Vad är ett dieselpartikelfilter?

13 juli 2015, 11:13

Under 2009 infördes ”Euro 5” standarden, vilket krävde tillverkare att inkludera ett dieselpartikelfilter i alla dieselbilars avgassystem. Detta betyder inte att bilar före 2009 inte har ett dieselpartikelfilter i systemet, många tillverkare försedde bilarna med filtret i väntan på införandet av ”Euro 5” standarden.

Standarden infördes med målet att minska sotutsläppen från dieselbilar med 80 %. Dieselpartikelfiltret för detta genom att fånga sotpartiklar som skapas under förbränningsprocessen. Filtret lyckas minska utsläppen men inte utan nackdelar. DPFs kan ofta bli blockerade vilket tänder varningslampan i instrumentbrädan som tvingar föraren att ringa vägassistans.

DPFs designas på olika sätt men alla måste uppfylla samma kriterier. De försöker alla skapa en så bra filtrering som möjligt, till ett bra pris som håller under bilens hela livstid, kan massproduceras och skapar endast ett minimalt tryckfall. Det finns ett flertal filter som uppfyller dessa krav. De är oftast gjorda av kordierit, samma substans som används i katalysatorer. Kordieritfilter uppfyller alla ovanstående krav, med har en stor nackdel. Kordierit har en lägra smältpunkt än andra ämnen som används i DPF och är kända för att smälta under regenereringsprocessen.

Om du inte har ett kordieritfilter så är det förmodligen gjort av kiselkarbid. Detta ämne har en mycket högra smältpunkt och smälter inte lika lätt som kordierit. Anledningen till att det inte är lika populärt är priset. Kiselkarbid är både dyrare och ett instabilt ämne, som gör det svårt att paketera. Dieselpartikelfilter gjorda av kiselkarbid och kordierit, tillverkas båda i samma storlek, vilket innebär att man oftast kan ersätta den som gör sönder med vilken typ som helst.

Allt om Avgassystemet

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.