Jämför priser på byte av bromsrör

4.6 (8 337)
 • Få offerter från 314 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 581 kr* på bromsreparationer
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du byta bromsrör genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 581 kr* på bromsreparationer
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av bromsrör.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Byte av bromsrör.

Vad är ett bromsrör?

Bromsrören i bilen går från bromsvätskebehållaren genom huvudbromscylindern och vidare ner till varje hjul. För att nå ut till alla hjul sitter rören under bilen.

Fabriksmonterade rör är vanligtvis gjorda av järn eftersom det är ett billigare material, men med tiden kommer rören att rosta och då måste man tillslut byta ut dem. När en mekaniker byter ut de slitna bromsrören av järn ersätts de med bromsrör av koppar. Koppar håller längre och rostar inte.

Som tidigare nämnts leds bromsvätskan genom huvudbromscylindern och ner genom bilens bromssystem och ut till hjulen. Om din bil har skivbromsar (vilket de flesta bilar har) är bromsröret vid varje hjul anslutet till en flexibel bromsslang av gummi. Här överförs vätskan till bromsoket. Detsamma gäller för trumbromsar, men då är gummislangen istället fäst på hjulcylindern inuti trumman. I båda systemen överför bromsrören ett hydrauliska tryck som uppstår när föraren trycker ner bromspedalen.

Bromsrören måste kontrolleras kontinuerligt eftersom dem är en viktig del av ditt bromssystem. Din bil kommer heller inte godkännas vid besiktningen om bromsrören är sönder eller rostiga.

När måste jag byta bromsrör?

Med tiden kommer bilens bromsrör att påverkas av vägsalt som kan orsaka rost. När ett bromsrör ser rostigt ut är det dags att byta ut det. Av den anledningen är det bra att kontrollera bromsrören regelbundet - till exempel när du byter däck. Om bromsrören är sönder finns det risk för att det börjar läcka bromsvätska, vilket kommer att minska hydraultrycket i bromssystemet. Med tiden kan detta påverka bilens bromsprestanda vilket kan bli farligt.

Trasiga bromsrör

Eftersom bromsrören i helt nya bilar vanligtvis är gjorda av järn måste rören tillslut bytas ut. Detta brukar göras runt besiktningen eftersom en bil oftast inte går igenom besiktningen om det finns rost på karosse eller på bilens bromsrör. Om du tar bilen till verkstaden för att kontrollera bromsrören innan besiktningen kan mekanikern byta dem till kopparbromsrör. Bromsrör av koppar rostar inte och kommer inte behöva bytas igen.

Det finns dock andra sätt att ta reda på om bromsrören inte fungerar. Detta ska du kontrollera:

 • Är dina bromsrör rostiga? Det vanligaste tecknet är synlig rost på rören, vilket går att se när du kollar på bilens undersida.
 • Om bromsvätskan läcker kan det vara ett tecken på att bromsrören är sönder.
 • Du kan märka att bromssträckan har blivit längre.
 • Du kan ibland uppleva att din bil glider ut eller att bromspedalen börjar vibrera när du gör en snabb och hård inbromsning.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 314 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Hur byter man bromsrör?

Du kan inte byta bromsrör själv, såvida du inte har tillräckliga erfarenhet som mekaniker och hantverkare eller har all rätt utrustning, inklusive en bromsrörsnyckel, en bromsrörsats och ett koningsverktyg. Så här ser proceduren ut:

Innan du börjar bytet måste bilen lyftas från marken och hjulen tas bort eftersom de sitter framför bromsrören. För att inte förlora för mycket bromsvätska måste en behållare placeras under bromsslangarna, annars kan bromsvätska rinna ut ur rören. Sedan ska du ta bort de korta bromsslangarna av gummi från rörets ände.

När det är klart kan du ta bort de slitna bromsrören i båda ändarna. Montera av rören vid skarvarna och dra ut dem helt.

Sedan ska du ha rätt form för de nya kopparbromsrören. För det behöver du en bromsrörssats och ett koningsverktyg. Du använder koningsverktyget för att se till att anslutningen är tät när du monterar de nya rören. Om du inte vet hur man ska kona bromsrör eller använda ett koningsverktyg bör du låta en mekaniker byta ut bromsrören åt dig.

Sedan kan du böja och forma de nya rören så att de passar till formen på de gamla rören. På så sätt kan du vara säker på att de passar till systemet. När de nya rören väl har rätt form kan du montera dem.

För att undvika att det kommer luft i systemet är det viktigt att alltid lufta bilens bromsar efter att du bytt bromsrör. För detta behöver du ett bromsluftningsverktyg.

Totalt tar hela operationen runt 3-4 timmar.

För att allt ska bli rätt rekommenderar vi att en mekaniker byter ut bromsrören åt dig.

Hur mycket kostar det att byta bromsrör? Här på autobutler.se kan du få offerter på jobbet och jämföra priser för att få det bästa erbjudandet nära dig.

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av bromsrör.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(523)
1.750 kr / 31%
BMW
4.6
(652)
1.481 kr / 33%
Ford
4.6
(423)
1.358 kr / 30%
Kia
4.6
(408)
1.228 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(278)
2.221 kr / 36%
Peugeot
4.7
(401)
1.521 kr / 32%
Skoda
4.7
(351)
1.536 kr / 32%
Toyota
4.6
(469)
1.593 kr / 34%
Volkswagen
4.6
(1 227)
1.861 kr / 33%
Volvo
4.6
(1 270)
1.588 kr / 32%

Omdömen om bromsarbete

SK Bil i Helsingborg
ungefär 15 timmar
Bra service och pris.
Jari J.
Hyundai I 30 CW (2011)
Sweden Car Service
en dag
Trevlig och service inriktad ,bra arbete ,snbbt att få tid till bilen
Bo
Hyundai i40 (2015)
Nacka Autoservice AB
2 dagar
Friendly and efficient crew.
Aurelien L.
Peugeot 307 XS 2,0 KOMBI (2003)

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 700 kr*
4.3 (2 534)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 800 kr*
4.5 (77)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 955 kr*
4.6 (19 274)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 292)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.