Byta Bromsvätska

18 februari 2015, 10:07

Bromsvätskan är kritisk för att bromsarna ska fungera och hålla uppe säkerheten medan du kör. Det aktiverar kraften som skapas genom att trycka ner bromspedalen och för över kraften direkt till själva hjulet. Detta gör så att du kan sakta ner när bromsen trycks ner.

Den värme som genereras från friktionen som skapas av att bromsa kan, över tid, skada bromsvätskan eller förvandla den till ånga. Detta hindrar bromsar från att fungera och kan vara extremt farligt om du kör I hög hastighet eller i trånga utrymmen.

Bromsvätska tjänar även ett annat syfte: det fungerar som ett smörjmedel för rörliga delar och förhindrar rost. Om din bromsvätska inte är i bästa skick, kan detta påverka olika delar av bilen och dess prestanda.

Byta Bromsvätska

 • Bromsvätska ska helst bytas ut vartannat år. Väntar man längre än så, kan vatteninnehållet i vätskan bli för hög.
 • Innan du byter ut vätskan måste du spola av systemet. För att göra detta behöver du en behållare för vätskan som rinner ut, en skiftnyckel och en burk med bromsrengöringsmedel.
 • Börja med att rengöra huvudcylindern med bromsrengöringsmedlet innan du öppnar den.
 • Efter det tömmer du vätskan. Du kan antigen välja vakuumblödningsmetoden eller tryckblödningsmetoden; i båda fallen kommer du antagligen behöva köpa utrustning som hjälper dig.
 • När du har tagit ut den gamla bromsvätskan, fyll på cylindern igen med ny vätska.
 • Var säker på att du köper rätt vätska. Bromsvätska klassificeras enligt sin kokpunkt. De flesta bilar använder DOT 4 eller DOT 5.1 bromsvätska men kolla vilken du behöver innan du gör bytet.
 • Du kommer behöva höja bilen något med hjälp av en domkraft så att du kan komma åt varje broms individuellt. Någon kommer behöva hjälpa dig med att trycka ner bromspedalen något. När pedalen trycks ner, öppna bromsluftningsventilen för varje hjul i tur och ordning och dränera den gamla vätskan i en behållare. Så snart din assistent trycker ner pedalen hela vägen till golvet, stäng ventilen för att förhindra att onödig fukt kommer in.
 • Upprepa detta steg för varje hjul tills all vätska är tömd. Det kan även hända att du behöver gå tillbaka och fylla på huvudcylindern några gånger däremellan.
 • När du har gjort detta för varje hjul, pumpa bromspedalen 20 eller 30 gånger så att vätskenivån i huvudcylindern ökar.
 • Ifall bromsvarningslampan tänds efter du har slutfört processen, tryck ner bromspedalen snabbt och bestämt för att lampan ska släckas.

Varför är det viktigt att byta bromsvätska regelbundet?

För att bromsvätskan ska göra sitt jobb ordentligt, är det viktigt att den inte är förorenad med andra ämnen. Närvaron av luft eller vatten i vätskan kan vara skadlig för bilens prestanda. Varken luft eller vatten kan stå emot samma tryck som bromsvätskan måste för att kunna göra sitt jobb ordentligt.

Metoder för att tömma vätskan

Det finns olika metoder som du kan använda för att effektivt dränera bort den befintliga bromsvätskan. Tryckblödning är förmodligen den enklaste. Du kan köpa en tryckblödare för en liten summa pengar och det kommer ta bort en hel del besvär vid tömningsprocessen.

Vakuummetoden är lika effektiv men det kan vara dyrare att få tag på en bra vakuumpump, och du kommer behöva hitta en som passar bredden på din huvudcylinder för att se till att den dränerar vätskan ordentligt utan att låta luft eller vatten komma in.

Enkelt men smutsigt och tidskrävande

Byta bromsvätska själv är inte särskilt svårt. Det är däremot ett rörigt och tidskrävande arbete. Verktygen för att utföra jobben kan vara kostsamma, även om vätskan i sig är relativt billig. Ifall du är villig att smutsa ner händerna (och förmodligen alla dina kläder), för att göra jobbet själv kommer du att spara pengar. Däremot kommer din lokala mekaniker ha alla verktyg och kunskapen som behövs för att göra jobbet ordentligt och du kan använda den tiden för att göra något mer produktivt.

Allt om bromsar

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.