För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Varför är service på bromsvätska och hydraulik så viktigt?

22 juni 2015, 13:55

Bromsar är den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen på din bil. Utan dem kan du inte stanna bilen eller undvika hinder på ett säkert sätt. Det kan låta uppenbart men är ett område som många förare väljer att ignorera när de inte byter bromsvätska eller håller koll på hydrauliken.

Autobutler.se verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation

Bromsvätskan börjar absorbera fukt från luften så fort den avlägsnas från en sluten behållare och används i bilen. Till att börja med är det små kvantiteter men med tiden kan mängden vatten som tas in bilen bli hög. Varje gång huvudcylindern är öppen kan luft och fukt komma in som absorberas av vätskan. Därför är cylindrarna ofta transparenta, så att du kan kontrollera vätskenivån utan att behöva öppna behållaren och äventyra bromsvätskans kvalitet.

Vatten kanske inte låter som ett farligt ämne inuti bilen, men när det blandas med bromsvätskan kan det drastiskt minska vätskans kokpunkt. I fordon med många rörliga delar som genererar värme, måste bromsvätskan kunna behålla sin höga kokpunkt, annars kan den bli en fara.

I ett land som Sverige, med mycket regn och fuktig luft, är det ännu viktigare att regelbundet byta ut bromsvätskan.

Föroreningar av bromsvätskan är inte det enda problemet du måste tänka på. Av olika anledningar kommer bromsvätskenivån i bilen att förändras över tid. Finns det luckor i vätskeslangen som låter fukt komma in, är det rimligt att anta att bromsvätska även kan läcka ut.

Det kan inte vara lättare att kontrollera vätskenivån i bilen. Din ägarmanual ger dig ett detaljerade anvisningar över exakt var huvudcylindern är och hur du hittar det. Det finns en markerad linje på cylindern som visar bromsvätskenivån. Går vätskan under linjen så måste den bytas ut så fort som möjligt.

Det är lätt att fylla på vätska i bilen, men logik tyder på att om bromsvätskan på något sätt kommer ut, kan fukt och föroreningar även komma in. Märker du att bromsvätskenivån är låg, kan det vara smart att ta bilen till en broms- och hydraulikservice som helt byter ut vätskan i stället för att bara fylla på den förorenade vätskan. Bromsarna är din livlina när du kör. Det är inte värt att ta risken och äventyra deras effektivitet.

Autobutler.se verkstadsportal - spara upp till 40% på din bilreparation

Allt om bromsar

3 offerter och jämför uppdrag på bromsar

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu