare för bromsbeläggningen. Det innebär att en varningslampa i instrumenpanelen kommer tändas när det är dags att byta bromsbelägg . Det finns en sensor vid bromsklossarna som märker när beläggningen på klossarna är nedslitna.

Hur fungerar bromsklossar och bromsbackar

Ett bromssystem har antingen bromsskivor eller trumbromsar. på bromsskivor sitter bromsbelägg på insidan av bromsoket som är monterad runt bromsskivan. När du bromsar pressas bromsvätskan ner genom bromsslangarna, vilket skapar ett hydrauliskt tryck som pressar bromsbeläggningen mot skivan så att bilen bromsar. Det är i denna process som bromsbeläggningen på klossarna slits.

De flesta bilar har bromsskivor - både fram och bak på bilen. Vissa mindre bilar har dock en uppsättning trumbromsar bak, vilket kan beror på flera saker. I trumbromsar ser en cylinder till att två bromsbrickor pressas utåt mot trumman som är fastmonterad på insidan av hjulet. Systemet är detsamma som för bromsskivor - i båda fallen är det ytan av beläggningen som utsätts för friktion. Men trumbromsar finns oftare i små bilar eftersom de inte är lika starka som bromsskivor och behöver inte dra så mycket vikt. Dessutom kräver trumbromsar i allmänhet mindre underhåll eftersom de bara bromsar 30% av den totala bromsförmågan och därmed slits mindre. De är också billigare - så dyrare bromsskivor behövs alltå inte i små bilar.

Våra mekaniker rapporterar om att bakre bromsskivor på små bilar ibland måste bytas ut på grund av rost – de är alltså inte nedslitna utan har använts så lite att metallen på bromsskivan har angripits av rost. Det beror på att värmen som annars uppstår av friktionen när man bromsar slutar hålla rosten borta.

Pris för byte av bromsklossar

Priset för ett nytt par bromsklossar/bromsbelägg är inte högt. Det ligger på mellan 600 och 1 200 kronor. Om man sedan lägger på priset för själva arbetet så hamnar man på omkring 1 600 kronor. Men du ska dock komma ihåg att det inte är ofta man bara byter klossarna. Klossarna byts ofta i samband med skivorna. Byta bromsklossar kan du exempelvis göra om du ska sälja din bil eller om bromsskivan är ok skick medan klossarna är helt nedslitna.

Behöver du nya bromsbackar ligger priset för själva reservdelen någonstans mellan 300 och 600 kronor. Inklusive arbetstid slutar jobbet på cirka 1 700 kronor.

Om du själv vill ta på dig jobbet kan du läsa vår guide till hur man själv byter bromsbelägg.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: byte av bromsklossar och bromsbackar.

Priser på byte och reparationer av bromsar

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 4228 kr 2182 kr - 7785 kr Få offerter
BMW 3740 kr 1758 kr - 7350 kr Få offerter
Ford 3377 kr 1707 kr - 5722 kr Få offerter
Kia 3183 kr 1701 kr - 5504 kr Få offerter
Peugeot 3712 kr 1830 kr - 6313 kr Få offerter
Renault 3438 kr 1557 kr - 5685 kr Få offerter
Skoda 3274 kr 1743 kr - 5785 kr Få offerter
Toyota 3131 kr 1595 kr - 5282 kr Få offerter
Volkswagen 3836 kr 1936 kr - 6544 kr Få offerter
Volvo 3280 kr 1682 kr - 5921 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om bromsarbete

Riktigt bra och trevliga killar. Kreativa och kunniga
Jonathan W.
Volkswagen GOLF GTI (2004)
Jätteduktiga och trevligt bemötande. Bara gott att säga!
Carl B.
Audi A4 (2014)
Smidigt och bra!
Markku P.
Nissan NISSAN QASHQAI+2 (2011)

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 258 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter