Jämför priser på byte och renovering av bromsok

4.6 (8 077)
  • Få offerter från 318 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 32%* eller 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
32%*
Därför ska du byta och renovera bromsoken genom Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 32%* motsvarande 1 584 kr* på bromsreparationer
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte och renovering av bromsok..
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Byte och renovering av bromsok.

Vad är ett bromsok?

Hur stannar bromsoken hjulen?

Ett bromsok är ett hydrauliskt ställdon monterat på hjulupphängningen. Bromsoket sitter som en slags klämma runt hjulets bromsskiva, och på insidan av oket sitter bromsbeläggen.

När du trycker på bromsen tillförs bromsvätska via slangar in i bromsoken, vilket skapar ett hydrauliskt tryck. Detta tryck pressar in en kolv i bromsoket och får bromsbeläggen att pressas mot bromsskivan från varje sida, vilket sänker farten och stannar hjulen.

För att kunna pressa mot bromsskivan båda sidorna finns dessutom en uppsättning glidbussningar vid sidan kolven. De säkerställer så att bromsbeläggen upprätthåller ett tryck på båda sidorna av bromsskivan.

Det kan vara lite svårt att se men trycket från kolven och de två glidlagren gör att båda bromsbeläggen får kontakt med bromsskivan på varje sida, vilket får hjulet att stanna.

När bromsoken låser sig

Det kan uppstå olika problem med bromsoken och ett av dem är när bromsoken fastnar. Då är det är vanligtvis de två glidbussningarna (eller glidlagren) som har fastnat. Detta innebär att när du släpper trycket från bromsen kommer bromsbelägget fortfarande att trycka lite på bromsskivan eftersom de inte förts tillbaka med kolven.

För det första kommer då det ena bromsbelägget att slitas ner mycket snabbare än det andra och för det andra kan det ibland orsaka skev styrning när du bromsar. Det är det som händer när din bromsok hänger eller låser sig.

Ju äldre din bil blir, desto mer smuts lägger sig i glidlagret för glidbussningarna - vilket kan orsaka rost. En renovering av bromsoken innebär därför oftast en rengöring av glidbussningar och lager som pressar bromsbeläggen mot bromsskivan. Här ser du hur man förhindrar sina bromsar från att låsa sig och tips på hur du ska underhålla bromssystemet.

Hur målar man bromsoken?

Om du är intresserad av att måla din bromsok kan du antingen göra det själv eller låta en verkstad göra det åt dig.

Om du själv ska göra det är det en bra idé att börja med att skruva av oket och helst låta oket sitta fast i bromsslangen. Därefter kan du placera oket på en yta som du inte är rädd att måla på. Nästa steg är att slipa ned oket tills den får en fin och slät yta och då kan den eventuellt avfettas med rengöringsmedel för bromsar.

Sedan ska du täcka okets gummidelar med t.ex. målartejp. Täck även av luftningsskruven och kolven så att de är skyddade mot färgen. Gör också samma ska med alla andra delar som sitter nära oket så att de inte går att måla på - exempelvis bromsskivan, bärarmar och styrled etc. Du kan exempelvis täcka delarna med hjälp av tidningspapper och målartejp.

Sedan kan du börja måla - helst med en värmebeständig grundfärg (2 lager), innan du sedan målar oken med den "riktiga" bromsoksfärgen. Du kan slutligen välja att måla oket med två lager värmebeständig klarlack. Detta ger en fin finish och en längre hållbarhet.

Torktiden mellan lagren och produkterna står på produkterna du använder. Det rekommenderas att måla och lackera vid inomhustemperaturer mellan 18-25 grader och inte i direkt solljus.

Vad koster det att renovera bromsok?

Du kan förvänta dig att reparationen av bromsoken sker parvis dvs. antingen på fram- eller bakhjulen - eller på alla fyra hjul.

Det tar ungefär 1,5 timme för mekanikern att rengöra bromsoket, så du få räkna med att det kostar cirka 1 500 kr för arbetstiden. Ofta måste man även ventilera bromssystemet.

Det är sällsan man att byter ut hela bromsoket. Det görs bara om oket är slitet och rostigt. Istället smörjs bromsoket, närmare bestämt det system som glidbussningarna löper i. På detta sätt blir de flexibla och gör att bromsbelägget ordentligt kan pressas mot bromsskivan igen.

Läs mer i vår blogg om hur du får bromsarna att hålla längre.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.6
(514)
1.712 kr / 31%
BMW
4.6
(633)
1.494 kr / 33%
Ford
4.6
(413)
1.362 kr / 30%
Kia
4.6
(384)
1.209 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.5
(270)
2.146 kr / 35%
Peugeot
4.7
(388)
1.525 kr / 33%
Skoda
4.7
(338)
1.544 kr / 33%
Toyota
4.6
(466)
1.618 kr / 33%
Volkswagen
4.6
(1 188)
1.862 kr / 34%
Volvo
4.6
(1 224)
1.630 kr / 32%

Omdömen om bromsarbete

Jägersro Bilar & Verkstad
ungefär 15 timmar
Snabbt och bra service
Jens J.
BMW 118i (2021)
EXO Bilvårdscenter
en dag
Trevligt bemötande och saklig genomgång av genomfört arbete.
Peter N.
Volkswagen Polo (2012)
MGM MOTOR
en dag
Trevligt bemötande och färdig på utlovad tid
Tom
Kia Optima (2018)

Få offerter

Jämför offerter på: Byte och renovering av bromsok.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 157 kr*
4.6 (8 492)
Spara i genomsnitt 55%*

Beställ ett hjulbyte online. Du får bytt hjul, kontroll av däcktrycket och en visuell kontroll av bl.a. bromsarna. Kom ihåg att ta med hjul som ska monteras.

Spara i snitt 756 kr*
4.6 (3 383)
Spara i genomsnitt 55%*

Köp dina däck online inklusive montering och få skarpa priser på populära märken som Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli m.fl.

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (18 870)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 144)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.