Spara pengar på byte av bromsrör

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 36% på bromsreparationer
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta bromsrör genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 36% på byte av bromsrör.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av bromsrör.

Vad är ett bromsrör?

Bromsrören i bilen går från bromsvätskebehållaren genom huvudbromscylindern och vidare ner till varje hjul. För att nå ut till alla hjul sitter rören under bilen.

Fabriksmonterade rör är vanligtvis gjorda av järn eftersom det är ett billigare material, men med tiden kommer rören att rosta och då måste man tillslut byta ut dem. När en mekaniker byter ut de slitna bromsrören av järn ersätts de med bromsrör av koppar. Koppar håller längre och rostar inte.

Som tidigare nämnts leds bromsvätskan genom huvudbromscylindern och ner genom bilens bromssystem och ut till hjulen. Om din bil har skivbromsar (vilket de flesta bilar har) är bromsröret vid varje hjul anslutet till en flexibel bromsslang av gummi. Här överförs vätskan till bromsoket. Detsamma gäller för trumbromsar, men då är gummislangen istället fäst på hjulcylindern inuti trumman. I båda systemen överför bromsrören ett hydrauliska tryck som uppstår när föraren trycker ner bromspedalen.

Bromsrören måste kontrolleras kontinuerligt eftersom dem är en viktig del av ditt bromssystem. Din bil kommer heller inte godkännas vid besiktningen om bromsrören är sönder eller rostiga.

När måste jag byta bromsrör?

Med tiden kommer bilens bromsrör att påverkas av vägsalt som kan orsaka rost. När ett bromsrör ser rostigt ut är det dags att byta ut det. Av den anledningen är det bra att kontrollera bromsrören regelbundet - till exempel när du byter däck. Om bromsrören är sönder finns det risk för att det börjar läcka bromsvätska, vilket kommer att minska hydraultrycket i bromssystemet. Med tiden kan detta påverka bilens bromsprestanda vilket kan bli farligt.

Trasiga bromsrör

Eftersom bromsrören i helt nya bilar vanligtvis är gjorda av järn måste rören tillslut bytas ut. Detta brukar göras runt besiktningen eftersom en bil oftast inte går igenom besiktningen om det finns rost på karosse eller på bilens bromsrör. Om du tar bilen till verkstaden för att kontrollera bromsrören innan besiktningen kan mekanikern byta dem till kopparbromsrör. Bromsrör av koppar rostar inte och kommer inte behöva bytas igen.

Det finns dock andra sätt att ta reda på om bromsrören inte fungerar. Detta ska du kontrollera:

 • Är dina bromsrör rostiga? Det vanligaste tecknet är synlig rost på rören, vilket går att se när du kollar på bilens undersida.
 • Om bromsvätskan läcker kan det vara ett tecken på att bromsrören är sönder.
 • Du kan märka att bromssträckan har blivit längre.
 • Du kan ibland uppleva att din bil glider ut eller att bromspedalen börjar vibrera när du gör en snabb och hård inbromsning.

Hur byter man bromsrör?

Du kan inte byta bromsrör själv, såvida du inte har tillräckliga erfarenhet som mekaniker och hantverkare eller har all rätt utrustning, inklusive en bromsrörsnyckel, en bromsrörsats och ett koningsverktyg. Så här ser proceduren ut:

Innan du börjar bytet måste bilen lyftas från marken och hjulen tas bort eftersom de sitter framför bromsrören. För att inte förlora för mycket bromsvätska måste en behållare placeras under bromsslangarna, annars kan bromsvätska rinna ut ur rören. Sedan ska du ta bort de korta bromsslangarna av gummi från rörets ände.

När det är klart kan du ta bort de slitna bromsrören i båda ändarna. Montera av rören vid skarvarna och dra ut dem helt.

Sedan ska du ha rätt form för de nya kopparbromsrören. För det behöver du en bromsrörssats och ett koningsverktyg. Du använder koningsverktyget för att se till att anslutningen är tät när du monterar de nya rören. Om du inte vet hur man ska kona bromsrör eller använda ett koningsverktyg bör du låta en mekaniker byta ut bromsrören åt dig.

Sedan kan du böja och forma de nya rören så att de passar till formen på de gamla rören. På så sätt kan du vara säker på att de passar till systemet. När de nya rören väl har rätt form kan du montera dem.

För att undvika att det kommer luft i systemet är det viktigt att alltid lufta bilens bromsar efter att du bytt bromsrör. För detta behöver du ett bromsluftningsverktyg.

Totalt tar hela operationen runt 3-4 timmar.

För att allt ska bli rätt rekommenderar vi att en mekaniker byter ut bromsrören åt dig.

Hur mycket kostar det att byta bromsrör? Här på autobutler.se kan du få offerter på jobbet och jämföra priser för att få det bästa erbjudandet nära dig.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av bromsrör.

Priser på byte och reparationer av bromsar

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 4228 kr 2182 kr - 7785 kr Få offerter
BMW 3740 kr 1758 kr - 7350 kr Få offerter
Ford 3377 kr 1707 kr - 5722 kr Få offerter
Kia 3183 kr 1701 kr - 5504 kr Få offerter
Peugeot 3712 kr 1830 kr - 6313 kr Få offerter
Renault 3438 kr 1557 kr - 5685 kr Få offerter
Skoda 3274 kr 1743 kr - 5785 kr Få offerter
Toyota 3131 kr 1595 kr - 5282 kr Få offerter
Volkswagen 3836 kr 1936 kr - 6544 kr Få offerter
Volvo 3280 kr 1682 kr - 5921 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om bromsarbete

Riktigt bra och trevliga killar. Kreativa och kunniga
Jonathan W.
Volkswagen GOLF GTI (2004)
Jätteduktiga och trevligt bemötande. Bara gott att säga!
Carl B.
Audi A4 (2014)
Smidigt och bra!
Markku P.
Nissan NISSAN QASHQAI+2 (2011)

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 258 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter