Förläng bromsarnas livslängd

20 augusti 2015, 09:00

Det kan vara kostsamt att byta bromsar på bilen. Men det många förare inte inser är att körstil drastiskt påverkar bromsarnas hållbarhet. Om du gör några små ändringar i din körning kan bromsarna hålla mycket längre utan att ett byte behövs.

6 körtips för att spara på bromsarna

Nedanför listas 6 enkla tips som inte kräver mycket tid eller pengar, men kan spara dig en förmögenhet i det långa loppet. Om du tänker på detaljerna varje gång du kör så kan du drastiskt minska antalet gånger bromsarna behöver bytas.

1) Motorbromsa

Ju hårdare du bromsar, desto mer sliter det på bromsbeläggen. Om du regelbundet gör snabba inbromsningar i hög hastighet så sätts mycket onödig press på bromsarna. Om du kör på motorvägen och ska av på avfarten, kan du blinka tidigt och låta bilen bromsa in av sig själv innan du svänger av.

2) Titta framåt

Det låter självklart men du skulle bli förvånad över hur många förare det finns som inte är fullt medvetna om vad som händer framför dem. Se till att hålla uppmärksamheten uppe och försök förutse eventuella inbromsningar. På så sätt har du gott om tid att ta bort foten från gaspedalen, motorbromsa så mycket som möjligt och bara använda bromsen när du måste.

3) Lasta ur bilen

Vi är alla skyldiga när det kommer till att lämna saker i bilen bara för att vi inte orkar ta ut dem. Men ju tyngre bilen är, desto mer tar det på bromsarna. Du minskar dramatiskt livslängden på bromsbeläggen om du kör runt med en överlastad bil.

4) Ta inte efter andras vanor

Bara för att andra kör på ett sätt som skadar bromsarna, betyder det inte att du bör köra på samma sätt. Även om personen framför dig inte har bra framförhållning och inte tänker på att bromsa in i tid, har du fortfarande möjligheten att se långt fram och bromsa in försiktigt. Låt inte andra människors vanor vara en ursäkt, och låt dem inte påverka hur ofta du måste byta bromsar.

5) Tänk på alla regelbundna resor du gör

Om du kör till och från jobbet regelbundet kan stress och girighet ofta påverka din körning. Snabba accelerationer och inbromsningar är vanligt vid daglig körning eftersom att vi ofta är trötta på att köra samma sträckor. Men eftersom att du känner till din sträcka väl så är det bättre att skapa hälsosamma vanor. Du vet exakt var alla trafikljus och rondeller är innan du når dem, så en mildare körning sparar både på bromsar och stress.

6) Få dina bromsar servade

Genom att regelbundet hålla koll på bromsarna genom service, kan du fixa småproblemen innan de blir större. Detta betyder bättre bromsar en längre tid och mindre pengar ur din ficka på onödiga utgifter.

Allt om bromsar

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.