Spara pengar på byte av bromsservo

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 36% på bromsreparationer
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta bromsservo genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 36% på byte av bromsservo
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Vad är en bromsservo?

bromsservo / bromskraftsförstärkare

En bromsservo förstärker kraften på bromspedalen. Nedan kan du läsa om hur bromsservon är konstruerad. Bromssystemet är en av de viktigaste delarna i din bil eftersom det gör din körning mer säker. Idag finns en bromsservo - även kallad bromskraftsförstärkare eller vakuumservo - i alla bromssystem på nya bilar.

Bromsservon utvecklades på 1960-talet men användes då endast i fordon i den högre prisklassen, till exempel i en Mercedes 300 SL. På den tiden kallades systemet huvudsakligen för "bromsassistans". På 1980-talet blev användningen av bromsservo i bilar vanligare, men bilar i den mindre fordonsklassen som exempelvis Fiat Panda, VW Polo och VW Golf tillverkades fortfarande utan bromsservo.

Vad gör jag om bromsförstärkaren slutar fungera?

Då kan bromservon ha slutat fungera

 • Du måste trycka mycket hårdare på bromspedalen för att bromsa
 • Att trycka på bromspedalen när motorn är på, är lika svårt som när motorn är avstängd. Bromspedalen blir inte "mjuk" eller sjunker inte när du startar motorn och trycker på den.
 • Det kommer ljud från bromsservon när motorn är på

Varför kan bromsservon sluta fungera?

Bromsservon är endast funktionsduglig när systemet är hermetiskt förslutet. Detta innebär att systemet måste hålla tätt så att inga vätskor eller ångor tar sig in eller ut. Hål och skador på tillhörande slangar, ventiler och grenrör kan därför få bromsservon att sluta fungera.

Om du kör till en verkstad med en bromsservo som inte fungerar kommer mekanikerna först att kontrollera manschetter, ventiler och slangar i bromssystemet för att sedan avgöra om bromsservon behöver bytas ut. Tyvärr skadas slangar och rör ganska enkelt eftersom de kan spricka av smuts och kallare temperaturer. Dessutom händer det att djur, såsom mårdar, skadar systemet.

Det kan även uppstå fel på själva bromsservon. Till exempel kan servons tätningar bli för slitna. Dessutom är kammaren känslig för rost och med tiden kan luft och resterande vatten komma in i slangarna.

Så kontrollerar du en bromsservo

Om du vill veta om bromsservon/bromskraftsförstärkaren fungerar kan du själv enkelt testa den och hitta eventuella fel. När motorn är avstängd, “pumpa” eller tryck med foten på bromspedalen några gånger. Varje tryck bör göra det svårare att få ner pedalen och öka motståndet. Fortsätt tills du inte längre kan trycka ner bromspedalen, vilket bör ske efter cirka tre till fem tryck.

Starta sedan motorn. Om bromsservon fungerar bör bromspedalens motstånd släppa igen. Om bromspedalen fortfarande är hård och svår att trycka ner, även när motorn är igång, är det mycket troligt att bromsservon inte fungerar som den ska.

Bör jag köra om det är fel på bromsservon?

Om du misstänker att något är fel på bromsservon i din bil ska du besöka en verkstad så fort som möjligt. För det första kan det vara farligt att köra med en bromsservo som inte fungerar eftersom du som bilägare måste använda mycket mer kraft för att trycka på bromspedalen och bromsa bilen. Det förlänger ofta bromssträckan, vilket kan vara farligt på framförallt landsvägar och motorvägar.

Att fortsätta köra med en defekt bromsservo kan dessutom leda till ytterligare skador, vilket kan göra den slutliga verkstadsräkningen mycket dyrare. Till exempel kan huvudbromscylindern ta skada. Du bör därför hämta offert för en reparation av bromsservon så fort du ser det första tecknet på att den inte fungerar, för att på så viss förhindra fler skador på din bil och samtidigt inte äventyra säkerheten.

