För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Diagnostisera problem med avgassystemet

02 juni 2015, 10:54

avgassystemet

Avgassystem är komplicerade och kostar ofta mycket att ersätta. En allmän regel är däremot att det är mycket bättre att fixa ett problem direkt än att vänta och låta det påverka andra delar. Avgassystemet är en viktig del av bilens interna arbete. Den dämpar inte bara buller från motorn men ser även till att rök hålls borta från passagerarkabinen, maximerar bränsleeffektiviteten och minskar mängden av skadliga utsläpp. Därför är det oerhört viktigt att avgassystemet fungerar. Följande är några saker att hålla utkik efter som kan vara tydliga tecken på att du har problem med avgassystemet.

Få 3 offerter

Motorljud

Ett av de tydligaste tecknen på att något är fel med avgassystemet är ett bullrande ljud från motorn. Om motorljudet ändras drastiskt ska du alltid låta en mekaniker inspektera bilen eftersom det nästan alltid är ett problem som måste fixas omgående.

Skrammel

Hör du ett skramlande ljud från avgasområdet när motorn är igång så är detta en tecken på att katalysatorn inte fungerar som den ska. Detta är en av de dyraste komponenterna i avgassystemet och ofta ett mål för tjuvar. Hör du ljudet så måste en professionell titta på det direkt.

Läckor

Känner du av ovanliga vibrationer och spänningar från pedalerna kan detta vara en läcka någonstans i avgassystemet. Om hålet är stort så kan det hända att du även hör ett bullrande ljud från motorn. Håll utkik efter vätskor under bilen och låt en professionell titta på det så fort som möjligt.

Visuella kontroller

Vissa problem är lätta att upptäcka bara genom att titta på avgasröret. Kraftig rost och sprickor är lätta att se från utsidan. Dessa problem kan vara lika allvarliga som interna problem. Ser du att den är täckt med rost så finns det möjligheter att försöka rensa bort majoriteten av det. Ifall du ser ett hål så måste även detta tas hand om direkt. Du kan antigen försöka göra det själv eller låta en mekaniker titta på det.

Bränsleförbrukning

Om du plötsligt måste tanka oftare än vanligt och inte har ändrat dina körvanor så kan det mycket väl vara så att du har ett problem med avgassystemet. Läcker avgassystemet måste motorn jobba hårdare. Detta kommer självklart påverka bränsleförbrukningen.

Ser du att ett av dessa problem utvecklar sig, ta bilen till en mekaniker så fort som möjligt. Problemet behöver inte alltid vara avgassystemet och det kan bara bli värre om ingen tittar på det.


Få 3 offerter

avgassystemet

Allt om Avgassystemet

Få 3 offerter och jämför uppdrag på avgaser

Få 3 offerter » Få 3 offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.
  • Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
  • Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.

Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.

Trustpilot
Bra 8.8 / 1775 omdömen

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 207 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter