Jämför priser på byte av bromsservo

4.6 (7 811)
 • Få offerter från 309 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 34%* eller 1 740 kr* på bromsreparationer
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter nu
Du sparar i genomsnitt
34%*
Därför ska du byta bromsservo genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 34%* motsvarande 1 740 kr* på bromsreparationer
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av bromsservo
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Vad är en bromsservo?

bromsservo / bromskraftsförstärkare

En bromsservo förstärker kraften på bromspedalen. Nedan kan du läsa om hur bromsservon är konstruerad. Bromssystemet är en av de viktigaste delarna i din bil eftersom det gör din körning mer säker. Idag finns en bromsservo - även kallad bromskraftsförstärkare eller vakuumservo - i alla bromssystem på nya bilar.

Bromsservon utvecklades på 1960-talet men användes då endast i fordon i den högre prisklassen, till exempel i en Mercedes 300 SL. På den tiden kallades systemet huvudsakligen för "bromsassistans". På 1980-talet blev användningen av bromsservo i bilar vanligare, men bilar i den mindre fordonsklassen som exempelvis Fiat Panda, VW Polo och VW Golf tillverkades fortfarande utan bromsservo.

Vad gör jag om bromsförstärkaren slutar fungera?

Då kan bromservon ha slutat fungera

 • Du måste trycka mycket hårdare på bromspedalen för att bromsa
 • Att trycka på bromspedalen när motorn är på, är lika svårt som när motorn är avstängd. Bromspedalen blir inte "mjuk" eller sjunker inte när du startar motorn och trycker på den.
 • Det kommer ljud från bromsservon när motorn är på

Varför kan bromsservon sluta fungera?

Bromsservon är endast funktionsduglig när systemet är hermetiskt förslutet. Detta innebär att systemet måste hålla tätt så att inga vätskor eller ångor tar sig in eller ut. Hål och skador på tillhörande slangar, ventiler och grenrör kan därför få bromsservon att sluta fungera.

Om du kör till en verkstad med en bromsservo som inte fungerar kommer mekanikerna först att kontrollera manschetter, ventiler och slangar i bromssystemet för att sedan avgöra om bromsservon behöver bytas ut. Tyvärr skadas slangar och rör ganska enkelt eftersom de kan spricka av smuts och kallare temperaturer. Dessutom händer det att djur, såsom mårdar, skadar systemet.

Det kan även uppstå fel på själva bromsservon. Till exempel kan servons tätningar bli för slitna. Dessutom är kammaren känslig för rost och med tiden kan luft och resterande vatten komma in i slangarna.

Så kontrollerar du en bromsservo

Om du vill veta om bromsservon/bromskraftsförstärkaren fungerar kan du själv enkelt testa den och hitta eventuella fel. När motorn är avstängd, “pumpa” eller tryck med foten på bromspedalen några gånger. Varje tryck bör göra det svårare att få ner pedalen och öka motståndet. Fortsätt tills du inte längre kan trycka ner bromspedalen, vilket bör ske efter cirka tre till fem tryck.

Starta sedan motorn. Om bromsservon fungerar bör bromspedalens motstånd släppa igen. Om bromspedalen fortfarande är hård och svår att trycka ner, även när motorn är igång, är det mycket troligt att bromsservon inte fungerar som den ska.

Bör jag köra om det är fel på bromsservon?

Om du misstänker att något är fel på bromsservon i din bil ska du besöka en verkstad så fort som möjligt. För det första kan det vara farligt att köra med en bromsservo som inte fungerar eftersom du som bilägare måste använda mycket mer kraft för att trycka på bromspedalen och bromsa bilen. Det förlänger ofta bromssträckan, vilket kan vara farligt på framförallt landsvägar och motorvägar.

Att fortsätta köra med en defekt bromsservo kan dessutom leda till ytterligare skador, vilket kan göra den slutliga verkstadsräkningen mycket dyrare. Till exempel kan huvudbromscylindern ta skada. Du bör därför hämta offert för en reparation av bromsservon så fort du ser det första tecknet på att den inte fungerar, för att på så viss förhindra fler skador på din bil och samtidigt inte äventyra säkerheten.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 309 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Hur fungerar en bromsservo?

I bilens bromssystem trycker bromspedalen direkt på cylindern. Huvudbromscylindern trycker sedan in bromsvätska i rörssystemet, som fortsätter ner i bromsoket, som tillslut får stopp på hjulen. Detta hydrauliska tryck stöds också av ett membran som finns inuti bromsservon. De flesta bilar har en bromsservofunktion som fungerar med hjälp av vakuum. Det betyder att bromsservon använder det befintliga undertrycket för att öka bromskraften.

Servon är uppdelad i två kammare med ett membran emellan. Båda sidorna av membranet har ett undertryck - eller underinflation - när bromsarna inte används. Undertrycket skapas av motorn. Undertryck skapas också i dieselmotorer av en vakuumpump. Om bromspedalen trycks ner separeras kamrarna från varandra, samtidigt som en ventil säkerställer att det atmosfäriska trycket uppstår.

I detta skede blir det ett atmosfäriskt tryck på membranets utsida. På huvudbromscylindersida - alltså på andra sidan av bromsservon - finns ett undertryck. Detta förstärker bromskraften och trycket på hjulen.

När du sedan lyfter foten från bromspedalen igen, ansluts de två kamrarna på bromsservon igen. Dessutom stängs ventilen så att atmosfärstrycket lättas, och då finns det återigen ett fullt undertryck i båda kamrarna.

Hur mycket kostar det att byta bromsservo?

Kostnaden för att byta bromsservo varierar beroende på bilmodell. Dessutom beror kostnaden också på om man samtidigt måste byta ut huvudbromscylindern. Ofta slutar bromsservon att fungera på grund av att det upstått en spicka i en kabel som läcker, och då är det bara själva kablen som behöver ersättas. Men att byta hela bromsservon blir en betydligt mer komplicerad och omfattande reparation.

Innan bromsförstärkaren kan bytas ut måste följande saker tas bort: Bromspedalen, bromsrören, huvudbromscylindern och vakuumledningen. Därefter kan den nya bromsförstärkaren sedan installeras. I de flesta fall rekommenderar verkstaden också att byta bromsvätska eftersom bromssystemet redan är öppet och ventilerat.

Materialkostnaderna för en ny bromsservo varierar mycket, men ligger vanligtvis mellan 700 och 3 000 kronor beroende på tillverkare. De mest kända tillverkarna av reservdelen är Bosch, ATE och TRW. Den tid som krävs för utföra bytet varierar eftersom det beror på hur många andra delar som måste tas bort innan man kan byta själva bromsservon. Vanligtvis tar det mellan 30 minuter till fyra timmar att byta bromsservo, sammantaget kostar det mellan cirka 1 500 och 8 000 kronor.

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt* Omdömen
Audi 1 957 SEK 32%
4.6 (494)
BMW 1 595 SEK 34%
4.6 (616)
Ford 1 518 SEK 32%
4.5 (388)
Kia 1 362 SEK 30%
4.6 (363)
Mercedes-Benz 2 202 SEK 36%
4.5 (266)
Peugeot 1 702 SEK 34%
4.7 (371)
Skoda 1 681 SEK 34%
4.7 (317)
Toyota 1 901 SEK 36%
4.6 (456)
Volkswagen 1 959 SEK 36%
4.6 (1 154)
Volvo 1 698 SEK 34%
4.6 (1 178)

Omdömen om bromsarbete

Car Experten
ungefär 5 timmar
Kanon! Smidigt och helt enligt överenskommelse. Snabba. Prisvärt. Bra utfört jobb.
Michael O.
Mercedes-Benz B 200 D (2016)
Långedrags Bil & Service
ungefär 9 timmar
Trevlig pch kunnig
Paulo M.
Volvo V60 (2014)
GEC Mekopartner
ungefär 10 timmar
Enkelt och bra utan extra påslag!
Hans
Volkswagen Passat (2013)

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 157 kr*
4.6 (8 245)
Spara i snitt 54%*

Boka hjulbyte och spara pengar! Priser från 157 kr*. Spara i genomsnitt 54%* på att jämföra offerter på autobutler.se. Få offerter och se ditt pris direkt!

Just nu priser från 350 kr*
4.6 (234)
Spara i snitt 60%*

Boka däckbyte och spara i genomsnitt 60%*. Byt och avbalansera dina däck enkelt, snabbt och nära dig. Just nu priser från 350 kr*. Få offerter på däckbyte!

Spara i snitt 1 992 kr*
4.6 (18 421)
Med stämpel i serviceboken

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 35%* på att jämföra offerter, motsvarande 1 992 kr*.

Just nu priser från 899 kr*
4.5 (2 177)
Spara i genomsnitt 59%*

Få en basservice och kör säkert med din bil. Just nu priser från 899 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 309 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.