Hur fungerar en bromsservo?

I bilens bromssystem trycker bromspedalen direkt på cylindern. Huvudbromscylindern trycker sedan in bromsvätska i rörssystemet, som fortsätter ner i bromsoket, som tillslut får stopp på hjulen. Detta hydrauliska tryck stöds också av ett membran som finns inuti bromsservon. De flesta bilar har en bromsservofunktion som fungerar med hjälp av vakuum. Det betyder att bromsservon använder det befintliga undertrycket för att öka bromskraften.

Servon är uppdelad i två kammare med ett membran emellan. Båda sidorna av membranet har ett undertryck - eller underinflation - när bromsarna inte används. Undertrycket skapas av motorn. Undertryck skapas också i dieselmotorer av en vakuumpump. Om bromspedalen trycks ner separeras kamrarna från varandra, samtidigt som en ventil säkerställer att det atmosfäriska trycket uppstår.

I detta skede blir det ett atmosfäriskt tryck på membranets utsida. På huvudbromscylindersida - alltså på andra sidan av bromsservon - finns ett undertryck. Detta förstärker bromskraften och trycket på hjulen.

När du sedan lyfter foten från bromspedalen igen, ansluts de två kamrarna på bromsservon igen. Dessutom stängs ventilen så att atmosfärstrycket lättas, och då finns det återigen ett fullt undertryck i båda kamrarna.

Hur mycket kostar det att byta bromsservo?

Kostnaden för att byta bromsservo varierar beroende på bilmodell. Dessutom beror kostnaden också på om man samtidigt måste byta ut huvudbromscylindern. Ofta slutar bromsservon att fungera på grund av att det upstått en spicka i en kabel som läcker, och då är det bara själva kablen som behöver ersättas. Men att byta hela bromsservon blir en betydligt mer komplicerad och omfattande reparation.

Innan bromsförstärkaren kan bytas ut måste följande saker tas bort: Bromspedalen, bromsrören, huvudbromscylindern och vakuumledningen. Därefter kan den nya bromsförstärkaren sedan installeras. I de flesta fall rekommenderar verkstaden också att byta bromsvätska eftersom bromssystemet redan är öppet och ventilerat.

Materialkostnaderna för en ny bromsservo varierar mycket, men ligger vanligtvis mellan 700 och 3 000 kronor beroende på tillverkare. De mest kända tillverkarna av reservdelen är Bosch, ATE och TRW. Den tid som krävs för utföra bytet varierar eftersom det beror på hur många andra delar som måste tas bort innan man kan byta själva bromsservon. Vanligtvis tar det mellan 30 minuter till fyra timmar att byta bromsservo, sammantaget kostar det mellan cirka 1 500 och 8 000 kronor.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Priser på byte och reparationer av bromsar

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 4228 kr 2182 kr - 7785 kr Få offerter
BMW 3740 kr 1758 kr - 7350 kr Få offerter
Ford 3377 kr 1707 kr - 5722 kr Få offerter
Kia 3183 kr 1701 kr - 5504 kr Få offerter
Peugeot 3712 kr 1830 kr - 6313 kr Få offerter
Renault 3438 kr 1557 kr - 5685 kr Få offerter
Skoda 3274 kr 1743 kr - 5785 kr Få offerter
Toyota 3131 kr 1595 kr - 5282 kr Få offerter
Volkswagen 3836 kr 1936 kr - 6544 kr Få offerter
Volvo 3280 kr 1682 kr - 5921 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om bromsarbete

Riktigt bra och trevliga killar. Kreativa och kunniga
Jonathan W.
Volkswagen GOLF GTI (2004)
Jätteduktiga och trevligt bemötande. Bara gott att säga!
Carl B.
Audi A4 (2014)
Smidigt och bra!
Markku P.
Nissan NISSAN QASHQAI+2 (2011)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av bromsservo.

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 242 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter