Mekaniker undersöker avgassystem

Diagnostisera problem med avgassystemet

02 juni 2015, 10:54

Avgassystem är komplicerade och kostar ofta mycket att ersätta. En allmän regel är däremot att det är mycket bättre att fixa ett problem direkt än att vänta och låta det påverka andra delar. Avgassystemet är en viktig del av bilens interna arbete. Den dämpar inte bara buller från motorn men ser även till att rök hålls borta från passagerarkabinen, maximerar bränsleeffektiviteten och minskar mängden av skadliga utsläpp. Därför är det oerhört viktigt att avgassystemet fungerar. Följande är några saker att hålla utkik efter som kan vara tydliga tecken på att du har problem med avgassystemet.

Motorljud

Ett av de tydligaste tecknen på att något är fel med avgassystemet är ett bullrande ljud från motorn. Om motorljudet ändras drastiskt ska du alltid låta en mekaniker inspektera bilen eftersom det nästan alltid är ett problem som måste fixas omgående.

Skrammel

Hör du ett skramlande ljud från avgasområdet när motorn är igång så är detta en tecken på att katalysatorn inte fungerar som den ska. Detta är en av de dyraste komponenterna i avgassystemet och ofta ett mål för tjuvar. Hör du ljudet så måste en professionell titta på det direkt.

Läckor

Känner du av ovanliga vibrationer och spänningar från pedalerna kan detta vara en läcka någonstans i avgassystemet. Om hålet är stort så kan det hända att du även hör ett bullrande ljud från motorn. Håll utkik efter vätskor under bilen och låt en professionell titta på det så fort som möjligt.

Visuella kontroller

Vissa problem är lätta att upptäcka bara genom att titta på avgasröret. Kraftig rost och sprickor är lätta att se från utsidan. Dessa problem kan vara lika allvarliga som interna problem. Ser du att den är täckt med rost så finns det möjligheter att försöka rensa bort majoriteten av det. Ifall du ser ett hål så måste även detta tas hand om direkt. Du kan antigen försöka göra det själv eller låta en mekaniker titta på det.

Bränsleförbrukning

Om du plötsligt måste tanka oftare än vanligt och inte har ändrat dina körvanor så kan det mycket väl vara så att du har ett problem med avgassystemet. Läcker avgassystemet måste motorn jobba hårdare. Detta kommer självklart påverka bränsleförbrukningen.

Ser du att ett av dessa problem utvecklar sig, ta bilen till en mekaniker så fort som möjligt. Problemet behöver inte alltid vara avgassystemet och det kan bara bli värre om ingen tittar på det.

Allt om Avgassystemet

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.