Jämför priser på byte & felsökning av ABS-givare

4.6 (8 337)
 • Få offerter från 314 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 581 kr* på bromsreparationer
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du byta abs-givare genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 581 kr* på bromsreparationer
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av abs-givare.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning och byte av ABS-givare.

Vad är en ABS-givare?

Byte av ABS-givare

ABS-givare är avgörande för att ABS-systemet ska kunna fungera. Vid en hård inbromsning under t.ex. en plötslig nödsituation förhindrar systemet hjulen från att blockeras. Vilket gör det möjligt för föraren att behålla kontrollen över bilen. En ABS-givare eller ABS-sensor som de också kallas, består av en ring och en magnet.

ABS-sensorer sitter på varje hjul av bilen: Deras funktion är att övervaka hjulens rotationshastighet. Vilken information som ABS-sensorn skickar till datorn avgör hur datorn anpassar bromstrycket. Informationen om hjulets rotation kommer också till användning för både motorsystemet, drivsystemet och navigationssystemet.

Det är därför ABS-sensorerna är så nödvändiga och viktiga för både säkerheten och komforten.

Hur byter man ABS-sensor?

Skulle det uppstå något fel på en av ABS-givarna är det möjligt att byta ut dem. Innan du byter en sensor behöver du först rengöra den med en metallborste. Sedan kan du installera den nya ABS-givaren och se till att sensorkabeln är rätt placerad och sitter fast ordentligt. För en bilmekaniker eller praktisk bilägare går det relativt snabbt och enkelt att byta ut en ABS-givare. Jobbet bör ta ungefär tio minuter.

Är du osäker bör du låta en kvalificerad mekaniker testa och mäta dina abs givare åt dig, för att som sensorerna sitter rätt eller behöver bytas ut. Jämför offerter här:

Så vet du att en ABS-givare är trasig

Efter ett tag kan sensorernas ABS-ring och magnet slitas ut och ändra ABS-sensorns prestanda. Det finns vissa tydliga tecken som indikerar att en eller flera av ABS-sensorerna är trasiga.

 • Varningslampan för ABS lyser på bilens instrumentpanel.
 • Det blir svårare att sakta ner när det regnar eller är halt på vägen.
 • Bromssträckan är längre än normalt.
 • Vid hård bromsning blockeras hjulen och du tappar kontroll över bilen.

Men hur vet man vilken ABS-givare som är trasig? För att ta reda på det måste man testa varje givare.

Testa ABS-givare - hur gör man?

Det finns olika metoder för att testa och mäta ABS-sensorerna i bilen: Testen kan utföras med hjälp av en multimeter eller voltmätare som mäter strömmen, med en ohmmeter som mäter det elektriska motståndet eller slutligen också med ett oscilloskop. Den enklaste metoden för testet är dock genom att använda en voltmätare till att mäta strömmen.

Men först måste du veta följande: Vart sitter en ABS-givare? Den är sitter vanligtvis på hjulnavet. När sensorns plats väl har identifierats måste ledningarna till sensorn först tas bort och därefter ska voltmätaren anslutas till sensorn. Du utför testet genom att snurra på hjulet, vilket gör att du sedan kan mäta och läsa av spänningen.

Om du inte vågar dig på att själv testa ABS-givaren kan du be om offerter från lokala bilverkstäder som mäter sensorerna genom att titta på felkoderna i bildatorn.

Hur rengör man ABS-givare

När ABS-lampan på instrumentpanelen tänds behöver det inte alltid betyda att sensorn är defekt, ibland behöver den bara rengöras.

Innan du börjar rengöra sensorn måste bilen var lite förberedd. Se till att du har parkerat på en jämn yta, lagt i parkeringsbromsen och lyft ditt fordon med domkraft. Därefter kan du avmontera hjulet.

Som ett skydd kan ABS-givaren vara täckt med ett lager plast som tillfälligtvis måste tas bort. Efteråt kan du ta bort sensorn genom att skruva av bultarna, utan att behöva dra. När detta är gjort kan du rengöra givaren genom att antingen använda ett rengöringsmedel eller bara genom att torka av den med en trasa.

När givaren är rengjord ska den monteras fast på samma sätt som du tog bort den - kom ihåg att sätta på plasten på givaren igen.

Eftersom ABS-givarna är så pass lättillgängliga brukar det rekommenderas att man rengör dem varje gång man byter bromsbelägg.

Hur fixar man en ABS-sensor?

Om du har rengjort eller till och med bytt ut ABS-sensorerna men fortfarande kan läsa av felkoder eller se att lampan på instrumentpanelen lyser, kan något vara fel på en kabel eller sladd. För att fixa detta kan du behöva rätta till ABS-givarens ledning eller löda eventuella trasiga trådar.

Ibland går det helt enkelt inte fixa ABS-sensorkabeln och då blir man nödvändig till att byta ut hela sensorn.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 314 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning och byte av ABS-givare.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(523)
1.750 kr / 31%
BMW
4.6
(652)
1.481 kr / 33%
Ford
4.6
(423)
1.358 kr / 30%
Kia
4.6
(408)
1.228 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(278)
2.221 kr / 36%
Peugeot
4.7
(401)
1.521 kr / 32%
Skoda
4.7
(351)
1.536 kr / 32%
Toyota
4.6
(469)
1.593 kr / 34%
Volkswagen
4.6
(1 227)
1.861 kr / 33%
Volvo
4.6
(1 270)
1.588 kr / 32%

Omdömen av bromsarbete

SK Bil i Helsingborg
ungefär 15 timmar
Bra service och pris.
Jari J.
Hyundai I 30 CW (2011)
Sweden Car Service
en dag
Trevlig och service inriktad ,bra arbete ,snbbt att få tid till bilen
Bo
Hyundai i40 (2015)
Nacka Autoservice AB
2 dagar
Friendly and efficient crew.
Aurelien L.
Peugeot 307 XS 2,0 KOMBI (2003)

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 700 kr*
4.3 (2 534)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 800 kr*
4.5 (77)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 955 kr*
4.6 (19 274)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 292)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.