Byte av bromsbelägg och skivor på bil

Byta bromsbelägg

Bromsbelägg är en av bilens delar som utsätts för mest slitage. Om du regelbundet kör i stan, måste du byta ut dina bromsbelägg mer regelbundet eftersom att du startar och stannar mycket oftare. Bromsbeläggen kan behöva bytas ut ofta, men den goda nyheten är, att de är lätta att byta ut och kräver inga specialverktyg.

Byta bromsbelägg på bilen

Steg 1 Lossa muttrarna på hjulen och lyft upp bilen med hjälp av en domkraft. Ta av hjulet helt (ett i taget) för att få full tillgång till bromsenheten.

Steg 2 Lokalisera de två skruvarna som håller oken på plats. Om du inte kan hitta dem bör du kunna finna ett diagram i manualen som visar vart du ska leta. I värsta fall är det bara att söka på webben efter ditt specifika bilmärke och modell.

Steg 3 När bultarna är avmonterade, kan bromsoken vändas uppåt. Den hydrauliska ledningen är flexibel och kommer flytta på sig. Det finns ingen anledning at koppla bort några hydrauliska ledningar under processen.

Steg 4 Nu kan du tydligt se bromsbeläggen och inspektera deras tillstånd. Det finns två sätt att ta reda på om beläggen måste bytas ut. Det första är att titta på ifall metallflikarna som fungerar som indikatorer har kontakt med bromsskivorna. Om detta är fallet måste beläggen bytas ut. Det andra är att titta på bromsbeläggets tjocklek. Om de är tunnare än 3 millimeter, måste de bytas ut.

Steg 5 Nästa steg är att ta ut bromsbeläggen under klämman och av från hjulet.

Steg 6 Dina nya belägg kommer också med nya klämmor. Klämmorna klickas bara på plats och behöver inga skruvar. Använd alltid de nya klämmorna som kommer till det nya belägget istället för att återanvände de gamla. Varje belägg har vanligtvis två klämmor som bytas ut en i taget.

Steg 7 Du kommer se att de nya beläggen kommer med ett paket av fett. Spara detta! Applicera en liten mängd på varje klämma så att de inte gnisslar för mycket.

Steg 8 Bromsbeläggen är lika enkla att sätta på som att ta av, men klämmorna kan vara lite svårare.

Steg 9 Det är möjligt att kolvarna måste tryckas bakåt för att ge plats år de nya beläggen som är tjockare än de gamla. Kolvarna är den del av bilen som rör sig när du trycker ner bromspedalen. Kolvarna pressar bromsbeläggen som stoppar rotorn och i sin tur bilen.

Steg 10 Du kommer att behöva använda en C-klämma för att trycka bak kolvarna för att ge plats åt de nya bromsbeläggen. Om din bil har mer än en kolv per bromsbelägg, måste du trycka bak båda på samma gång annars kan en av dem lossna. I detta skede måste du vara extremt försiktig. Det kräver en hel del tålamod, och kommer att vara skillnaden mellan ett säkert byte och ett mycket värre problem. Vad du än gör, skada inte gummitätningen som omger och skyddar kolvarna. Se till att inte göra några plötsliga rörelser och tryck stadigt.

Steg 11 Var medveten om att när du trycker bak kolvarna, kommer nivån på bromsvätskan i bilen stiga. Om bilen precis blivit servad, finns det risk för att bromsvätskan är toppad och riskerar att spillas ut. Ta av locket för huvudcylinderns behållare och kontrollera nivån innan du trycker tillbaka kolvarna. Om vätskan är på gränsen att spillas ut, kan du använda en gummislang och tappa ut en del. Vätskenivån kommer då naturligt att sjunka allt eftersom att bromsarna slits. Se bara till att vätskenivån inte sjunker under miniminivån markerad på huvudcylindern.

Steg 12 När du har drivit kolvarna tillbaka, bör du inte ha några problem med att sätta på oken över de nya beläggen. Oken kan kännas snävare på det nya bromsbelägget men så länge kolvarna är intryckta, ska det inte vara några problem.

Steg 13 Montera på däcken och de gamla bultarna. Gör sedan om processen på resten av hjulen.

Steg 14 Testa bromsarna efteråt och var säker på att de beter sig som de ska.

Om du har några bekymmer eller tvivel om processen, stoppa det du gör och låt en mekaniker titta på bromsarna. Det är oerhört viktigt att du aldrig riskerar din och andras säkerhet.

Allt om bromsar

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.